Psykologi-fakta

Hades

2009-08-10 01:32 #0 av: LenaR

Jean Shinoda Bolen räknar Hades till fadersarketyperna. Som de övriga har Hades sitt eget rike, underjorden, ett rike som inte ska förväxlas med den kristna mytologins helvete.

Hades är namnet på både dödsriket och dödsrikets härskare. Alla som haft sorg, eller gått igenom en depression, har varit nere i Hades. Liksom Poseidons hav är Hades rike en symbol för det undermedvetna, både det personliga och det kollektiva. Ur underjorden kommer rikedomar, både i form av ädla metaller och stenar, och i form av grödor.

När härskartriaden Zeus/Poseidon/Hades porträtteras, står Hades med bortvänt ansikte. På egen hand kan han kännas igen på fruktbarhetshornet, som svämmar över av antingen guld och ädelstenar, eller frukter och grönsaker.

Hades är frånvarande i myterna. Den enda betydelsefulla myten är egentligen bortrövandet av Kore/Persefone, historien om hur dödsriket fick en drottning. Eftersom Hades också "är" sitt rike, kan man komma ihåg myterna om alla de som steg ner i underjorden av olika skäl. Den som vågar sej ner i Hades kan vinna klokhet, rikedom, och nytt liv.

Mannen

Hades-mannen är introvert, och ibland nästintill osynlig, antingen för att han faktiskt isolerar sej, eller för att han saknar persona. Han kan ha introversionens alla gåvor i form av ett rikt inre liv, med visioner, drömmar och inre dialoger.

Hades är starkt visuell, men utan andra arketyper inblandade kan han ha svårt att förmedla sin inre värld. Ibland färgar den av sej på verkligheten, så att en Hades kan se auror kring människor och föremål, eller tolka händelser väldigt subjektivt. Den egenskapen försvårar för en Hades att kommunicera med omgivningen, om han inte helt enkelt uppfattas som galen.

Hades kan också vara skuggarketyp för en Zeus-man. Precis som Zeus såg åt andra hållet när Kore (Persefone) rövades bort och våldtogs, kan en incestuös far ha en positiv Zeus-personlighet utåt, auktoritär och ofta puritansk, och en negativ Hades-personlighet i hemmet.

Barndom och ungdom

Hades-pojken är utpräglat introvert, och har inget eget intresse av att förändra sin personlighet för att tillmötesgå föräldrar och lärare. Han trivs bra i sitt eget sällskap, eller tillsammans med en enda vän. Shinoda Bolen säger att det finns ett autistiskt drag i personligheten, och det gör honom oförutsägbar.

En Hades-pojke behöver en hel del omtanke och hänsyn för att utveckla självförtroende, eftersom han snart blir klar över att andra ser honom som udda.

I tonåren är Hades-pojken ointresserad av mode och "rätt" fester. Han har en vän eller två, och är nöjd så. Om han intresserar sej för studier är andra arketyper inblandade.

Det finns risker med att en Hades tvingar sej till att läsa vid universitetet eller göra karriär. Han kan i så fall känna sej väldigt urholkad av framgången. Precis som för Poseidon så måste Hades' subjektiva läggning få utrymme i yrkeslivet om han ska känna sej lyckad. Han ser sitt inre liv som sitt "riktiga", så även en intelligent och begåvad Hades kan sköta monotona lågavlönade jobb utan att känna sej understimulerad.

Som partner

Liksom de andra fadersarketyperna vill Hades ha hustru, hem och stabilitet. I lyckliga fall hittar han antingen en kvinna som delar hans inre rikedomar, eller en hustru som kan bli en förbindelselänk mellan honom och omvärlden, och t.o.m mellan honom och hans barn.

Men både Hades' brist på objektivitet, som gör att han inte förstår mänskorna omkring honom, och hans kyliga utstrålning, gör det svårt för honom att hitta en partner. Han har lättare än de flesta att leva i celibat, men har han ett förhållande kan han hitta en dionysiskt extatisk sexualitet.

Som far

Som far finns det risk för att Hades-mannen är frånvarande, hård och sträng. Men han kan också dela sin inre värld med ett barn. Han vet inte hur man uttrycker omtanke, men om han själv blev älskad som barn kan hans egna barn uppfatta hans kärlek.

