Psykologi-fakta

Hera

2009-08-17 20:00 #0 av: LenaR

Jean Shinoda Bolen talar om ”sårbara gudinnor”. De definieras av sina relationer till andra. En av dem är Hera, äktenskapets beskyddare.

Hera dyker upp som bifigur i myterna om Zeus' alla erövringar. Då är hon en bedragen och hämndlysten gudinna, som ger sig efter de kvinnor Zeus haft affärer med, och de barn han fick med andra.

I ritualerna däremot är hon hyllad och ärad, beskrivs som "koögd" eftersom hon har så vackra ögon, och betyder allt för ett lyckligt äktenskap.

I Hera-arketypens värld betyder maken allt. Andra män är antingen bundsförvanter till maken eller ointressanta. Kvinnor betyder något bara i den mån de är gifta med "rätt" man. En Hera kan fraternisera i klubbar eller ordna väninnemiddagar, men hon formar inga djupa vänskapsband. Om någon väninna skiljer sej eller blir änka bryter Hera-kvinnan omedelbart kontakten med henne. En singelkvinna, särskilt en sexuellt aktiv, är väldigt hotfull för en Hera.

Med en bra man vid sin sida är Hera-kvinnan trogen och lojal, klok och omtänksam, arbetar för att maken ska vara lycklig, och blir därmed lycklig själv.

Barndom, ungdom

När Hera-flickan leker mamma-pappa-barn, skippar hon gärna barnet. Hon är hemmafrun, som har till livsuppgift att ställa hemmet i ordning tills maken kommer hem.

Många små Heror är tyvärr fostrade i en patriarkal familj som speglar myten om den dominante och intolerante Kronos och hans maktlösa hustru Rhea. Trots det kan Hera-barnet behålla en idealbild av det lyckliga äktenskapet. I lyckligare fall har hon en verklig förebild i sina föräldrars trygga äktenskap.

Tonårs-Hera har som målsättning att få en pojkvän, så högt upp på statuslistan som möjligt. Utan andra arketyper i personligheten kommer både studier och vänner bara att vara attribut för henne, något som behövs i ett "normalt" liv.

Samma mönster kommer att följa henne i yrkeslivet. Hon kommer aldrig att anse sitt jobb lika viktigt som makens om hon är gift. Och är hon singel så kommer studier och karriär aldrig att tillfredsställa henne.

Som partner

Hera är en nödvändig arketyp för det lyckliga monogama äktenskapet. Men den kvinna som har Hera som dominant arketyp blir inte nödvändigtvis lycklig.

Hera-kvinnan ger sitt allt i äktenskapet. Gör ett hem för sin make, befrämjar hans karriär, socialiserar med nyttiga kontakter. Men hon kräver också en del av sin make. Äktenskapet måste vara lika viktigt för honom också. Och eftersom hon dras till status är risken stor att hon gifter sig med en man som ger sitt allt i karriären, och negligerar henne.

Även i ett lyckligt äktenskap kan det sexuella vara plikt för en Hera. Alternativt kan hon vara väldigt passionerad under förlovningstiden. Från och med bröllopsnatten, när hennes mål är nått, kan lusten vara borta.

En fara för Heror är att de gifter sej obetänksamt, med första bästa man som någorlunda ser ut att passa idealet. Eftersom en Hera skyr skilsmässa kan hon bli fast med en man hon inte känner särskilt väl, och inte passar henne.

Som mor

En ren Hera kommer att skaffa barn för att det är en del av hennes roll som hustru. Hon kommer troligen inte att knyta an till sina barn, inte ens om hon är hemmafru och fysiskt närvarande i deras liv. Blir det en konflikt i familjen är Hera-kvinnan alltid lojal mot sin make, inte mot barnen. Får hon ett handikappat barn kan det vara svårt för henne att acceptera. Det är ett angrepp på hennes fasad av normalitet.

Medelålder, ålderdom

En medelålders Hera kan vara lika djupt lycklig som olycklig. Lycklig om hon har ett stabilt äktenskap, olycklig om hon är singel, frånskild, eller änka. Om äktenskapet krisar, vilket inte är ovanligt i medelåldern, gör en Hera antagligen saken värre genom sin svartsjuka, hämdlystnad, eller äganderätt. Kommer en annan kvinna in i bilden kommer Hera-kvinnan troligtvis att terrorisera henne, och inte maken som hon är emotionellt beroende av.

Den Hera som blir änka kan ha sitt livs värsta tid framför sej. Hon har ingen karriär, inget utbyte av sina barn, inga personliga vänner utan bara en ytlig bekantskapskrets. Om hon ska ha en bra ålderdom är det nödvändigt för henne att utveckla andra arketyper.

Den Hera som får åldras tillsammans med sin make uppfyller däremot sin arketyps alla förväntningar.

Utvecklingsmöjligheter

För att utvecklas utöver Hera-arketypen finns många andra arketyper att aktivera.

En Hera som är fast i ett dåligt äktenskap kan lära sej sublimera vrede och smärta i kreativt arbete, istället för att ätas upp av hämndlystnad. I så fall har hon aktiverat Hefaistos, hennes son i mytologin.

Hon kan ta hjälp av Afrodite för att samlivet ska bli bättre.

För att knyta an till sina barn kan hon utveckla antingen den omhändertagande Demeter, eller fostrarna Artemis och Athena.

Artemis kan också lära henne djup vänskap.

En annan möjlighet finns inom Hera-arketypen.

I ritualerna dyrkades Hera varje vår som Hera ungmön, under sommar och höst som Hera den fullkomliga, och under vintern som Hera änkan. Den Hera som sitter fast i ett dåligt äktenskap kan göra sej till "änka" på ett känslomässigt plan, återvända till ungmö-arketypen, och börja om på nytt, med klokare val som möjlighet.

Anmäl
2009-08-17 21:04 #1 av: Hera

O här trodde jag det var en tråd till mig ;)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2009-08-17 21:18 #2 av: [aspie]

Ja, det trodde jag oxå Hera, hi hi Skrattande

Anmäl
2009-08-17 22:58 #3 av: LenaR

Så, kände du igen dej, Hera? Skrattande

Anmäl
2009-08-17 23:12 #4 av: Hera

Haha jadå ;)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2009-08-17 23:41 #5 av: Citronmeliss

Ja, det finns väl en specifik arketyp för varje sajtvärd anar jag!Oskyldig

Tur att inte jag är värd!Skäms

Anmäl
2009-08-17 23:50 #6 av: Citronmeliss

Hera arketypen har jag inte i min närhet!

Känner dock igen arketypen!Oskyldig

Anmäl
2009-08-17 23:57 #7 av: LenaR

Hera-arketypen är nog bäst när den är en bland många.

I Gudinnorna inom oss berättar Shinoda Bolen om en kvinna som saknade Hera i uppsättningen. Hon hade varit gift i 20 år, tyckte att hon var en hyfsat bra hustru, tyckte rätt bra om sin man. Men äktenskapet betydde egentligen inget för henne."Något saknas", sa hon själv. Och hon visste att hennes man var ledsen över att han inte betydde särskilt mycket för henne.

Så Hera är en bra arketyp i ett förhållande!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.