Fakta

Sömnproblem

2009-06-16 06:34 #0 av: David

Får vi inte sova så klarar vi inte av att utföra vanliga sysslor som kräver uppmärksamhet, tankeverksamhet eller beslutsfattande. Andra effekter av sömnbrist är till exempel humörsvängningar, svårigheter med koordinationen, värk och ökad infektionsrisk.

2,2 miljoner svenskar (31%) över 18 år ser sömnen som ett problem. Det är vanligare hos kvinnor än  män och ökar ofta med stigande ålder.

Sömnproblemens fyra Person som räknar fårhuvudområden:

Insomnier
När en person har svårt att somna och/eller vaknar ofta.

Hypersomnier
När en person är ordentligt sömnig på dagtid.

Parasomnier
När en person drabbas av exempelvis sömngång eller mardrömmar.

Dygnsrytmstörningar
När en persons sömn och vakenhet är ur fas (infaller på fel tidpunkter).

Sömn är viktigt för återhämtning

Sömn är viktigt för vår återhämtning. När vi sover sjunker kroppstemperaturen, blodtryck och puls. Insöndringen av stresshormonet kortisol minskar och ämnesomsättningen går på sparlåga. Under sömnen sker också viktiga uppbyggnadsprocesser. Det sker en ökad bildning av tillväxthormon, som stärker muskler och skelett, och immunsystemet aktiveras. Inlärning och minnesfunktioner påverkas, framför allt under REM-sömnen.

Bieffekter av dålig sömn

När vi utsätts för sömnbrist oss trötta och upplever vi brist på energi. Vi får svårt att koncentrera oss, inlärningsförmåga och minne försämras. Vi känner oss dystra, blir lätt irriterade och får oftare skuldkänslor. Individer med långvariga sömnproblem redovisar sämre livskvalitet än de utan sömnproblem.

Den som ständigt sover dåligt kan också drabbas av hjärt-/kärlproblem, diabetes och fetma. Vid sömnbrist får vi förhöjda värden för puls och blodtryck, vilket innebär en ökad belastning för hjärtat. Data talar också för att sömnbesvär medför en ökad risk för så kallad typ 2-diabetes (åldersdiabetes). Insulinets effektivitet försämras vilket leder till att kroppen har svårt att hantera blodsockernivåerna.

Sömnbrist ökar risken för fetma. Den som sover för litet får ett ökat sug efter sötsaker och fet, stärkelserik mat. Detta orsakas av att mängden av hormonet leptin, som styr känslan av hunger och mättnad, sjunker vid sömnbrist. Om vi sover för lite ökar även risken för förhöjda blodfetter. Sömnbrist har negativa effekter på immunförsvaret och infektionskänsligheten ökar. För lite sömn kan ge upphov till minnes- och koncentrationssvårigheter och vi blir lättirriterade och dystra. Värkbesvär förvärras ofta vid sömnbrist. Risken för depression är ökad hos individer med sömnbesvär, framför allt hos kvinnor.

Sömntips

Några sömntips hittar du i en tidigare artikel, Små tips för god sömn!

 

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-06-16 06:49 #1 av: David

Skrivet 4:34. Behöver jag säga mer? Obestämd

Tittar man på bieffekterna, tja, det är ju jag i ett nötskal. Och int´ fasiken hjälper sömntabletter heller. Kan äta dem som smågodis utan effekt.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-06-16 10:39 #2 av: [aspie]

På tala om fetma. Såg på nyheterna att de diskuterade detta med antidepressiv medicin och den viktökning de orskar.

Många psykiskt sjuka dör i förtid och ofta i hjärt och kärlsjudomar samt diabetes p.g.a av detta.

Det är som att välja mellan pest eller kolera ju. Rynkar på näsan ALDRIG mer sån deppmedz för min del. Nu har jag äntligen fått bort 4-5 kg och det fortsätter neråt, tack och lov. Är snart borta från riskzonen

Anmäl
2009-06-16 10:45 #3 av: David

Jotack, är nådigt arg på den vårdcentralläkare som satt in mig på Zoloft och Remeron i början. Gick upp i vikt som, ja, jag vet inte vad. Och attans vad svårt det är att få bort de där kilona.

Behövde bara titta på en smörgås så gick jag upp ett par kilo.

Min sista läkare innan jag flyttade började prata med mig om att anmäla bieffekterna till Läkemedelsförsäkringen, LFF, eftersom det fanns så tydligt dokumenterat i min journal att kombinationen Zoloft och Remeron (som är en standardkombination) gett en kraftigare bieffekt än vad som anges i Fass/Bipacksedeln.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-06-16 11:21 #4 av: flikkan77

Jag har ju fått hunger och viktproblem med min zyprexa. Ska ta upp det på dagsjukvården idag och se vad de säger. Tydligen ska mina läkarkontakter gå genom dem nu, på nått sätt...

Sover ganska bra men alldeles för mycket just nu. Idag måste jag vara vaken på förmiddagen och har vaknat så tidigt som 8.30, knappt kvällsmedicinerna slutat verka än då. Brukar inte vara piggförrän vid 17-tiden.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.