Fakta

phir.se - Vägar till psykisk hälsa

2009-09-03 00:54 #0 av: David

Phir.se samlar olika slags verksamheter i offentlig, ideell och i vissa fall privat regi. Informationen på phir.se är gratis och kvalitetsgranskad. Webbplatsen innehåller också informationstexter inom området psykisk hälsa.

phirlogga_payoff.gif

 

Jag fick ett tips ifrån en av våra medlemmar, som också är webbredakör för Phir.se, som vänder sig till dig som behöver psykiskt stöd, men också till dig som är anhörig eller som i yrket vägleder andra.

Många människor i Sverige lider av psykisk ohälsa. Trots det är det många som inte söker hjälp eller som inte får den hjälp de önskar. Många vet inte heller vart de kan vända sig eller känner skam för sina psykiska besvär.

Bakom phir.se står Nationella Hjälplinjen och Svenska föreningen för psykisk hälsa. Föreningarna bakom phir.se har därför med hjälp av medel från Allmänna arvsfonden skapat en webbplats med tillhörande databas som innehåller verksamheter inom området psykisk hälsa.

På webbplatsen hittar du bland annat länkar till de psykiatriska klinikerna runt om i landet och olika nationella jourtelefoner. Phir.se har också samlat en mängd länkar till brukar- och anhörigföreningar.

För att garantera att innehållet på phir.se håller hög kvalitet har ett expertråd tillsatts under utvecklingen av webbplatsen. Expertrådet består av medlemmar som alla arbetar som psykologer eller i någon brukarförening.

Min upplevelse är att www.phir.se är en kanonwebbplats där mycket matnyttigt finns samlat på ett och samma ställe.

Phir.se har också blivit nominerade till SVEAPRISET 2009    

Tyvärr är det dock som vanligt att intresset ifrån politikerna är svagt, jourtelefonen och phir.se behöver helt enkelt mer pengar - de kan inte svara på alla som ringer.

Besök gärna www.phir.se och bloggen annaskriver.wordpress.com som tar upp problemet med bristande resurser till den här formen av viktig verksamhet.

Källor: www.phir.se, vår medlem samt egen text.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-09-03 14:17 #1 av: Citronmeliss

Denna bör ligga i våra länkar!Glad

Anmäl
2009-09-03 14:27 #2 av: David

Självklart Melissen! Är ordnat nu!

Jag blir lite mörkrädd hur lite som egentligen satsas på psykiatrin. Har skrivit om det tidigare, att nollvision i trafiken satsas det enormt på, men nollvision med suicid eller prevention av psykiskt ohälsa, det finns knappt på agendan, även om det blivit lite bättre med nuvarande regering.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-09-03 14:34 #3 av: Citronmeliss

Ja, det är något som upprört mig under flera år också.Obestämd

I trafiken gäller nolltolerans men inom psykiatrin får vi gilla läget?Rynkar på näsan

 

Anmäl
2009-09-03 14:39 #4 av: David

#3. Ja, och ändå är det tok fler som död av olika orsaker av psykiatrisk ohälsa än det var i trafiken även innan nollvisionen.

Nu får sådana här webbplatser, som phir.se och Nationella Hjälplinjen, som idag är statligt finansierade till viss del slåss och kämpa för sin överlevnad. Rynkar på näsan

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-09-03 14:41 #5 av: Citronmeliss

Ja det känns väldigt orättvist.

Det är fruktansvärt att ringa en krislinje och få höra att det är helgstängt!?

Tycker inte att dessa ska behöva bygga till stor del på idéellt arbete utan de ska vara skattefinansierade så väl som nollvisionen i trafiken är!

 

Anmäl
2009-09-03 22:02 #6 av: cirrun

Det var väl en nyhet häromdagen att inom psykiatrin är det nästan bara dyra stafetläkare. Så lukrativt det måste vara för dom och ingen eller minimalt krav på  ansvar efteråt.

Den sajten är säkert jätte bra för många som inte törs söka personligen hjälp. Jag själv skulle kunna använda den tjänsten.

Samtidigt känns det för mig som att den vårdande instansen kanske tycker att det blir bekvämt sätt att jobba med patienterna på distans.

Har sett framtids spekulationer att nästan all vård börjar med dikital-kontakt, antagligen får psykiatrin bli som försökskanin.

Oskyldig

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.