Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
Psykiatri-fakta

Vad är en fobi?

2009-05-23 13:32 #0 av: David

En fobi definieras som en irrationell rädsla för en företeelse eller en situation. Fobin resulterar ofta i en stark önskan att undvika det man är rädd för. Går inte det upplevs ett kraftigt obehag; ångest.

Fobin kan upplevas som väldigt plågsam och undvikandet kan leda till att det dagliga livet blir inskränkt. Går det så långt bör man överväga att söka hjälp.

Vilka fobier finns?

Man brukar tala om tre olika sorters fobier:

Specifik fobi är en fobi som är väl avgränsade till ett visst föremål eller en viss situation. Det kan till exempel vara ormar, spindlar, hundar, ballonger, åska, trånga utrymmen, blod eller höga höjder.

Social fobi innebär oro, rädsla och ångest för sociala situationer där man riskerar att bli iakttagen, granskad eller bedömd av andra människor. Detta gör att man helst undviker situationer som till exempel att hålla föredrag och presentationer, gå på fester, att äta eller dricka tillsammans med andra människor och tala i telefon.

Agorafobi är en mer komplicerad rädsla. En person med agorafobi är rädd för allmänna platser som är svåra att fly från och där ingen hjälp står att fi nna om man skulle drabbas av en panikattack. Den som lider av agorafobi upplever ångest till exempel i folksamlingar, i tunnlar, på broar och på bussar.

Fobi är en form av rädsla.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-05-23 13:46 #1 av: isa

Jag har haft getingfobi, den var så stark ett tag så att en sommar gick jag inte ut en enda gång. Då började jag med KBT. Detfunkade så bra så att jag kunde ta på getingar och to.om stå nära ett getingbo. Men det var ett par  år sen och KBT:n måste man praktisera hela tiden. Jag har slarvat med denbiten, för det varit så mycket annat som kommit ivägen som jag prioriterade ( panikångest och depression var viktigare att ta tag i )

 Så denna sommar är jag rädd igen. Men jag hoppas att det bara stannar vid att jag är rädd och inte utvecklas till en fobi igen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.