Psykologi-fakta

Gudarna och gudinnorna inom oss

2009-08-07 20:07 #0 av: LenaR

Den som vill lära känna sej själv och sin omgivning bättre kan gärna studera mytologierna. Det har Jean Shinoda Bolen gjort, och hon förklarar olika personlighetstyper genom de gamla grekiska gudarnas historier.

I sina böcker Gudinnorna inom oss och Gudarna inom oss förklarar Jean Shinoda Bolen, jungiansk analytiker och psykiater, personlighetsarketyper med hjälp av de gamla olympiska gudarna. Hur många gudarna var beror på hur man räknar, men i sina böcker tar hon upp åtta gudar och sju gudinnor.

Till viss del är det slump vilken arketyp som fått manlig eller kvinnlig skepnad. Det betyder att en man kan känna igen sej i en gudinnearketyp, och tvärtom. Andra kommer nästan i dubbel upplaga - Zeus och Athena tycker jag är väldigt snarlika personligheter, även om Shinoda Bolen nämner Margaret Thatcher som en kvinnlig Zeus, och inte en Athena.

De flesta människor identifierar sej med mer än en arketyp. Det är också ett tecken på sundhet. Grekerna hade ett ordspråk, "Den gudarna vill förgöra, gör de först till sin avbild". Den som lever ut bara en enda arketyp får ett väldigt begränsat liv, och inte sällan tragiskt.

Jag tänkte skriva en artikelserie där jag sammanfattar det mest typiska för de olika personligheterna. När jag skriver om dem förutsätter jag att ni känner till mytologin. Vill ni läsa mer om grekisk mytologi kan jag rekommendera Karl Kerényis bok, Grekiska gudar och myter. Den innehåller väldigt mycket olika historier som delvis motsäger varandra, men ändå väldigt lättläst. Och fantastiskt spännande!

De arketyper som kommer att få varsin egen artikel är:

 

 • Zeus
 • Poseidon
 • Hades
 • Apollo
 • Hermes
 • Ares
 • Hefaistos
 • Dionysos
 • Hera
 • Demeter
 • Persefone
 • Artemis
 • Athena
 • Hestia
 • Afrodite

Mycket nöje!

Anmäl
2009-08-07 21:42 #1 av: LenaR

Måste lägga till att böckerna är helt underbara. Inspirerande, lärorika, upplyftande. Översättaren, Ingalill Nilstam, har också gjort ett bra jobb.

Rekommenderas varmt!

Anmäl
2009-08-13 20:21 #2 av: Citronmeliss

Jag vet inte hur jag burit mig åt för att missa att du redan börjat dessa spännande artiklar!Förvånad

Får väl skylla på att jag varit frånvarande mycket senaste veckorna!Skäms

Hittills har jag läst den om Hades och den var mycket intressant.

Den fick mig att börja läsa en "gammal" bok, "Grekiska Sagor" som jag, eller rättare sagt, min son har, men som jag inte har läst i innan! 

Den passar perfekt för mig att ta fram nu under åskvädren då jag har sladdarna urdragna! 

Nu ska jag ta mig an nästa gud..Oskyldig

Anmäl
2009-08-13 21:16 #3 av: LenaR

Äntlligen någon som kommenterar... Flört Jag tappade sugen lite, men nu när det finns någon som finner det läsvärt så fortsätter jag genast!

Anmäl
2009-08-13 21:26 #4 av: Citronmeliss

Sån tur Lena för jag ser det som mycket underhållande och intressant.

Jung är en av mina favoriter och hans arketyper intresserar mig mycket!Glad

Denna vinklingen av dem är jättespännande!

Så jag bockar och bugar om du vill fortsätta!Tungan ute

Anmäl
2009-08-20 13:47 #5 av: Citronmeliss

Tar mig friheten att kopiera in nedanstående inlägg från tråden: artikelskribent sökes!Glad

****

#6 Silvernalles: Tror inte alls på arketyper, människan är så mycket mer komplex än så. Apropå ingenting. Däremot är det ju kul att läsa ur ett historiskt perspektiv, mytologi.

#7 LenaR: Jag ser arketyperna som ett sätt att beskriva människans komplexitet!

#8 Citronmeliss: Jag tror på de olika djuproller som arketyperna speglar.

Naturligtvis inte så detaljerat och specifikt som de beskrivs när de appliceras på de grekiska gudarna..

Men tanken i sig att vi bär på en "tankekonstruktion" .. om olika personligheter -  grundtyper som ofta ser förvånande lika ut för oss.

"En arketypteori - tanken att det finns ett kollektivt omedvetet, oberoende av ras, kultur och religion som kommer till uttryck genom myter, symboler och drömmar. "

En som jag tycker, mycket intressant bok i ämnet är, "Hjältar, häxor, horor och andra djuproller i mänskligt samspel" av Paul, Moxnes!

Anmäl
2009-08-20 22:29 #6 av: LenaR

Tack för boktipset, Citron, jag ska se om den finns på biblioteket!

Anmäl