Tips

Liten sömnskola

2010-06-22 22:03 #0 av: evrekaw

Hur många är vi inte som ligger där nästan varje kväll och vrider och vänder... Räknar ner hur många timmar det finns kvar att få sova innan väckarklockan ringer... Men likt förbaskat infinner sig inte sömnen... Sängen blir en fiende istället för en vän... Känner du igen dig?

Trots sömntabletter, spikmatta och allt man kan komma på sover vi allt sämre. Detta är en problematik hela västvärlden brottas med. En farsot som någon annan som tycks följa välfärdens fotspår.

Jag har själv provat allt, men inget ger önskade resultat. Jag beslutade därför att delta i "Liten sömnskola för vuxna" i Landstingets regi. Tänkte nu dela med mig av vad som sas under föreläsningen jag fick ta del av.

Den största boven i dramat heter Stress och allt som är stressrelaterat. Aldrig sover vi väl sämre än när vi dagen efter vet att vi ska på anställningsintervju eller att vi ska göra en rotfyllning... Tankar som far iväg gällande ekonomin, trassliga relationer eller prestationsångest är lika illa. Vi sover bättre om inte tankarna mal om än det ena än det andra.

Man bör därför alltid försöka "varva ner" ca:1 timma före sänggåendet. Många tänker att TV-tittande eller lite tid framför datorn är lämplig nedvarvning - men det är tyvärr inte nödvändigtvis så att detta stämmer. En gastkramande thriller är ingen nedvarvning. Att sitta och chatta är inte heller nedvarvning. Vi tror att vi varvar ner bara för att vi sitter ner. Men det är inte kroppen som ska varva ner - det är hjärnan. Och den går snarare igång på att chatta än att sänka tempot.

Mest lämpligt är att göra något tråkigt som kräver liten tankeverksamhet. Jag funderade en del på detta. Vad skulle en sådan aktivitet kunna vara? Vika tvätt? Vattna blommorna? Rensa kattlådan? (Alla förslag mottages med glädje.)

Vidare skulle man sänka temperaturen i sovrummet, även om man är frusen. Att ha svalare i sovrummet än i övriga lägenheten/huset har uppvisat goda resultat. Kroppen känner av temperaturskillnaden och går ner i varv.

Regelbundna tider är också viktigt. Forskningsresultat har gett tydliga indikationer på att kroppen ställer in sig. Det där att man sa att man förr, i det gamla bondesamhället, vaknade med tuppen... Det stämmer, men inte riktigt på det sätt man skulle kunna tro...

Den som alltid stiger upp kl 7.00 och alltid går och lägger sig kl. 21.00 kommer tillsist att falla in i en egen biokemisk rytm. Man börjar att vakna av sig själv vid tidpunkten man alltid stiger upp vid. Kroppen börjar av sig själv att ställa in sig på sömn vid den tidpunkt man alltid går och lägger sig.

1800-talets bonde hade ingen sovmorgon eller ledig dag. Han hade heller sällan sömnsvårigheter. Vi som lever idag lever allt mer oregelbundet. Vi jobbar skift. Har flextid. Vi har lediga dagar när vi sover till 12.30, om det ens räcker för vissa. Vi har därför svårare att få in kroppen på ett naturligt sovmönster.

Ja.... Vad ska man tänka om detta? Ska jag ge upp mina sovmornar för att gynna kroppens finnande av sin rytm i hopp om bättre sömn på sikt? Åh så svårt! Men denna cocktail på 3 olika sorters sömntabletter vareviga kväll utan resultat är ju inte heller någon höjdare så... Denna sommar ringer klockan 8.00 var morgon! Basta! För jag är ju en sådan som alltid måste försöka innan jag förkastar något...

Anmäl
2010-06-22 22:08 #1 av: isa

Tackar!! Så sant som det är skrivet! Och jag gillar extra mycket det där om bönderna förr i tiden. Inte var de många som hade sömnproblem på den tiden?

Anmäl
2010-06-22 23:29 #2 av: Bergspuman

Mitt förslag på tråkiga sysslor är att stuva in vikt tvätt i klädskåpen. Urtrist. Eller möjligen ställa in porslin i skåpen. Kanske vika ihop tidningar och lägga i tidningsinsamlingen.

Eller krypa upp i sängen med en dödstråkig lunta, gärna på teknisk engelska som du är noll intresserad av.

Anmäl
2010-06-22 23:33 #3 av: David

Verkligen sant och bra skrivet!

Det här med att gå upp tidigt och lägga sig tidigt på kvällen har jag hört mååånga gånger, men jag älskar mina sovmornar! =)

Vore skoj att få lite tips på vad just DU gör för att varva ner innan sängen hägrar. Jag har jättesvårt att hitta något vettigt att göra, som inte aktiverar hjärnan mer än tidigare.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-06-23 01:16 #4 av: evrekaw

Tack för tipsen Bergspuma. Tur att man har ungar - det blir mycket tvätt... Tekniska magasin på engelska... Nä - då somnar jag förmodligen före nedvarvningstimman är avklarad...

Precis David... Vad göra som inte aktiverar mer? Det är så svårt... Inget mer lösande av kniviga korsord före sänggående i alla fall... "suck" Nä, man får väl bosätta sig i tvättstugan... Börja plocka katthår... Göra välbehövliga situps...

