Viktigt

Julafton.

2010-11-26 16:42 #0 av: kerstinjo

Julafton infaller den 24 december, det vill säga dagen före juldagen den 25 december, den dag då Jesu födelse firas i kristen tradition. Att ”aftonen” före juldagen firas är en del av julhelgens traditionella förberedelser inför den 25 december. Inom den kristna kyrkan inleds julhelgen ofta med julbön på julaftons kväll där den centrala delen är uppläsningen av Julevangeliet (Lukas 2:1-20)Julafton är den dag man firar

Julafton är en kristen högtid och hur många av oss firar alla de olika kristna högtider som finns?

Jesus.jpg

Julafton är den dag man firar Jesus födelse.

christmas-decorations-divider-400-87.gif

Det "ska" städas. bakas, fönster "ska" putsas. Gardiner "ska" bytas. Adventsljusstakar och adventstjärnor ska upp i fönstren.

Så otroligt många måsten.

Julklappar ska köpas, ibland många, många mer och dyrare än vad vi har råd med.

Men?

Vems födelse och födelsedag firar vi? Kommer du ihåg?

Jesus!

Aha, har han någon glädje av att du köper en dyr mobil till en anhörig eller vän? Tror du att han kommer att ringa dig då?

Du städar, bakar, fejar och putsar? Tror du att han uppskattar dig mer då?

Att du kanske får en gräddfil till ett evigt liv?

De flesta av oss är inte så religiösa så att vi firar julafton, för den anledningen av att det är Jesus födelsedag. Ändå går vi på det!

Men varför?

christmas-decorations-divider-400-87.gif

Du glömde inte en sak?

Julen är en religiös högtid. Du glömde väl inte det?

Alla........

ska vara lyckliga, ljus ska lysa i alla nytvättade fönster, julgardiner ska upp och det ska dofta nybakat, saffran, hyacinter osv.

Men.......

Glömde du inte en sak?

Kom du ihåg dig själv?

christmas-decorations-divider-400-87.gif

Lova mig en sak; Stanna upp och tänk till!

  • Ät med glädje köttbullar och makaroner på julafton. Varför ska det vara ett överflöd av mat? Frosseri? Det ska vara en av dödssynderna. Eller hur?
  • Strunta i fönster, gardiner. Sätt dig framför TV:n och se en bra film.
  • Glöm alla tvång på julklappar, ge din vän en liten fin sak, om du vill. För du minns väl vem som fyller år?
  • Köp något mysigt till dig själv!!!
  • Ta det lugnt och njut av att du inte är skuldsatt i januari.
  • Lär dig att le åt alla som stressar ihjäl sig inför julen.
  • Lär dig att julafton är en dag som alla andra.
  • Släpp ångesten inför denna ångestladdade helg och ta hand om dig själv.

christmas-decorations-divider-400-87.gif

Glöm alla måsten, för det finns inga måsten.

24 december är egentligen en helt vanlig fredag, om man inte har en stark religiös tro, så sluta att jaga upp dig. Varför slita ihjäl sig och ruinera sig för en enda dag. En enda dag som du/jag ändå inte firar jesus födelse på.

Må inte dåligt för att du tror att "alla andra" har en underbar jul.

Jag lovar dig: Det har de inte, för efter julafton sitter de med sina matrester, skulder, gardiner som ska ner, julgranar som ska bort, tomtar och julstjärnor som ska bort, samtidigt som de räknar om de kan betala sina räkningar i januari.

buttons_devider.jpg

Ta hand om er!

 

Anmäl
2010-11-26 17:31 #1 av: David

Tack Kerstin för en som vanligt mycket tänkvärd artikel och som ligger väldigt mycket i tid nu när julstressen börjar för de flesta.

Hur ska DU tillbringa din jul?

Jag kör på det gamla hederliga, en pizza (om pizzerian har öppet) och midnattsmässa. Inget mer. Lite julklappar skickar jag ner till släkten, och julpresenter till kunderna är beställda. Totalt stressfritt. Hade jag haft samma jobb som tidigare hade jag med glädje fortsatt att jobba julhelgen. Är dvs. ingen speciell julfirare. Men det är skönt med ett par dagar när varken post eller tidningar kommer, och e-posten får vila Glad

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-11-26 18:40 #2 av: kerstinjo

Jag jobbar på julaftonskväll och för bekvämlights skull har jag inte bett om semester.

