Annons:
Etikettfakta
Läst 31083 ggr
LiindaH
11/14/08, 12:17 PM

Drömmar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad är en dröm?

Drömmar är en psykisk upplevelse som oftast kommer under den så kallade REM sömnen, där den berättas i en upplevande form.
Under våran djupsömn så uppstår mental aktivitet, men då nära nog statisk.
Då rör det sig mest om situationer än historier.

Normalt sett upplevs en dröm som verklig medans den pågår, men i samma veva som den upphör glömmer vi genast bort den.
Ibland kan man ha kvar en känsla i kroppen, och några få svaga minnen.
Däremot om man väcks under drömmensgång så kommer man ihåg mera.

921939_67424146.jpg

Lucida drömmar, även känt som klardrömmar är en särskild sorts dröm.
När man har en sådan dröm är man medveten om att man drömmer, man kan också påverka vad som ska hända, i större och mindre grader.

Det är mycket ovanligare att ha dessa drömmar än dom som alla människor drömmer varje natt.
Man kan träna upp sin förmåga att få lucida drömmar, så att man kan få ett par tre lucida drömmar i veckan, men man kommer fortfarande drömma vanliga drömmar som vanligt,
(även om man oftare minns dem än vad "vanliga" människor gör).

Drömmar innehåller ofta detaljer som inte stämmer med verkligheten, och det har sedan urminnes tider varit lockande att försöka tyda dessa som en djupare innebörd eller som förutsägelser om framtiden..

Sigmund Freud gjorde omfattande drömforskning och menar att drömmar är resultatet av inre konflikter mellan omedvetna lustar (främst sexuella) och spärrarna mot att utföra dessa önskningar. Dessa konflikter uttrycker sig i drömmarna som dold symbolik. Ett av Sigmund Freuds Verk är Die Traumdeutung vilket översätts till Drömtydning. Die traumdeutung handlar om Sigmund Freuds drömteori.

En annan teori är att drömmar fungerar ungefär som "träning" för riktiga situationer. Samma som att i flygolyckor brukar den största delen av de överlevande ha läst broschyrerna om hur man ska uppträda i en flygplansolycka, vill hjärnan förbereda kroppen inför kommande händelser; som hjärnan anser vara troliga.

// Liinda

Annons:
Yuki
11/14/08, 7:12 PM
#1

Åh… vad intressant. Jag skulle gärna träna upp förmågan att få lucida-drömmar.

parisjetaime
11/14/08, 9:31 PM
#2

Jag upplever, precis när jag vaknar att jag har drömt och "bestämt" vad jag ska drömma om, men bara i slutet av drömmen. Är jag halvvaken och håller mig fast vid att sova och drömma eller är det någon form av Lucidadrömmar?

Emelie-E
11/14/08, 11:56 PM
#3

Lucida drömmar har jag faktiskt rätt ofta. Jag är mycket medveten om att jag drömmer, och ibland kan jag även styra handlingen.
Ofta är det så att jag känner att jag inte orkar drömma mer, och då tvingar jag mig själv till att vakna.

AnneN
11/15/08, 12:02 AM
#4

De få gånger jag kommer ihåg vad jag drömt så har det varit lucidadrömmar som dessutom varit återkommande eller sanndrömmar

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Glada
12/3/08, 12:25 AM
#5

Får ofta Lucida drömmar då jag halvsover/slummrar på dagen. Eller somnar om på morgonen…

paronskrutten
12/3/08, 12:30 AM
#6

Jag hade lucida drömmar ofta i mina yngre år, även totala motsatsen, där jag var som i trans och kunde se mig själv från avstånd

Helena

Annons:
LenaR
4/29/09, 10:42 PM
#7

Jag läste någonstans att man inte bör träna upp sin förmåga till klardrömmar, för att det kan skada de "riktiga" drömmarna.

Jag kommer inte ihåg riktigt hur resonemanget gick, men jag tror att t.ex drömmarnas mekanism som väckarklocka när man håller på att gå bort sej i livet kunde försvinna… Obestämd

Som sagt, jag minns inte. Någon som vet mer?


En människa kan göra vad hon vill, men inte vilja vad hon vill.

isa
4/29/09, 10:48 PM
#8

 jag kan också¨, ibland styra drömmarna. Det är jättebra när det är mardrömmar. :o) Jag ha räven haft sanndrömmar, men det är en annan historia .

#7  Jag har också läst någonstans att man inte bör träna upp sin förmåga till klardrömmarna, just för att man kan skada de andra "vanliga" drömmarna. Tyvärr så vet jag inte vart jag läst det. Och jag vet inte heller så mycket mer. Men jag känner mycket väl igen det du skrev.

Tavar
4/30/09, 3:26 AM
#9

Är tveksam till om jag haft Lucida-drömmar eller inte då jag ibland blir som är när jag är vaken. Jag lixom hakar upp mig på något och måste gå igenom (i detta fall drömma) det om och om igen. Jag kan lixom inte drömma vidare förren det här stycket som störde mig på något sätt är avklarat.

Är jäkligt störande vid tex mardrömmar då jag kan drömma något först och reagerat på ett sätt, men sen märker jag att det fungerade inte nå bra, då börjar det om och jag gör istället något annat som respons på samma sak som skett. Byter ibland även vinkel om jag ser det i tredje person eller helt plats om det är i första person.

But there's no sense crying over every mistake.
You just keep on trying till you run out of cake.

Upp till toppen
Annons: