Annons:
Etikettpsykologi-fakta
Läst 18531 ggr
Mia
2/13/11, 12:12 PM

De äldre stereotyperna

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kan ett psykologiskt experiment bevisa att äldre stereotyper påverkar vårt beteende?

Tänkte berätta om ett psykologiskt experiment för er som vi fick arbeta med i högskolan.

**Det här går experimentet ut på:
**Experimentet var designat för att studera om det uppkommer några effekter på beteendet när äldre stereotyper aktiveras. Experimentet utfördes i New York på 30 studenter av båda könen. Deltagarna fick delta i en såkallad scrambled-sentence övning där deltagarna slumpvis blev valda till att delta i primingen för neutrala ord eller primingen för äldre stereotypiska ord såsom orolig, gammal och ensam. För att inte deltagarna skulle vara medvetna om vad de testades för blev de informerade om att testet gick ut på att undersöka deras språkkunskaper.

Del A innehöll ord som kunde kopplas till stereotyper för äldre såsom orolig, ensam, gammal, bingo, envis, rynkig och pensionerad. I del A hade de även uteslutit ord som kan kopplas till långsamhet eftersom det refererar till äldre personer och de hade även neutrala ord såsom ren, törstig och privat. Del B fungerar på samma sätt som del a, vissa deltagare blir slumpvis utvalda till priming och andra får de neutrala orden. Del B är en rekonstruktion av del A för att kunna bevisa om deras tes stämmer. När deltagarna hade deltagit i övningen blev de tackade för deras medverkan och en annan experimentledare tog tiden på hur lång tid deltagaren tog på sig att gå nerför korridoren till hissen. De ansåg att personer som hade blivit utsatta för priming av de äldre stereotyperna skulle gå långsammare jämfört med de personer som inte hade blivit utsatta för priming med de äldre stereotyperna.

När deltagaren hade genomfört övningen och gått ut till hissen, där personens tid hade blivit klockad utan att veta om det frågade experimentledaren ifall personen tyckte att övningen möjligen hade påverkat dem på något vis och ifall de visste att övningen innehöll ord som var relevanta för äldre stereotyper. Ingen deltagare uttryckte att de trodde att övningen hade påverkat dem på något sätt och de visste inte heller att orden var kopplade till de äldre stereotyperna.

Resultatet av del A blev att deltagare som hade gjort övningen där ord var kopplade till de äldre stereotyperna gick långsammare som de hade förväntat sig jämfört med de som inte hade blivit utsatt för det. Resultatet av del B var likadant som del a, deltagarna som hade blivit utsatta för de äldre stereotyperna gick långsammare även här.

**Möjliga förklaringar till experimentet:
**I experimentet nämner de priming, priming används ofta för att aktivera olika känslor och stereotyper. En möjlig förklaring till experimentet kan då vara att primingen aktiverade stereotypen och deltagarna agerade därmed i enlighet med de äldre stereotyperna utan att vara medvetna om det. Något annat som vi vet är att minnet är kopplat till medvetandet, de är beroende av varandra. Om man utgår ifrån det och även att medvetande handlar om våra känslor och upplevelser kan man dra en slutsats av det. Slutsatsen blir att de deltagare som gick långsammare efter primingen av de äldre stereotyperna kan ha använt sitt medvetande omedvetet genom att minnas upplevelser när de läst orden. Upplevelser ifrån sina äldre mormor och morfar.

Visst är det intressant hur människor fungerar? Jag tycker att det här är ett klockrent exempel på hur lätt det är att förvirra människor till att tro att det här är något de gör på egen fri vilja, men egentligen sker det utom deras kontroll eftersom allt i experimentet sker omedvetet.

**Referenser:
**

Bargh, J. A., Chen, M., & Burrows, L. (1996). Automaticity of social behavior: Direct effects of trait construct and stereotype activation on action. Journal of Personality and Social Psychology, 71, 230-244.

Braisby. N. And Gellatly. A. (2005). Cognitive Psychology, United Kingdom by Scotprint, Haddington.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Annons:
[rolnor]
2/13/11, 3:14 PM
#1

Tack för en riktigt intressant artikel!

Ganska otäckt att vi är så lätt att manipulera…

[Tassy]
2/13/11, 5:13 PM
#2

En utomordentligt spännande artikel! Instämmer med #1, lite otäckt är det allt att man kan styra såpass med några ord.

Mia
2/13/11, 6:53 PM
#3

#1 & 2 Kul att ni gillar den! Jag tycker att det är både spännande och läskigt hur vårat medvetande fungerar. Att det faktiskt är så mycket som sker omedvetet hos oss. Oerhört intressant!

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Mia
2/15/11, 10:22 AM
#4

Har en fråga, är den jobbig att läsa utan bilder?

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

[rolnor]
2/15/11, 2:35 PM
#5

Nä? menar du dina artikel?

Mia
2/15/11, 5:49 PM
#6

#5 Ja, jag menade artikeln Glad

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Annons:
[rolnor]
2/16/11, 3:57 PM
#7

Verkligen inte!

Glad

Upp till toppen
Annons: