Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (3) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
12. Personlighetsstörningar

Psykopat?

2016-10-25 18:41 #0 av: sinnes

Jag har en bekant som uppvisar psykopatiska drag eller snarlik problematik. Vill inte gå in på detaljer kring denna person öppet så är du någon med antingen erfarenhet av psykopater (eller dyl, narcissist, sociopat, sadist/empatistörningar) eller helt enkelt väldigt påläst inom ämnet och har lust att hjälpa mig bättre förstå min bekanta, möjligtvis även hjälpa till att utesluta diagnoser, så skicka gärna iväg ett pm så ska jag berätta lite mer ingående om personen i fråga.

Anmäl
2016-10-25 18:50 #1 av: Hera

Ingen kan över nätet utesluta diagnoser eller ge diagnoser över nätet. Speciellt inte när det är någon annan än det det gäller som berättar om hur den upplever personen. Och definitivt inte människor som inte är läkare.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!       Relationer.ifokus * Kvinna.ifokus * Fiske.ifokus * Bodyart
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2016-10-25 19:06 #2 av: Em_

Varför är det viktigt att ställa en diagnos? Det ändrar sällan på något om personen bara är en bekant. 


Anmäl
2016-10-25 21:44 #3 av: sinnes

#2 Bekant skriver jag då jag av privata skäl helt enkelt inte har lust att detaljerat beskriva denna situation eller person öppet. Vilket jag nämnde i #0. Det är en väldigt nära bekant, minst sagt, som jag träffar och vars närvaro jag utstår varenda dag. 

#1 För det första, varför ens konstatera det uppenbara? Har sett dig skriva samma sak i typ 100 trådar. Som att ditt främsta fokus i många psykologitrådar är att understryka detta med lekmän och diagnoser hit och dit. Stör du dig på att jag gör si eller så, så feel fre att lämna tråden. Känner du för att bidra med den input jag bad om så välkommen att skicka ett pm. Annars så har du kanske inte så jättemycket att bidra med (inte alls faktiskt vad gäller trådens syfte)? Inte vet jag.

För det andra så håller jag förstås med till 100% då du just stated the obvious. Givetvis så gör jag det. En lekman kan inte sätta eller utesluta diagnoser, och även om det gick så är det inte min avsikt eller det minsta väsentligt i min mening att stirra sig blind på diagnoser bara för sakens skull, utan jag har anledningar som gör att jag försöker lära mig mer om vad som kan tänkas ligga bakom en bekants oroväckande beteende som även påverkar mig och mitt psyke varje dag. Känns ganska löjligt att jag nu sitter och förklarar mig själv och varför jag tagit mig friheter att skapa denna tråd för någon som verkar ifrågasätta bara för att vara en pain in the ass, och inte så mycket för att faktiskt genuint försöka vara till hjälp (om jag inte helt missuppfattat dig, men är duktig på att läsa av andra och då har jag även tittat på några av dina övriga inlägg).

Hursomhelst! Så vill och tänker jag åtminstone försöka att, även om det kan bli väldigt svårt (kanske rentav omöjligt?), skaffa hjälp och vård åt denne gravt empatistörde individ. Inte för att jag tror att min bekantskap själv vill eller känner något behov av det (total saknad av självkännedom och sjukdomsinsikt), utan jag tänker mer på personerna i denne individs bekantskapskrets och deras skull. Jag tror absolut att hen genom professionell hjälp skulle kunna lära sig att bete sig "mildare" gentemot sina medmänniskor när hen samtidigt får det förklarat för sig att det även gynnar hen själv (t.ex att hen på så sätt slipper de tråkiga konsekvenser och påföljder av sitt psykopat-aktiga beteende vilket i dagsläget är vardagsmat), vilket ju för personen i fråga alltid är prio nummer ett, precis som allt annat som gynner hen själv.

Anmäl
2016-10-25 21:51 #4 av: Hera

#3 Det långt ifrån framgår att det var något uppenbart för dig. Tvärt om.

