Fakta

Dysfunktionella familjer & relationer.

2009-08-17 11:15 #0 av: kerstinjo

Vuxna människor som bär på ett inre sårat barn, har ofta blivit hindrade i sin naturliga utveckling. De har fått lov att anpassa sig i en dysfunktionell familj med t ex droger, psykisk sjukdom eller annan typ av beroende. Detta skapar ofta problem i vuxenlivet vad gäller gränssättning, överdrivet ansvar och svårigheter att skapa ett lyckligt och värdigt liv.

Vuxna människor som bär på ett inre sårat barn, har ofta blivit hindrade i sin naturliga utveckling. De har fått lov att anpassa sig i en dysfunktionell familj med t ex droger, psykisk sjukdom eller annan typ av beroende. Detta skapar ofta problem i vuxenlivet vad gäller gränssättning, överdrivet ansvar och svårigheter att skapa ett lyckligt och värdigt liv.

FAMILY_GROUP.gif

Vad är en dysfunktionell familj/relation?

Att säga att en familj eller relation är dysfunktionell är detsamma som att säga att den inte fungerar. Familjen eller relationen svarar inte upp mot ett minimum vad dem som ingår i familjen/relationen behöver ha av psykiskt, fysiskt och känslomässigt välmående.

Vad händer med barn som växer upp i en dysfunktionell familj.

Tyvärr blir ju så att barn som växer upp i en dysfunktionell familj får ett tankesätt och omvärldssyn som skiljer sig från de barn som växer upp i en mer harmonisk familj. Det kan liknas vid ett slags handikapp som barnen bär med sig då de inte ofta får svårt att förstå människor med sunt fungerande känsloliv. De barn som har vuxit upp i en harmonisk familj förstår ofta inte heller de disharmoniska. Det blir alltså som om de här barnen kommer från två olika världar.

Det mest destruktiva med att växa upp i en dysfunktionell familj är att barnen inte lär sig vad som är bra för en själv och inte. Kanske bär de även bilden av att ha vuxit upp i normal familj, att det bara varit lite problem emellanåt, för det är ju svårt att veta när man vuxit upp i det och har familjen som enda riktmärket för vad som är det rätta. Många barn från en dysfunktionell familj får en kris när de börjar bli större, när de är i tonåren och när de sedan flyttar hemifrån. De vidgar ju sin värld, ser mer av hur andra familjer och börjar jämföra hur de själva har det och hur andra har det i sina familjer.

children_s.gif

Även om barndomen är en ganska kort del av hela vårt liv, så är de i den vi lär oss de grundläggande förhållningssätten till världen och andra människor. Barnen återskapar som vuxna de mönster de har lärt in som barn. Ju mer dysfunktionella dessa mönster är, desto svårare är de problem barnen får i relationer i största allmänhet.

När barnen blir stora är det viktigt att de inte blivit så skadade av sin uppväxt, att de har förmågan att reflektera över vad de har varit med om, hur de har vuxit upp. Det är otroligt viktigt att inse att mönstren från uppväxten varit just dysfunktionella och att han/hon nu har möjlighet att som vuxen att påverka sina valmöjligheter för att själv kunna bygga goda och sunda relationer.

Dysfunktionella relationer;

"Det var en gång en man som en kall vinterdag gick i skogen. Framför honom på stigen låg en giftorm, stelfrusen som en pinne. Mannen tog med sig ormen hem och lade den framför öppna spisen så att den skulle tina upp. Sedan värmde han lite mjölk så att ormen skulle ha lite och dricka när den vaknade. När mannen ställde mjölkskålen framför ormen, högg den plötsligt honom i armen och sprutade in en dödlig dos gift.
- Hur kan du göra så mot mig, hur kan du döda mig efter allt vad jag har gjort för dig, utbrast mannen.
- Sluta gnälla, väste ormen. Du visste att jag var en giftig orm när du plockade upp mig. Vad hade du förväntat dig?
" (Tuva Forum)

Dysfunktionella relationer är som ormar, hanterliga till en början med dödliga i slutändan.

