Psykologi-fakta

Klassisk betingning

2009-10-31 04:52 #0 av: David

Klassisk betingning är en typ av associativ inlärning, där en organism lär sig att koppla ihop ett stimulus med ett annat.

Det mest berömda exemplet på klassisk betingning är Pavlovs hundar. Ivan Pavlov forskade på salivbildning hos hundar. Hundarna saliverade naturligt då mat sattes fram. Detta kallade Pavlov för en obetingad reflex, där maten är det obetingade stimuluset, och saliveringen den obetingade responsen. Då Pavlov lät en ton klinga några sekunder varje gång innan maten togs fram, till exempel genom att slå på en stämgaffel, så kom till slut hundarna att salivera även då enbart tonen hördes, utan mat. Denna kallade då Pavlov för en betingad reflex.

Till exempel har människor en benägenhet att betinga en viss maträtts smak och lukt med illamående, om illamående tidigare har förekommit i samband med att man ätit denna mat.

källa: Wikipedia

 

Har du några egna exempel på saker i din omgivning som är klassiskt betingade? Exempelvis Hemglass melodi som automatiskt kopplas ihop med blåa bilar och/eller glass.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-10-31 15:14 #1 av: AnneN

Klickerträning med hunden - Klick betyder att hunden gjort rätt och får godis

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2009-10-31 20:45 #2 av: evrekaw

Känner obehag var gång telefonen ringer vid vissa klockslag, gestkulerar att jag inte är hemma...

Anmäl
2009-12-25 00:48 #3 av: cirrun

När en nära o kära kommer mot en med öppna armar känner jag välbehåg i hela kroppen, om någon ler mot mig har jag svårt att inte svara; - om jag blir nonchalerad är jag tillbaka på skolgården en stund igen...mentalt är jag då blivit betingat att känna så.

Anmäl
2009-12-25 20:28 #4 av: elyse

Njae. Jag ser det lättare hos andra. Hos många barn, så små som 2 år, har jag upptäckt att när de gjort något dumt och man tilltalar dem så kan de springa därifrån, gömma sig, börja gråta etc - oavsett vilken ton jag använder - för de är så vana vid att få skäll.

Anmäl
2009-12-25 21:13 #5 av: flikkan77

Har precis lärt hundvalpen hennes namn. När jag ropar "Lina" blir hon superglad och kommer skuttandes.

Gjorde det på klassiskt sätt. Sa hennes namn och gav henne en godisbit eller lekte med leksak eller nått annat kul. Så nu vet hon vad hon heter.

Anmäl
2009-12-30 18:07 #6 av: Gnici

Klassisk betingning är ju vanligt just bland hundfolk och hur de tränar sina hundar. Men även andra djur förstås.

Min ena hund stiger alltig ivrigt upp när jag slår av datorn och förväntansfult undrar vad vi ska hitta på. det klassiska Ljudet av windows, när man stänger av och på datorn har alltså blivit betingat till att då stiger jag upp från datorn. Men det märkliga är att han ALDRIG reagerar när jag sätter PÅ datorn.

Bägge mina äldre hundar studsar alltid upp från att de legat och sovit, då husse skramlar med skeden i tekoppen på ett sätt som för dem fått betydelsen att NU har husse druckit sitt te färdigt (enbart på kvällen) och då är det dags att ta kvällsrastningen upp till ladugården.

Min unghund som ännu inte lärt sig så många sådana speciella beteenden, har i alla fall betingat telefonsignalen till att då ska jag svara, så varje gång det ringer så kommer hon till mig och pussar mig i ansiktet.

Och på tal om telefonsignal, så går det kalla kårar i mig när jag hör en viss signal, som jag förknippar med barnintensiven där jag tillbringat den första tiden med vår handikappade dotter.

Våra två bengalkatter kan ligga och sova uppe på vitrinskåpet i köket (deras favoritställe) och familjen kommer och går i köket utan att de rör en min. Men när husse kommer  in på kaffe vid 13 som han alltid brukar, så hoppar de direkt ner och upp på bänken där de brukar få mat. Då ska de också ha "kaffe"Glad

Anmäl
2009-12-30 18:47 #7 av: Bergspuman

Klarar inte av vissa nedåtstupande formationer. Möbler, berg, hus, you name it.

Har någon slags återkommande mardröm där jag tittar i en atlas, kommer så småningom till Oceanien och de där ögrupperna som finns där. I kartboken stupar de liksom brant ner, det betyder att jag måste vakna fort som attan, innan jag blir för rädd.

Tror det kommer av att jag en gång badade i gamla Fyrisbadets bassäng som hade just en sådan tvärt stupande brant från den grunda delen till den djupa delen. Brr. Ryser bara jag tänker på det. Sen har jag höjdskräck också.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.