Anmäl
2010-06-23 09:00 #5 av: Bergspuman

Själv har jag med tiden hittat en liten ritual för läggning och nedvarvning som följer ungefär samma mönster. Släcka i köket (där jag oftast sitter), ta med korsordstidningen till sovrummet. Ut i badrummet, på med nattdräkten (ett tunt linne så här års), borsta tänderna. Släcka överallt. Släcka i hallen. Jag känner också alltid efter på dörrhandtaget, att det är låst (det ut i trappen).

Sedan in i sovrummet. Bulla upp kuddarna. Lösa korsord en liten liten stund. Oftast är jag för trött för det, så det tjänar som en påminnelse om tröttheten!

Sedan böka ner sig, ta fram en bok. Oftast en bok jag läst många gånger förut och "kan". Efter några sidor kommer oftast sömnigheten.

Gör den trots allt inte det, och hjärnan är uppskruvad, tar jag till min sedvanliga ramsa: Rabblar upp i huvudet 5 konstiga ord som börjar på A, sedan 5 på B, C, D, osv. så långt jag hinner. Brukar somna innan jag kommer till G...

En gång fick jag för mig att jag skulle börja bakifrån i alfabetet, på bokstaven Ö. Det funkade inte alls. Jag somnade bums ha ha.

Denna ritual kör jag alltid. Det inger trygghet.

Anmäl
2010-06-23 12:24 #6 av: Tofu

Själv lägger jag mej extremt tidigt.Ser inte på TV utan ligger och lyssnar på radion och somnar sen.Att somna är inget problem, bara jag lägger mej i tid dvs då jag gäspar, för det är ju då som kroppen signalerar trötthet och det oberoende av vad klockan är.Skatorna i trädgården väcker mej ibland extremt tidigt och då lyssnar jag igen på radion eller stiger upp och äter frukost.Morgonlugnet och frånvaron av stress är viktigt.På vintern undviker jag att tända taklamporna, väljer i stället punktbelysning.Detta håller efter melatoninet på kvällen och då sover man bättre.Ljus bör man få på morgonen.Undvika täta gardiner innohus och vara ute en del av dagen.Även snön ger ju ljus.

 

Anmäl
2010-06-23 18:09 #7 av: evrekaw

#5 Korsord - ord - böcker är bara att glömma för min del... Jag fastnar och går igång. Jag antar att vi alla är olika och att poängen är att var och en måste hitta sitt sätt. Det som fungerar för just mig/dig.

Jag har en bit kvar där...

#6 Jag har kommit in i en ond cirkel där... Jag är uppe aldeles för sent... Hittar på än det ena än det andra - bara för att jag gruvar mig för sänggåendet... Men...

Jag ska göra ett tappert försök, som sagt var, att hålla regelbundna tider...

Anmäl
2010-06-23 18:19 #8 av: Bergspuman

#7 Jag har ett lite udda tips till.

Skaffa sängspray! Glad

Finns att få på Partylite, som säljer doftljus.

Om sängen blir inbjudande, så känns det roligare att lägga sig. Sängen ska inte förknippas med ångest utan med lust (!) och glädje.

Men en ritual för nedvarvning och nattning kan du säkert behöva, av ett slag som passar dig. Vi gör ju så med våra barn, bara fånigt att vi inte gör så med oss själva.

Anmäl
2010-06-23 18:26 #9 av: evrekaw

#8 Skall testas! Väldoft i sovrummet var det!!!Glad

Anmäl
2010-06-23 23:50 #10 av: Igelkottsrull

Om man ligger och tänker på mycket när man försöker somna, Skriv upp det!

Väldigt bra tips (för mig iaf)

 

 

Anmäl
2010-06-24 21:41 #11 av: Zaphix

Åh, den där sömnskolan har jag läst ett jättebra häfte om där det stod jättemucket om sömn, tror det var saker som de tog upp på föreläsningarna kanske? Hittade häftet hos kommunen iaf.. :)

Finns jättemycket bra tips där. Verkligen försökt tagit åt mig av dom och gör allt det, men ändå ingen sömn..

Ett tips jag har är att inte ligga allt för länge och försöka sova, utan ligga typ 30 minuter, sedan går man upp, läser lite, tar ett glas vatten eller nåt och inväntar tröttheten igen. Och försöker passa det sömntåget istället. Då slipper iaf jag stressen att ligga och sparka och upprepe för mig själv "Jag ,åste sova, ska upp tidigt imorrn, jag måste sova, mååååste sova".

Nån som har tips om vad man gör om man vaknar hela tiden på natten?

Anmäl
2010-06-24 21:53 #12 av: evrekaw

#11 Jo, vi fick det där häftet också!

Men vad man ska göra när man vaknar hela tiden på natten (som jag ofta också gör) det hade de inget bra svar på... Inget svar alls...

Men det där med väldoft var bra, som Bergspuma sa. Jag brännde min favoritrökelse i sovrummet när jag la mig. Fick inte ha doftsljus för min nojjiga make som var rädd för brandrisken... Å tänk, jag somnade rätt bra där! Hoppas det inte bara var nybörjartur...Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.