Min pappa dog i en bilolycka när jag var 25 år och hade en liten dotter och han lärde mig en otrolig sak; Varför fira jul om man inte är religiös?

Tack vare hans tankesätt, vi är ju inte religiösa, så har han fått mig att se väldigt lätt på julen.

Fredag som fredag!Tungan ute

Jag skickar inga julklappar och jag skickar inga julkort. Jag ringer ingen och önskar God Jul. Jag går inte på någon Tomteparad och blir förskräckt över hur vuxna människor tränger ihop sig med barn, barnbarn, hundar, mostrar och fastrar.

Jag blir mest irriterad för att jag inte kommer fram. Jag ska ju för tusan jobba!

Hur jag firar julen? Är jag tvungen och inte jobbar, så brukar vi vara någon timmr hos äldsta dottern och de fyra barnbarnen. Ingen julmat! Men barnbarnen får en lite grej, beroende på åldern.

Helt hysteriskt rivs det upp paket och ingen fattar vem som fick vad, eller från vem.

Jag avskyr det!!!!!

Men finns det tid, så har vi en liten mysstund på kvällen med min "lilla" 24-åring och hennes sambo. Det är jul för oss!

 

 

Anmäl
2010-11-26 22:04 #3 av: [YlvaP]

Vi är inga tradtionsfirare i min familj men jag gör LITE inför julen för barnens skull. Dom invigs ju från både dagis och skola om hur det skall vara. :( Farmor lurar dom med tomten varje år och jag har stor lust att säga att tomten inte finns bara för att få slippa denna stress som det är att leta tomte. Men det är ju inte jag som gör det så jag bryr mig egentligen inte om det.

Vill arnen ha jul så får dom åka till farmor och farfar. I år så måste jag åka själv till Sverige med klappar och djur. Ha ringen lust alls men barnens pappa proppsar på att det är för barnens skull.

En sak till. Här på Åland firas det Lilla Jul nu i helgen och jag har sagt bestämt att vi firar inte sånt och att dom inte skall färvänta sig att tomten kommer med en liten klapp.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2010-11-27 00:37 #4 av: [LucyInTheSky]

Jag älskar julen och pyntar med glädje =)

Men jag ser den inte som en kristenhögtid. Jesus och den biten lämnar jag utanför då jag har mina egna åsikter om detta och julen.. Kyrkan körde över alla gamla traditioner. Vi har firat jul i norden innan och det var då hedniskt inget med gud att göra alls så nepp, ingen kristen högtid hos mig.

jag firar den dock med hela mitt hjärta! Älskar ljusen, att samlas och äta gott med familjen, se hur den jag köpt julklapp till skiner upp och blir glad..

Älskar julen, snön, glögg, pepparkakorna och allt som hör till.

 

Anmäl
2010-11-29 01:09 #5 av: Hawknestgrove

v i struntar i allt förutom juleribbe och norsk surkål. Inget överdåt alltså. och infaller julafton en fredag, tja, va tråkigt, då ser det ut som ett bombat horhus hos oss.För på lördagar så städar jag. oavsett julafton elelr inte. höststädningen är avklarad i oktober, dvs tvätta väggar och tak. Putsa fönster????? Det gör jag till våren. nu är det så mörkt, så alla fönster ser så fina ut ändå.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-11-29 11:25 #6 av: HannaM

Jag gillar julen, fast mest tiden före tror jag. Adventsljus och lussebullar. Jag är rätt pysslig av mig så att hålla igång med bakning är bara avslappnande. Gillar helt enkelt myset men det här med gigantiska julbord och hela tjocka släkten och hysteri klarar jag mig bra utan tack.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2010-12-04 01:32 #7 av: Odinn

Jag gillar julen, men ärligt talat tycker jag att det är lite överdrivet med julklappar och sånt. Jag och mina vänner har sagt att vi inte ska ge några julklappar iår och istället hitta på något kul tillsammans. Däremot blir det nog lite julklappar när vi träffas med släkten.

Anmäl
2010-12-04 11:43 #8 av: kerstinjo

#5 Helt underbart!!!!

Precis som det ska vara!

 

Anmäl
2010-12-05 19:06 #9 av: Hawknestgrove

ja ribban finns i frysen och jag skulle ha kokat norsk surkål i helgen, men tji fick jag då jag inte hade nån kummin hemma

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.