Varför jag skriver det är för att många tror att det fungerar så som du skrev. Det är viktigt att poängtera att så inte är fallet. Jag kan ju inte veta saker du inte skriver.

Jag anser att jag bidrar med något med mitt inlägg och bryr mig faktiskt inte hurvida du ser det eller inte. Hur är det med din egen empati? 

För övrigt ifrågasatte jag ingenting. Och du är verkligen ute och cyklar om du tror att du har läst av mig genom att läsa några inlägg på nätet. Lyckats har du inte gjort.  Så du ska nog vara väldigt försiktig med att döma dina bekanta och ta en titt på dig själv först. Folk har en tendens till att bete sig som andra beter sig mot dom.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!       Relationer.ifokus * Kvinna.ifokus * Fiske.ifokus * Bodyart
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2016-10-25 22:35 #5 av: sinnes

#4 Jag ser det nu så det ber jag om ursäkt för. 

Jag är inte på något sätt empatistörd om du antyder det, däremot så är jag väldigt impulsiv av mig och kan vara även i skrift. Jag ser alltså att mitt svar till dig inte var särskilt genomtänkt.

Anmäl
2016-10-26 12:34 #6 av: setfree

Jag har läst en del om psykopater. Om jag förstår rätt kan de inte behandlas eler botas. Det finns bara en sak som gäller och det är att hålla sig långt bort från dem. Ca 1 % av befolkningen är psykopater.

De kan vara sociala och fungera väl bland människor.

Är det sannolikt att denna indidiv vill ha hjälp. De ser ofta inte problemet.

Nu säger inte jag att personen är psykopat, det vet inte jag. Det är bara en grov gissning.

Anmäl
2016-10-26 20:12 #7 av: vallhund

Skulle inte falla mig in att diskutera/utesluta mentala sjukdomar, personlighetsstörningar osv via pm med en okänd person på nätet.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Kennel.

 
Anmäl
2016-10-26 21:11 #8 av: sinnes

#6 Jag har också hört att det bästa är att hålla sig undan en psykopat men det blir svårt om det är någon väldigt närstående. Skulle kännas lite bättre att åtminstone försöka lösa det på ett annat sätt innan jag helt säger upp kontakten, t.ex genom terapi. Denna person vill definitivt inte ha hjälp för den skull som jag anser att hen behöver hjälp och ser inte alls problemet, men däremot ser hen konsekvenserna av sitt beteende vilket terapi kanske på något sätt kan få denne att tänka om.

#7 Antecknar det.

Anmäl
2016-10-26 21:15 #9 av: Hera

Problemet är ju att en person som inte ser problem i sitt beteende och som inte mår dåligt inte går till terapi. Hur gärna de runt omkring vill det. 

Det man får göra är att ta avstånd,  även om det skulle vara närmaste familjen. Man kan bara råda personen till att kontakta psykiatrin. Går inte det får man ju tänka på sig själv. 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!       Relationer.ifokus * Kvinna.ifokus * Fiske.ifokus * Bodyart
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2016-10-26 21:26 #10 av: sinnes

Jag har också förstått det som så och det känns till viss del meningslöst att engagera sig men det är svårt när man ändå på något sätt känner för personen. Skulle kännas lite sorgligt att helt plötsligt ta avstånd och bara ge upp, fastän hen kanske inte ens bryr sig. 

Om hen nu rent hypotetiskt vore en psykopat, vore det inte möjligt för en sådan person att må dåligt över konsekvenserna av sitt beteende eller söka hjälp av andra anledningar? Hen klarar exempelvs inte av att behålla jobb eller vänner.

Anmäl
2016-10-26 21:33 #11 av: Hera

#10 Nej en sådan person anser att den gör allt rätt och andra gör fel. 

Fast de brukar ha många vänner och bra jobb eftersom dom är bra på att spela. Så det låter inte som det faktiskt. 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!       Relationer.ifokus * Kvinna.ifokus * Fiske.ifokus * Bodyart
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.