Annons:
Etikettbehandling
Läst 12048 ggr
[Fiction]
4/2/09, 10:34 PM

Seroquel och viktuppgång

Du som har ätit/äter Seroquel, har det påverkat din vikt?

Annons:
Jezzz
4/2/09, 10:53 PM
#1

Hej

Jag har själv inte ätit den medicinen men har en nära väninna som gjort det.

Hon gick upp i vikt ganska snabbt tyvärr. Hon försökte byta ut den mot annan neuroleptika, men de flesta neuroleptika har tyvärr den biverkningen: att man går upp i vikt.

Hon äter inte längre den medicinen, men äter andra. Hon har kommit till bra insikt att sålänge det är nödvändigt med den sortens mediciner, tänker hon inte lägga kraft på att gå ner i vikt. Hon äter sunt ändå, men hennes kraft behövs till att må bättre först och främst. Vikten tar hon itu med när hon är mer stabil.

Jag har själv ätit mediciner som jag gått upp mycket i vikt av. Gått från anorektisk till överviktig. Men nu är jag stabil, jag b ehöver inte lika många mediciner och rent av sig själv så gick jag ner 14 kg efter att jag slutade med tex efexor och höga doser nozinan.

Jag är idag normalviktig + , dvs strax under gränsen för övervikt. Jag har varit stabil i min vikt i ca ett år och jag har nu accepterat att jag inte kommer bli så mycket smalare. Och varför skulle jag? Jag trivs med min kropp och jag har klarat mig igenom perioden som medicinerna gav med extra kilon.

Kram Jezzz

David
4/22/09, 8:36 AM
#2

När Seroquel nyligen kommit ut på den svenska marknaden och börjat bli känd bland läkarna så fanns det väldigt få rapporter om viktuppgång, de pratade om något kilo i början på behandlingen.

Så var inte verkligheten, utan Seroquel blev en källa till rätt stor viktuppgång. Tyvärr är det dock väldigt vanligt bland den här typen av mediciner, med en eller annan biverkning. Och rent allmänt gällande mediciner inom psykiatrin så finns viktuppgång i regel alltid med som en biverkning. Vissa mediciner har både viktuppgång och viktnergång som biverkning, och ibland kan man tycka att det är orättvist att man drabbas av "fel" biverkning. De som vill gå upp går ner, och tvärt om.

Läkarna försöker, tillsammans med patienten, att väga för- mot nackdelar, eller ska ha som ambition att göra det. "Bara" en viktuppgång kanske är motiverat om man blir att må mycket bättre. Men sen ska ju inte viktuppgången i sig vara en anledning till att man blir att må sämre. (okej, luddig förklaring, tidigt på morgonen)

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Allamej
4/22/09, 1:17 PM
#3

Dom ville att jag skulle testa men när jag såg biverkningslistan så sa jag blankt nej.

Jag har gjort fetstil på det som jag är mest rädd för… och även understrukit den som skulle ha direkt påverkan på det enda, utöver djuren, som gör mitt liv värt att leva

Mycket vanliga (förekommer hos fler än 1 av 10 användare):

• yrsel, huvudvärk, muntorrhet

• sömnighet (kan försvinna med tiden när du tar Seroquel).

• utsättningssymtom (symtom som inträffar när du slutar att ta Seroquel) som omfattar svårighet att somna (sömnlöshet), sjukdomskänsla (illamående), huvudvärk, diarré, kräkningar, yrsel och irritabilitet. Dessa försvinner vanligtvis 1 vecka efter din sista dos.

Vanliga (förekommer hos fler än 1 av 100 användare):

• snabb hjärtrytm

• nästäppa

• förstoppning, orolig mage (matsmältningsproblem)

kraftlöshet, svimning

• svullnad i armar eller ben

viktökning, framför allt under de första veckornas behandling

• blodtrycksfall då du reser dig upp. Det kan få dig att känna dig yr eller svimma.

• ökad blodsockerhalt

• dimsyn

onormala muskelrörelser, t ex svårt att påbörja rörelser, skakningar, en känsla av rastlöshet eller muskelstelhet utan smärta

Mindre vanliga (förekommer hos färre än 1 av 100 användare):

epilepsi eller kramper

• allergiska reaktioner som kan inkludera upphöjda knottror eller strimmor, hudsvullnad och svullnad runt munnen

• obehagskänsla i benen (även kallad restless legs syndrom).

Sällsynta (förekommer hos färre än 1 av 1000 användare):

• en hög temperatur (feber), långvarigt halsont eller munsår, andfåddhet, svettningar, muskelstelhet, dåsighet eller svimning

• gulfärgad hud och ögon (gulsot)

• ihållande och smärtsam erektion (priapism).

Mycket sällsynta (förekommer hos färre än 1 av 10 000 användare):

• försämrad diabetes

ofrivilliga rörelser, framför allt i ansiktet och tungan

• leverinflammation (hepatit)

• svåra utslag, blåsor och röda fläckar på huden

• allvarlig allergisk reaktion (anafylaktisk reaktion) med exempelvis svårighet att andas eller chock

• hastig svullnad av huden, vanligen runt ögon, läppar och hals (angioödem).

Seroquel tillhör en typ av läkemedel som kan orsaka rubbningar av hjärtrytmen. Sådana rubbningar kan vara allvarliga och i svåra fall dödliga.

Stephen Fry - There are many people out there that will tell you that "you can't". What you've got to do is turn around and say, "watch me". Veronica/ Sajtvärd på Smyckestillverkning och råttor

 

 

David
4/22/09, 1:21 PM
#4

Kan kanske tillägga att jag tillhör dem som efter Seroquel-behandlingen (ja, ingen har bekräftat det, men jag sätter det i samband, eftersom det kom i samma tidsepok) fått kärlkramp och förändrade QRS-värden.

Kommer troligtvis aldrig få det på papper att de hört ihop med medicineringen, då jag isåfall skulle få rätt till ersättning, men visst, biverkningar finns, sådana som inte alls är trevliga heller. Men också, det fanns fördelar, innan jag började upptäcka biverkningarna.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

[Fiction]
4/22/09, 5:37 PM
#5

#2 Tack för ditt svar. Jag beslutade mig dock för att inte äta Seroquel med anledning av biverkningarna. Jag har en bakgrund som anorektiker under många års tid och är numera frisk. En viktuppgång skulle lätt trigga igång ätstörningarna igen och det är ingen risk jag vill ta. Dessutom har läkaren som skrev ut medicinen åt mig gjort åtskilliga tjänstefel tidigare, vilket har medfört att jag inte har ngt förtroende för henne. Jag fick inte ens någon vettig förklaring på varför jag skulle äta Seroquel. Jag är varken schizofren eller bipolär och har aldrig haft någon psykos. Jag är däremot orolig som person, men det kan nog förklaras om jag får diagnosen ADHD (står för närvarande i en kö för utredning).

[Fiction]
4/22/09, 5:41 PM
#6

#3 Jag svarade också blankt nej på medicinering med Seroquel. Tyckte inte att det var värt risken att få dessa biverkningar, helt enkelt. Det skulle sabotera mer än vad det skulle ge i mitt fall…

Annons:
flikkan77
6/27/09, 10:13 PM
#7

Har precis börjat med seroquel eftersom jag var konstant hungrig på zyprexa och gick upp massor i vikt. För viktdagbok för säkerhets skull just nu, vill verkligen inte gå upp mer.

Har också en historik som anorektiker så jag får se hur det här slutar.

"You just have to belive…"

Upp till toppen
Annons: