Annons:
Etikettfakta
Läst 24728 ggr
David
2009-05-30 00:31

Vad är mentalisering?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Mentalisering handlar om att kunna skapa sig en bild om hur andra och man själv handlar utifrån mentala tillstånd, som till exempel tankar, fantasier och farhågor.

Vi föds inte med denna förmåga utan den utvecklas genom träning. Denna träning får vi genom att vi som barn hela tiden får små "lektioner" av andra, särskilt föräldrar, som hjälper att förstå oss själva. En förutsättning för att mentaliseringsförmågan ska utvecklas är således trygga anknytningsrelationer.

Känslomässigt kaos

Vid 6 års ålder är vi ganska bra på att mentalisera, men det är en förmåga som hela tiden utvecklas. När denna förmåga är nedsatt (i sin extrema form finner man detta vid autistiska tillstånd) har man minskade möjligheter att förstå intentioner hos andra människor och hos sig själv, vilket leder till svårigheter att förstå och förutsäga andra människors handlingar och intentioner. Men det blir också svårt förstå sina egna känslor, vilket leder till en upplevelse av känslomässigt kaos som på något sätt måste hanteras eller "stängas av". Strategierna för att göra detta blir ofta ensartade och dramatiska, inte sällan i form av självskadande.

Självdestruktivitet

Självdestruktivitet kan alltså ses som en form av reglering av outhärdliga känslomässiga tillstånd som personen på grund av sin bristande reflektiva förmåga hela tiden hamnar i. Har man en emotionell instabil personlighetsstörning så brister denna förmåga, framför allt i situationer där man är känslomässigt stressad och känner sig otrygg. Exempel på en sådan situation kan vara om man upplever att någon viktig person är på väg att överge en.     

Det finns troligen starka evolutionära skäl för att vi, som människor, utvecklar en förmåga till mentalisering. Denna förmåga ger oss möjligheter att kunna förutsäga och göra rimliga gissningar om hur andra människor kommer att reagera i en viss situation. Vi får också möjlighet att tänka kring flera möjliga handlingsalternativ, vilket jämfört med andra djur ger oss en överlägsen flexibilitet och anpassningsförmåga till nya, oväntade situationer.

MBT, Mentaliseringsbaserad terapi

Mentalisering är också en process som man kunnat avbilda med hjälp av hjärnavbildning så kallad fMRI (funktionell magnetresonanstomografi).  Vid behandling tänker man sig att förmågan till mentalisering kan påverkas och förbättras genom att man tränar den i en trygg miljö och att man på det viset också minskar behovet av oflexibla beteenden som till exempel självskadande av olika slag. MBT, Mentaliseringsbaserad terapi.

Mer läsning om emotionell instabil personlighetsstörning?

Behandling vid IPS
Anhöriga till personer med IPS
Borderline personlighetsstörning

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Annons:
David
2009-05-30 01:02
#1

Om jag får chans att prova MBT så kommer jag absolut vilja göra det. Stod på kö tidigare men eftersom jag flyttade så… Och här tror jag inte det har kommit än. DBT är nytt här, så det tar kanske något år innan de börjar lära sig om andra terapiformer också.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Tavar
2009-05-30 02:23
#2

Det är utav denna anledningen som jag blir galen när folk säger "Du ska inte göra samma misstag som mig". Mina föräldrar har alltid sagt så, "du borde inte träffa den här killen för jag har redan träffat liknande killar", "skit inte i skolan för det gjorde jag och jag blev såhär", "mucka inte med dessa för det har jag redan testat" osv osv.

Man måste få ta smällarna själv för att lära sig av dom, annars vet man inte på riktigt vad som kommer hända efteråt.

But there's no sense crying over every mistake.
You just keep on trying till you run out of cake.

Upp till toppen
Annons: