Psykologi-fakta

Poseidon

2009-08-07 21:35 #0 av: LenaR

Jean Shinoda Bolen grupperar gudaarketyperna i fäder och söner. Poseidon hör till fäderna, och hans rike är havet.

Havet är emotionernas och det undermedvetnas rike, och Poseidon, jordskakaren, är havets gud. Poseidons temperament är fruktansvärt, och alla som haft ett känsloutbrott så att kroppen skakat av vrede eller sorg, har känt på Poseidons makt.

Poseidonarketypen träffar man på bland sjömän, dykare, och människor som inte kan tänka sej att bo långt från vatten. Det är också en arketyp för konstnärer, musiker, skådespelare, terapeuter, och andra yrken där man behöver kontakt med det kollektiva undermedvetna.

De gamla berättelserna kring Poseidon kokar av hämndlystnad, vrede och illvilja. Men det finns också en generös sida. Och till havsriket hör emotionellt djup, vilket betyder mycket för personlig framgång i livet. Poseidon levde i en patriarkalisk värld, där hans känslostyrka nedvärderades som brist på kontoll. (Kanske är det därför det är så mycket negativa känslor i hans myter?)

Idag håller världen på att förändras, och jag tror att Poseidon-människor har bättre möjligheter att leva lyckliga liv. Shinoda Bolen skriver också: "Kulturer som under historiens gång utsatts för stort lidande, som sätter värde på konst och litteratur, tycks respektera Poseidons rike i högre utsträckning, och tillåter därför sina män att vara mer emotionella, irratonella och uttrycksfulla."

Trots kvinnoaffärer är det ingen som säger att en Zeus-man promiskuös. Men så beskrivs en Poseidon. Treudden symboliserar potens gentemot kvinnans tre åldrar - jungfru, mor, klok kvinna. En Poseidon-man kan vara helt urskiljninglös i sin sexualitet, och verkligen "jaga allt i en kjol".

Barndom

Poseidon-pojken kan vara ett lika krävande barn som Zeus-barnet, med den skillnaden att Poseidon är lättare att distrahera i sina begär. Han kan vara antingen introvert och extravert, men i båda fallen är han lika intensiv.

Han är också spontan, känslig, och totalt oorganiserad. Även om Poseidonpojken har förstående föräldrar kan han ändå möta kritik i skolan, eftersom han inte kan passa tider, och inte hålla ordning på sina saker. Har han riktig otur växer han upp med krav på lydnad, gott intellekt, och gott uppförande, vilket kan få honom att undertrycka sin personlighet för att behaga föräldrar och lärare.

Ungdom

Pubertet betyder sexualitet för en Poseidon. Man skulle tro att det är en pojke som lätt blir kär, men som ung man är det troligt att han bara intresserar sej för sex. Utbildning intresserar honom knappast om han inte har andra arketyper att falla tillbaka på.

Hans brist på målmedvetenhet kan bli ett problem i arbetslivet. Poseidon tycker precis som Zeus att han har medfödd rätt att "bli någon", men hans brist på strategier kan hämma honom. Det är dessutom nödvändigt för honom att arbeta inom ett område som engegerar honom på ett personligt plan.

Förälder

Eftersom Poseidon har nära till känslorna kan han vara både en mycket bra och en mycket dålig familjefar. En god Poseidonmake och -far tycker jag man ser i Ronja Rövardotters pappa Mattis.

I sämre fall kan ständiga vredesutbrott och fysiskt våld traumatisera hans barn. Då kan de bli likadana våldsverkare själva, särskilt sönerna. (Poseidons mytologiska söner var havsvidunder, våldtäkstmän och andra monster.) Döttrarna blir ofta obemärkta personer, känsliga för andras smärta, och lätt utsatta för andras översitteri.

Medelålder och ålderdom

I medelåldern har Poseidon-mannen antagligen fru och barn, och kan som sagt leva ett gott liv. Det kan fortsätta livet ut.

Men om han tvingats undertrycka sin natur, för karriärens skull eller andra yttre krav, kan hans liv kännas meningslöst. En mittlivskris kan betyda att han lyckas återuppliva sin ursprungliga personlighet. Men han kan också bli översvämmad av undertryckta instinkter till den grad att han hemfaller åt blind impulsivitet. En sådan Poseidon tycks allt nyckfullare och allt mindre mänsklig med åren.

Bolen skriver: "Bilden av Poseidon i sin vagn visar hur denna arketyp bäst skulle kunna manifesteras, där han dragen av hästar med gyllene manar stillar havet, och varelserna ur djupet glatt tumlar runt omkring honom. Denne Poseidon-man (eller -kvinna) kan stiga ner i djupet där han känner sig hemma och han kan uppleva dess skönhet och fridfullhet utan att vara rädd för dem som gömmer sig därnere och som andra skulle uppfatta som monster."

Utvecklingspotential

Till de mörka sidorna i en Poseidon hör hämndlystnad, brist på insikt, dåligt självförtroende och alkoholism. Poseidons sexualitet kan vara så tvingande att han inte förstår eller ens hör ett nej.

Men det finns utvecklingsmöjligheter både inom arketypen och utanför. Poseidon kan t.ex utveckla ett iakttagande jag för att inte översvämmas av sina känslostormar. Medkänsla finns också som en möjlighet inom den känslosamma arketypen.

Många Poseidon-män tar hjälp av närliggande gudar, som Hermes, eller Hefaistos. Han kan också utveckla en rationell sida genom att aktivera Apollo, Athena eller Zeus.

Anmäl
2009-08-14 02:33 #1 av: Citronmeliss

Poseidon går också att känna igen i min närhet!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.