Tips

Höstmys

2009-09-12 03:04 #0 av: HannaM

Många mår dåligt och blir deppade på hösten men det finns mycket fina och mysiga saker med årstiden också.

För många är hösten bara en enda långtransportsträcka av mörker och kyla, ett hinder på vägen till våren och sommaren. Som en kall blöt yllefilt lägger den sig över landet och gör livet obehagligt. Ändlösa dagar med ösregn och piskande vind. Mörkare och mörkare.

Men, det finns många bra saker med hösten, det finns massor avsaker att uppskatta och mycket mysigt man kan göra när vädret ute inte inbjuder till promenader och grillkvällar längre.

 

Stjärnorna på hösten! Att ta en kvällspromenad med blicken fäst på himlen och försöka leta stjärnbilder. Bli alldeles yr av hur stort det är, hur mycket stjärnor det finns och hur långt bort dom är.

 

Färgen på löven, underbara oranga och röda och gula löv. Att bara titta på eller gå igenom drivor och höra prasslet. Ta fram kameran och ta bilder på ett träd i höstskrud.

 

Varm choklad. Efter kalla dagar med röda kinder är det inte mycket som är bättre än en kopp varm choklad. Toppad med grädde eller marshmallows eller bara som den är.

 

Levande ljus. När regnet piskar på rutorna och mörkret är mer kompakt än någonsin, tänd ljus och njut av det underbara skenet från lågan.

 

Promenader med klar luft, röda löv och halsduk. Aldrig känns luften friskare än då. Lite kyla som biter i kinderna och gör att du känner dig levande.

 

Att gå ordentligt påklädd i hällregn och motvind bara för att känna att man lever.

 

Svenska äpplen! Finns det något som luktar godare? Friska och lite krispiga när man sätter tänderna i dom. Underbara i bakverk. Äppelpaj med vaniljsås.

 

Det finns hur mycket som helst, frosten på morgonen på bilarna, pysselkvällar, koppar med varmt te, cafebesök, läsa uppkruppen i soffan, film med vänner, höstdoftande grytor, stickade vantar, svampplockning.....

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-09-12 03:21 #1 av: David

Tack Hanna för en jättebra och tänkvärd artikel!

Du har så rätt så. Hösten har med sig så mycket fint, långt ifrån den trista transportsträckan som många tycker hösten är.

Finns knappt något bättre än att svepa in sig i en varm och härlig fleecefilt, tända några ljus och titta på något bra på tv. Eller ta en promenad ute och njuta av alla färger.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-09-12 03:23 #2 av: Citronmeliss

Hösten är mysig och vacker Hanna!

Jag lider av den, men faktum kvarstår..

Anmäl
2009-09-12 03:29 #3 av: LenaR

Du får mej att längta efter hösten! Särskilt stjärnorna som är så underbara när det blir mörkare.

Anmäl
2009-09-12 03:33 #4 av: Citronmeliss

Igår natt var stjärnhimlen underbar här!

Anmäl
2009-09-12 03:33 #5 av: HannaM

#3 Älskar hösten själv. Hoppas på att kunna uppskatta den i år.. har varit klent med det dom senaste åren.

Jag tycker om att få ha på mig min oranga fleecetröja och regnjacka. Ja jag är märklig men jag gillar känslan av att vara välklädd. Jag gillar dramatiskt väder med regn och blåst, det får mig att känna mig mer levande än sommarens tryckande värme. Sen har jag inga förväntningar på hösten om "bra" soligt väder, regn går precis lika bra, det är ju så det ska vara på hösten. Även om jag såklart kan tröttna på pissregn jag med=)

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-09-12 03:35 #6 av: LenaR

#5 Jag med! Jag gillar också att få ta på mej stora mysiga ylletröjor på hösten, hellre än jackor. Och höga stövlar, åh, nu längtar jag ännu mer! Glad

Anmäl
2009-09-12 03:38 #7 av: HannaM

#6 Den är redan här=) Var ute vid tiotiden nu och det var höst i luften.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-09-12 03:51 #8 av: Citronmeliss

Jag gillar också bylsiga stora tröjor och stövlar! Regn är okej men blåst gillar jag inte..

Lite OT men kul .. På facebook gjorde jag ett test, vad jag gör om 10 år..