Ibland är det så att vi möter en person som vi vet kommer göra oss illa, vi känner det på oss, signalerna säger så - men ändå så har vi fått en relation till den här personen.

youngcouple_s.gif

Har du någon gång varit så attraherad att du lät dig styras av de starka känslorna och inte kunde avbryta relationen fast du visste att du borde - och blev skadad. Det är ett exempel på hur du har tog tag i något giftigt, som biter och sprutar in känslomässigt gift i sitt "offer". Det här giftet skiljer sid dock från vanligt ormgift eftersom du mår underbart innan det dödar dig, för det här giftet bedövar tillfälligt den känslomässiga hungern.

Om det är så att det finns en dysfunktionell uppväxt i bagaget, så tenderar vi att ta upp "ormen" om och om igen. Vi tror att till sist ska det lyckas, till sist ska såret läka när vi har fått ormen att sluta hugga. Men ormen slutar inte hugga och såren blir bara större och större.

Anmäl
2009-08-17 11:36 #1 av: Citronmeliss

Ja, märkligt nog så är det ofta oemotståndligt att plocka upp ormen trots att man vis av skada borde veta bättre!

Det är väl tyvärr där det felar, man blir inte visare med tiden, utan agerar många gånger istället som om varje gång, vore den första.

Däri skillnaden jämfört med ett normalt beteendemönster, där vi reagerar som i de bevingade orden "bränt barn skyr elden"..

Den funktionen är tyvärr skadad hos de som vuxit upp under dysfunktionella förhållandne, de blir därför extra sårbara i relationer och bränner sig gång på gång utan att sluta, om de inte får hjälp att komma till inskikt om sitt beteende!

Anmäl
2009-08-17 11:53 #2 av: kerstinjo

Ja, visst är den liknelsen från Tuva Forum slående. Man borde ju lära sig av sina misstag.

Anmäl
2009-08-17 12:11 #3 av: Citronmeliss

Ja, att så inte är fallet gör ju den dysfunktionella, än mer "utstående" och oförståbar för andra.

För som ormen så listigt säger; "Du visste att jag var en giftig orm när du plockade upp mig. Vad hade du förväntat dig?" (Tuva Forum)"

Alltså borde man veta "bättre" och låta bli ormen.

I omgivningens ögon verkar man ovanligt dum som stångar sitt huvud blodigt gång på gång.Obestämd

 

Anmäl
2009-08-17 12:15 #4 av: kerstinjo

Så sant, omgivningen är den första som märker något "Näe, inte nu igen", men själv kan man vara totalt oförstående.

Anmäl
2009-08-17 12:28 #5 av: Citronmeliss

Ja, det stämmer Kerstin!

Anmäl
2009-08-19 03:06 #6 av: Rocktjejen

Kanonbra artikel!!

Man får sig ett par funderare också..har själv vuxit upp i en dysfunktionell familj och har svårt med gränssättning och överdrivet ansvar och jag fortsätter att plocka upp den giftiga ormen gång på gång också..fastän jag tror att nu denna gången kommer det o bli annorlunda osv. i en relation kan jag bli väldigt överbeskyddande så att det blir fel ist. Och jag trodde nog att jag kom från en vanlig familj med bara några problem emellanåt,det har tagit mig många år och mycket tårar att så var inte fallet.

Kram Eva

Anmäl
2009-08-19 03:18 #7 av: LenaR

De giftormar jag plockar upp säger aldrig så: Du visste att jag var en giftig orm när du plockade upp mig. Vad hade du förväntat dig?

Tvärtom, de hävdar att de är snälla små snokar, som aldrig skulle göra någon för när.

Anmäl
2009-08-22 00:27 #8 av: cirrun

#7

Jag nickar här.

 Sakta och inte så säkert alltid (man blir osäker om man förstå) går det upp för en - vargen i fårapälsen Tungan ute

Anmäl
2009-08-22 05:08 #9 av: KadjaNina

Det där är jag.

Anmäl
2009-08-22 14:18 #10 av: sayuri

Bra skrivet, känner igen mig lite. Att gå på samma nit gång på gång är inget ovanligt. Man vill ju att den här gången ska det funka eller nästa i alla fall, även om det inte har fungerat förut.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.