Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
Psykologi-fakta

De äldre stereotyperna

2011-02-13 12:12 #0 av: Mia

Kan ett psykologiskt experiment bevisa att äldre stereotyper påverkar vårt beteende?

Tänkte berätta om ett psykologiskt experiment för er som vi fick arbeta med i högskolan.

Det här går experimentet ut på:
Experimentet var designat för att studera om det uppkommer några effekter på beteendet när äldre stereotyper aktiveras. Experimentet utfördes i New York på 30 studenter av båda könen. Deltagarna fick delta i en såkallad scrambled-sentence övning där deltagarna slumpvis blev valda till att delta i primingen för neutrala ord eller primingen för äldre stereotypiska ord såsom orolig, gammal och ensam. För att inte deltagarna skulle vara medvetna om vad de testades för blev de informerade om att testet gick ut på att undersöka deras språkkunskaper.

Del A innehöll ord som kunde kopplas till stereotyper för äldre såsom orolig, ensam, gammal, bingo, envis, rynkig och pensionerad. I del A hade de även uteslutit ord som kan kopplas till långsamhet eftersom det refererar till äldre personer och de hade även neutrala ord såsom ren, törstig och privat. Del B fungerar på samma sätt som del a, vissa deltagare blir slumpvis utvalda till priming och andra får de neutrala orden. Del B är en rekonstruktion av del A för att kunna bevisa om deras tes stämmer. När deltagarna hade deltagit i övningen blev de tackade för deras medverkan och en annan experimentledare tog tiden på hur lång tid deltagaren tog på sig att gå nerför korridoren till hissen. De ansåg att personer som hade blivit utsatta för priming av de äldre stereotyperna skulle gå långsammare jämfört med de personer som inte hade blivit utsatta för priming med de äldre stereotyperna.

När deltagaren hade genomfört övningen och gått ut till hissen, där personens tid hade blivit klockad utan att veta om det frågade experimentledaren ifall personen tyckte att övningen möjligen hade påverkat dem på något vis och ifall de visste att övningen innehöll ord som var relevanta för äldre stereotyper. Ingen deltagare uttryckte att de trodde att övningen hade påverkat dem på något sätt och de visste inte heller att orden var kopplade till de äldre stereotyperna.

Resultatet av del A blev att deltagare som hade gjort övningen där ord var kopplade till de äldre stereotyperna gick långsammare som de hade förväntat sig jämfört med de som inte hade blivit utsatt för det. Resultatet av del B var likadant som del a, deltagarna som hade blivit utsatta för de äldre stereotyperna gick långsammare även här.

Möjliga förklaringar till experimentet:
I experimentet nämner de priming, priming används ofta för att aktivera olika känslor och stereotyper. En möjlig förklaring till experimentet kan då vara att primingen aktiverade stereotypen och deltagarna agerade därmed i enlighet med de äldre stereotyperna utan att vara medvetna om det. Något annat som vi vet är att minnet är kopplat till medvetandet, de är beroende av varandra. Om man utgår ifrån det och även att medvetande handlar om våra känslor och upplevelser kan man dra en slutsats av det. Slutsatsen blir att de deltagare som gick långsammare efter primingen av de äldre stereotyperna kan ha använt sitt medvetande omedvetet genom att minnas upplevelser när de läst orden. Upplevelser ifrån sina äldre mormor och morfar.

Visst är det intressant hur människor fungerar? Jag tycker att det här är ett klockrent exempel på hur lätt det är att förvirra människor till att tro att det här är något de gör på egen fri vilja, men egentligen sker det utom deras kontroll eftersom allt i experimentet sker omedvetet.

Referenser:

Bargh, J. A., Chen, M., & Burrows, L. (1996). Automaticity of social behavior: Direct effects of trait construct and stereotype activation on action. Journal of Personality and Social Psychology, 71, 230-244.

Braisby. N. And Gellatly. A. (2005). Cognitive Psychology, United Kingdom by Scotprint, Haddington.

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2011-02-13 15:14 #1 av: rolnor

Tack för en riktigt intressant artikel!

Ganska otäckt att vi är så lätt att manipulera...

Anmäl
2011-02-13 17:13 #2 av: [Tassy]

En utomordentligt spännande artikel! Instämmer med #1, lite otäckt är det allt att man kan styra såpass med några ord.


Anmäl
2011-02-13 18:53 #3 av: Mia

#1 & 2 Kul att ni gillar den! Jag tycker att det är både spännande och läskigt hur vårat medvetande fungerar. Att det faktiskt är så mycket som sker omedvetet hos oss. Oerhört intressant!

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2011-02-15 10:22 #4 av: Mia

Har en fråga, är den jobbig att läsa utan bilder?

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl
2011-02-15 14:35 #5 av: rolnor

Nä? menar du dina artikel?

Anmäl
2011-02-15 17:49 #6 av: Mia

#5 Ja, jag menade artikeln Glad

/ Mia, sajtvärd för Självkänsla och Psykologi.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.