Om 10 år.. Lever du av att prova gummistövlar Förvånad

Anmäl
2009-09-12 03:56 #9 av: HannaM

Ah blåst... gotland vid havet med friska vindar och saltstänk.. jodå det är fina grejer.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-09-12 13:47 #10 av: Aviendha

Vilken fin artikel Hanna!

Du fick även mig att se massor av positiva saker med hösten, annars innebär den nästan bara sorg för min del. Kanske är det värre iom att vi inte har vinter i Skara så som jag vill ha det med snö och torr kyla?

En kopp te, utsikt över dalen där skogarna gnistrar i färgprakt. Ta en vända med hunden i skogen och bara njuta av den kristallklara luften. En härlig bok under en filt när man kommer hem. Nu fick jag hemlängtan.

Anmäl
2009-09-12 13:49 #11 av: Citronmeliss

Jag har aldrig varit på Gotland Hanna, men om jag kom dit då skulle jag nog kunna stå ut med blåsten!

Saltstänk och blåst det är något speciellt!

Finns det dessutom Gotlandsruss i min närhet så blir det perfekt!Glad

 

Anmäl
2009-09-12 15:45 #12 av: HannaM

#11 Jag är kär i gotland=)

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-09-12 16:08 #13 av: isa

Jättefin artikel.! Jag tycker också om hösten. Den är vacker! Gillar också den klara luften som blir. Jag håller med dig om att höstväder gör att det känns som man är mera levande än tryckande sommarvärme.

Anmäl
2009-09-12 17:53 #14 av: flikkan77

Tycker om hösten men jag är inte redo att börja frysa än! Obestämd Tycker det är jobbigt när jag inte kan gå ut utan att se ut som en stoppad korv.

Anmäl
2009-09-12 18:46 #15 av: Zaphix

Jag som är hästmänniska älskar hösten. Det finns ingen tid som är så härlig att ha häst på som på hösten. Att rida ut bland gula och röda träd i klar och kylig luft är så underbart. Det jag lever för. :)

Dessutom innwebär höösten mycket finare kläder än på sommaren. Murriga färger, stickat och mer påklätt. Mysigt och fint!

Anmäl
2009-09-12 18:54 #16 av: flikkan77

#15 ... och galoppera riktigt fort på en stubbåker i soluppgången när dimman fortfarande ligger på åkern och når en till fötterna. Det är mysigt det!

Anmäl
2009-09-12 23:14 #17 av: HannaM

Varm choklad på Hannas vis:

Mät upp någon typ av mjölk (här är det havremjölk) i koppen du tänker dricka ur, häll i en kastrull och värm till rykpunkten. Medan du väntar på det bryt ungefär 10-20 g mörk choklad av bra kvalite (typ lindt) per kopp.

Sen tar du din kopp, jag kör på glas av modell stor och till det blir det lagom med ungeäfr tre matskedar kakao (satsa gärna på en god variant för bästa resultat, valrhona har en fin!). För medelsöt choklad ta lika mycket socker ananrs mer eller mindre beroende på smak. Därefter ska en gnutta vaniljsocker (inte vanillin) och en aning kardemumma i. Häll i lite mjölk och rör om till en krämig gegga.

När då mjölken i kastrullen börjat ryka så i med chokladbitarna. Låt dessa smälta i mjölken så den blir härligt brun. Sen är det dags att hälla den varma mjölken i koppen med geggan, rör om ordentligt och toppa med marsmallows eller grädde. Eller låt bli=)

Fantastiskt gott till ostmacka eller äppelbitar... eller kanelbulle. Eller alldeles själv som den är.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-09-12 23:23 #18 av: Citronmeliss

Så gott!Glad

Nu får jag ge mig ut i köket och göra någon god alternativ LCHF variant!Tungan ute

Anmäl
2009-09-12 23:27 #19 av: HannaM

#18 Kan väl inte vara så svårt=) Gör den på grädde istället för mjölk och skippa sockret, ta vaniljpulver istället för vaniljsocker. Vet inte hur strikt du är men en bit lindt kanske går att röra i?

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-09-12 23:32 #20 av: Citronmeliss

Jepp ungefär så blir det för mig, med eller utan lindtGlad

 

Anmäl
2009-09-12 23:36 #21 av: HannaM

Då gör man mindre koppar va? Jag skulle bli tjockmätt av en sån kopp jag har nu med gräddchoklad=)

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.