Medelålder och ålderdom

Den Hades som gift sej har blivit en stabil och patriarkal familjefar i medelåldern. I annat fall är han antagligen en enstöring. Kanske bebor han ett sunkigt hotellrum, kanske är han kronisk mentalpatient. I vilket fall har han troligtvis etablerat ett mönster som håller livet ut. Och vad han än arbetar med, om han är akademiker, konstnär eller fabriksarbetare, så kommer han att behålla sin subjektivitet.

Den man eller kvinna som har kontakt med Hades-arketypen inom sej kommer inte att ha svårt att möta döden när det är dags. Ett rikt inre liv verkar fungera som en bro över till nästa sida.

Utvecklingsmöjligheter

Det som en Hades kanske allra bäst behöver lära sej är att utveckla en persona. Det kan krävas en rejäl ansträngning. Men för den som vill nå ut till andra är personan näst intill oundgänglig.

En annan väg till utveckling är att aktivera fler arketyper. Hermes ligger nära till hands. Han var den enda av gudarna som kom och gick som han ville i dödsriket - inte ens Zeus kunde riskfritt gå dit ner.

För den som vill utveckla sitt intellekt finns Apollo att tillgå.

Och så finns Dionysos. På vissa avbildningar ser man Persefone i dödsriket med sin make, och maken är inte Hades utan Dionysos. Det finns starka kopplingar mellan de två - som underjordens gud är Hades en fruktbarhetsgud. (Döden är ju en del av kretsloppet.) Så Dionysos finns redan inom Hades-mannen som en utvecklingspotential.

 

Shinoda Bolen avslutar kapitlet så här: "En Hades-man som...förstår att hans familj var så störd att han som ung kom att alltför mycket dra sig inom sig själv, har stora möjligheter att som vuxen utvecklas psykologiskt utöver Hades. Först och främst måste han bestämma sig för att göra det. Sedan krävs det mod för att våga sig ut ur den egna världen, där han fann trygghet i sin ensamhet. Han kanske bestämmer sig för att besvara andras försök till kontakt på arbetet, eller han kanske...börjar i psykoterapi...söker sig till kurser där han kan läsa sådant han inte kan eller också ägnar sig åt en hobby som både tillfredställer hans intresse och ger kontakt med andra."

Anmäl
2009-08-13 15:41 #1 av: Citronmeliss

Tack Lena, för denna mycket intressanta läsning!

Jag fick flera aha upplevelser när jag läste om Hades..Förvånad

"En Hades-man som...förstår att hans familj var så störd att han som ung kom att alltför mycket dra sig inom sig själv, har stora möjligheter att som vuxen utvecklas psykologiskt utöver Hades. Först och främst måste han bestämma sig för att göra det. Sedan krävs det mod för att våga sig ut ur den egna världen, där han fann trygghet i sin ensamhet. Han kanske bestämmer sig för att besvara andras försök till kontakt på arbetet, eller han kanske...börjar i psykoterapi...söker sig till kurser där han kan läsa sådant han inte kan eller också ägnar sig åt en hobby som både tillfredställer hans intresse och ger kontakt med andra."

Detta känns nästa för aktuellt på en person som ligger nära mitt hjärta!

Nu väntar jag med spänning på fler av Shinoda Bolens arketyper!

Passar på att läsa lite i en gammal bok som vi har om Grekiska sagor av Eva Hedén som fram till nu legat undanstoppad! Flört

Anmäl
2009-08-13 21:48 #2 av: LenaR

Det kanske kan göra någon nytta t.o.m, Melissen? Om inte annat så fick jag dej att läsa grekiska sagor! Glad

Var det Karin Boye som skrev "Den som vet vad ångest är, vet mer än många lärde"? Den som vågar sig ner i Hades, eller hamnar där mot sin vilja, har alltid en chans att plocka på sej rikedomar.

Det borde vara många på den här sajten som är bekanta med Hades, antingen som människa eller som rike/sinnestillstånd.

Det vore spännande att höra om det är fler som känner igen sej!

Anmäl
2009-08-13 22:39 #3 av: Citronmeliss

Tror jag absolut att det kan göra!Flört

Mycket intressant att analysera omgivningen (och sig själv) med arketypglasögonen på! 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.