Annons:
Etikettfakta
Läst 15402 ggr
kerstinjo
1/5/10, 9:09 PM

Mäns våld mot kvinnor. Del 3.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hedersrelaterat kvinnovåld Kvinnorna Fadime och Pela är symboler för det "hedersrelaterade" våldet. De fick betala med livet för att de bröt mot patriarkala tabun. De underordnade sig inte de äldre männens makt över familjens/släktens/klanens kvinnor.

Elisabeth Fritz är advokat och specialiserad på hedersbrott:

"Hedersbrott har överhuvudtaget inget med religion att göra. Det handlar om tusenåriga gamla traditioner, regler, som har funnits där, och som är svåra att nöta bort.

De finns där och de finns där i många generationer innan man kan förändra dom.

De som tror att det bara handlar om muslimer, eller kurder, har totalt missuppfattat denna problematik. Detta är inte ett problem bara för Sverige, det finns runt om i världen… Men jag hoppas att vi i Sverige ska jobba mer förebyggande.

Vi måste ändra vår lagstiftning. Vi måste nå ut till människor som lever i ett utanförskap och se till att de integreras i samhället, lär sig språket, känner sig stolta över att klara sig själva, att ha ett jobb, att kunna försörja sin familj. Jag tror att många män har tappat tron på sig själva."

violence12.jpg

Jan Hjärpe, en av Sveriges ledande islamkännare: 

 "En egendomlighet, som är svår att förklara, är den koppling som framför allt i Medelhavsländerna och i en del områden öster därom, har skett mellan klansystem, lojalitet mot storfamiljen och det sexuella området.

Den maffiagrupp som vill komma åt konkurrenter kan göra det genom att angripa deras kvinnor. De kvinnor som inte har stöd av någon klantillhörighet är utstötta, är 'horor'. Männens makt och gruppens anseende och pondus är knuten till kontrollen av kvinnornas sexualitet.

Men inte enbart eller främst i fysisk mening, utan som symbol, som tecken. Det är namnet, ryktet, som är det viktiga."

 Men medvetenheten ökar allt mer.

Allt fler kvinnor, särskilt unga kvinnor, med utländsk härkomst protesterar mot det hedersrelaterade eller sexualiserade våldet. Det är inte säkert att våldet i sig har ökat, men allt fler känner till att det finns hjälp att få. Den offentliga debatten har satt problemet i fokus och samhället, myndigheterna, har tagit ställning mot förtrycket.

Artikeln ingår i ett studiematerial från Folksam och Kommunal

 Kerstin 

 

Annons:
flikkan77
1/5/10, 9:16 PM
#1

Du är så bra på att sätta ihop artiklar, Kerstin!

"You just have to belive…"

Cochon
1/7/10, 11:35 PM
#2

Bra skrivet, åter igen ;D

Söker du ett annorlunda armband? Eller kanske ett mobilfodral eller en rem? Kolla gärna in på min shop eller skicka iväg ett PM.
Glöm inte gilla min facebook sida för mina trådar. 👋

Upp till toppen
Annons: