Psykologi-fakta

Zeus

2009-08-07 20:42 #0 av: LenaR

Jean Shinoda Bolen har grupperat de grekiska gudarna i fäder och söner. Zeus hör till fadersarketyperna, och han är den mäktigaste guden.

Zeus var härskare över alla olympens gudar. Hans makt var större än alla andra gudars tillsammans. Zeus-mannen (och den försvinnande lilla gruppen Zeus-kvinnor) har en stark drivkraft att skapa sej ett eget kungadöme, vare sej det gäller en faktisk nation, ett eget företag eller hans hem.

Zeus-arketypen hittar man bland företagsledare. En rätt kallhamrad typ, som anser att makt ger rätt. Tänk Tony Soprano, det här är en människa som tycker att han har rätt till och förtjänar allt han vill ha. Det finns mängder av kvinnohistorier kring Zeus, och han har en uppsjö barn. Är Zeus-mannen gift, och det är han antagligen, så är han knappast trogen. När Zeus affärer avslöjas lyckas han alltid rädda barnet, men inte alltid kvinnan.

När en Zeus bestämt sej för vad han vill ha, tänker han ut hur han ska få det. Han kan förställa sej för att uppnå sina mål. Hera förförde han i skepnad av en darrande fågel, Leda gav honom skydd när han låtsades vara en hotad svan. Målet betyder verkligen allt.
Han knyter inte personliga band till de män som finns i hans närhet. Hans anställda eller kollegor ser han som utbytbara pjäser. Därför har han lätt att alliera sej med en tidigare fiende, sparka någon utan skrupler, eller bryta med en vän som han inte har utbyte av längre.

Barndom

Redan som barn har Zeus-pojken stark vilja, och kan ta kontoll över omgivningen om han inte hejdas. Eftersom empati inte är arketypens starka sida är det bra om han lär sej ärlighet och rättvisa från barndomen. Hans sinne för strategi gör att han accepterar auktoriteter under barn- och ungdomstid. Men det är farligt att ta ifrån ett Zeus-barn hans känsla av makt helt och hållet. Då kan han växa upp och bli undergiven auktoriteter, men i stället dominera de han upplever som svagare.

Partner

En typisk Zeus har inget större emotionellt djup. Det avspeglar sej i hans äktenskap, som han ingår ståndsmässigt, och i andra sexuella relationer. Om han är en framgångsrik man kan han fortsätta att omge sej med unga kvinnor hela livet. Den Zeus som förälskar sej, eller gör personliga val i sina intima relationer, har någon annan arketyp aktiverad.

Förälder

En Zeus är en engagerad far, och hjälper sina barn att ta sej fram i världen. Men han kräver lojalitet i utbyte, och kan ha väldigt svårt att ta avvikande åsikter. Det är en annan risk med arketypen - Zeus' vilja att kontrollera och dominera alla situationer. En Zeus-far kan kväsa sina barn, och fostra dem till osjälvständiga vuxna, lika gärna som han kan bekosta utbildning och ge lån.

Medelåder, ålderdom

När Zeus-mannen kommer upp i medelåldern har han antagligen nått sina mål i livet tack vare sin starka drivkraft. I bästa fall kan han känna sej nöjd med sin framgång. I värsta fall börjar hans bortträngda sidor göra sej påminda så att han drabbas av en riktig kris. När Zeus sedan blir gammal, kan han ha svårt att släppa sina gamla mönster med dominans, utan fortsätter att kämpa för kontrollen över sitt "rike".

 

013eagle.jpg

Utvecklingsmöjligheter

Du hittar ingen äkta Zeus-typ på Psykologi iFokus! Zeus-mannen saknar introspektion. Skulle någon "Zeus" dyka upp är det en som har andra arketyper aktiva i sin personlighet.

Till Zeus negativa sidor hör arrogans, paranoia, grandiositet och uppblåsthet. Om han ska förändras eller utvecklas kommer impulsen antagligen utifrån. Det kan vara genom en hustru som tvingar maken i terapi, eller genom fysisk sjukdom. Många Zeus-män får hjärtattacker, och måste planera om sina liv. För att komma ifrån sin emotionella kyla, distanserande, och förgörande självkontroll, behöver han aktivera andra arketyper.

Anmäl
2009-08-07 23:45 #1 av: David

Väldigt intressant artikel!

Någon där ute som träffat en urtypisk Zeus-figur?

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-08-07 23:59 #2 av: LenaR

Ja, Zeus finns nog som sagt inte bland medlemmarna, men hans hustru kanske är här! Glad

Anmäl
2009-08-13 20:27 #3 av: Citronmeliss

Så lustigt David, jag tänkte också fråga det!

Satt och tänkte på det samtidigt som jag kom till meningen.. "Du hittar ingen äkta Zeus-typ på Psykologi iFokus"

Tror inte heller att det är en omöjlighet att frun håller till, eller kanske rent av "gömmer" sig här!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.