Tips

Ta en kvarts tupplur!

2009-09-09 20:06 #0 av: David

En kvarts tupplur räcker för att kompensera förlorad nattsömn. Slår tröttheten ofta till efter lunch eller vid tre- fyratiden på eftermiddagen?

Gör då som människor i medelhavsländerna, ta en tupplur. Efter 15-20 minuters effektiv sömn är du pigg och alert igen.

En rad studier visar hur viktig en rätt avpassad tupplur är för att ladda batterierna på nytt. Det bästa är förstås att sova sex sju timmar per natt, men de flesta får ändå en dipp på eftermiddagen. Ögonlocken blir tunga och det är svårt att hålla sig vaken.

Dippen förstärks om man gått upp för tidigt, sovit dåligt eller ansträngt hjärnan ovanligt mycket. Den ska inte förväxlas med dåsigheten efter en stadig lunch som i regel slår till redan efter någon timme eller så.

Men när tröttheten är som störst är hjälpen som närmast. En lagom lång tupplur, ungefär en halvtimme, räcker för att man ska kvickna till ordentligt. Något som exempelvis piloter utnyttjar när de är på långflygningar.

- De har som tumregel att ligga i sängen under 30 minuter, då får man oftast ut i snitt 20 minuters effektiv sömn. Det är en rätt bra rekommendation, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Han rekommenderar också en 15-20 minuters tupplur efter lunchen. Den motsvarar de två sista timmarnas sömn på natten. Och den som kortar ner nattsömnen till fem timmar, kan enligt Åkerstedt utan problem reparera det med femton till tjugo minuters siesta på dagen.

Så påverkar sömnbrist

Under 1900-talet sjönk tiden för genomsnittlig nattsömn från 9 till 7,5 timmar i flera europeiska länder.

Genomsnittspersonen klarar sig med sju timmars nattsömn, men under sex timmar märks effekter och vid fem timmar är minnes-, tanke- och uppmärksamhetsförmågan kraftigt sänkt. Flera hormonella system i kroppen rubbas och stresshormonet kortisol ökar. Förmågan att reglera blodsocker och insulin försämras. Blodfetterna påverkas. Mottagligheten för infektioner ökar eftersom immunförsvaret tar stryk på sikt.

Källa: TT

 

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-09-09 20:07 #1 av: David

Så, nu tänker jag börja ta en tupplur varje dag. Likaså på valdagen nästa söndag. Tänker bomma igen mitt bord och lägga mig och sova en halvtimme. Det får väl folk acceptera. Skrattande

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-09-09 20:24 #2 av: Stephanie

Och mitt sömnbehov som sträcker sig till 9 timmar! Får jag sova 9 timmar vaknar jag fullt utvilad och kan skutta ur sängen Flört

Anmäl
2009-09-09 21:49 #3 av: David

#2. Ja, jag är helt villig att hålla med dig. Gärna runt 9 timmar, och helst ingen väckarklocka som väcker mig, då är jag pigg och glad hela dagen. Men hur ofta blir det så? Skrikandes

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-09-09 21:55 #4 av: Stephanie

Jag hade bestämt mig för en rejäl sovmorgon i måndags - alarm kl 09.30. Ändå gick jag och lade mig rätt tidigt, vid 23 nån gång. Först vaknade jag vid 6, sen vid 7.50, och efter det ca var tionde minut, tills jag bestämde mig för att "kl 9 - då får jag gå upp"! Tungan ute Så ska det vara! Man ska vakna helt utvilad när kroppen säger att det är dags att gå upp, sen ligger man och väntar tills man äntligen får gå upp! Flört

Anmäl
2009-09-09 23:25 #5 av: Stephanie

Jag undrar vad folk i skolan skulle säga om jag satt och slumrade på en stol mitt under skoldagen förresten Flört

Anmäl
2009-09-09 23:36 #6 av: David

#5. Du har ju bara tagit siesta. Du blev inspirerad när du var i medelhavsländerna. Glad

 

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl