Fakta

Vården missar självmordspatienter

2009-06-01 16:38 #0 av: David

Ungefär hälften av dem som tar sitt liv har sökt vård bara veckorna före. - Det är sjukvårdens uppgift att fånga upp dem, säger Mårten Gerle, Socialstyrelsens expert.

Bristande dokumentation och dålig uppföljning tillhör de vanligaste felen som vårdpersonalen gör sig skyldig till. Ofta bedöms heller inte en patients självmordsbenägenhet av en psykiatriker utan av läkare utan specialistkompetens. Och de missar ofta att ställa de rätta frågorna.

Ofta kanske patienten inte alls nämnde tankar på döden under sitt besök, men man sökte hjälp, säger Mårten Gerle och tillägger att läkare kan utbildas i att uppfatta dolda budskap i patienternas berättelser.

Sedan februari 2006 måste alla självmord som inträffar strax efter en vårdkontakt anmälas till Socialstyrelsen enligt lex Maria. Under 2006, som den senaste statistiken kommer ifrån, anmäldes 386 sådana självmord och myndigheten finner att två av tre fall kanske hade kunnat undvikas om vården inte hade brustit.

Margit Ferm, tidigare ordförande i anhörigföreningen Spes, vittnar om ett passivt och valhänt bemötande från vårdens sida före sonen Martins död i självmord 1992.

Det var alltid någon annans bord, och många frågor om varför han inte ringde själv och så vidare. Och det värsta är att man väldigt ofta får höra att det fortfarande fungerar lika illa, säger Margit Ferm.

Varje dag tar tre till fyra personer i Sverige livet av sig. De allra flesta har på ett eller annat sätt kommunicerat sina känslor och självmordstankar till personer i omgivningen, och det är en väl ingrodd myt att en person som har bestämt sig för att avsluta sitt liv inte går att hjälpa. Oftast ligger en psykisk, behandlingsbar, sjukdom bakom självmordstankarna.

Människor som blir friska igen kan inte förstå hur de kunde tänka som de gjorde när de tänkte på att ta livet av sig, säger Mia Ramklint, barn- och ungdomspsykiater vid Socialstyrelsen.

Källa: TT 1/6-09

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-06-01 17:59 #1 av: Veyla

Det riktigt tragiska är att dem är så ytliga! Dem terroriserar fel människor och försöker få in dem på slutenvård när istället någon som ber om det inte kommer in bara för att denne ber. Inte konstigt att folk gör självmordsförsök för att få komma in, men misslyckas till slut med att misslyckas och faktist dör olyckligt.

Det är just det att många läkare letar efter dolda meningar så mycket att dem missar det självklara. Jag tror på att försöka lära läkarna på nytt att helt enkelt lyssna på vad patienten säjer.

Anmäl
2009-06-01 18:07 #2 av: [aspie]

Ja, om inte FK och vissa andra tar och lugnar ner sig så kommer jag snart oxå att hamna i den statistiken. Fy farao vilken ångest jag fick efterett samtal med FK idag. Blev tvungen att droga ner mig igen för att orka leva.Rynkar på näsan

Anmäl
2009-06-01 18:11 #3 av: Veyla

Ja, FK är ju hopplösa med sina egna lagar och påhitt. Om bara dem kunde bli lite laglydiga och faktist bry sig om människor istället så skulle förmodligen självmordsstatistiken sjunka dramatiskt.

Anmäl
2009-06-01 18:14 #4 av: [aspie]

#3

Ja, verkligen Veyla. Många självmord som folk begår står nog FK för tyvärr Rynkar på näsan

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.