Annons:
Etikettfakta
Läst 8573 ggr
David
6/3/09, 2:47 PM

Barnpsykiatri på olika villkor

Kvaliteten på den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) skiftar så mycket över landet att den inte kan sägas uppfylla hälso- och sjukvårdslagens krav om vård på lika villkor. Det konstaterar Socialstyrelsen efter att ha granskat verksamheten i en nationell tillsyn.

Socialstyrelsens sex regionala tillsynsenheter har besökt 70 enheter och granskat 483 patientjournaler inom BUP över hela landet.

De skillnader man har sett gäller framför allt vårdgivarnas styrning av verksamheten, om man har fått något tydligt uppdrag eller inte och hur vårdgivaren följer upp att barn- och ungdomspsykiatrin uppfyller förväntningarna. Det finns också stora skillnader i hur långt verksamheterna har kommit i sitt arbete med kvalitet och patientsäkerhet.

Läkarbrist

Läkare medverkar i alltför liten utsträckning i vården. I bara knappt hälften av de granskade journalerna från öppen barnpsykiatrisk vård hade patienterna haft kontakt med en läkare. Det gör det svårt att värdera patienternas hela behov och de riskerar att få fel eller bristfällig vård.

Kritik till journalföringen

I en femtedel av de granskade journalerna var dokumentationen inte godtagbar. Om det inte går att följa vårdförloppet i journalen och om annan information som är väsentlig för vården saknas är det en säkerhetsrisk för patienterna. Nära hälften av journalerna från den öppna vården som granskats saknar till exempel dokumenterad diagnos.

- Det är oacceptabelt att barn och unga med psykisk ohälsa har så olika förutsättningar att få hjälp beroende på var i landet de bor och till vilken verksamhet de kommer, säger Johan Carlson, chef för Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

Varje verksamhet har vid Socialstyrelsens besök fått besked om vad de behöver förbättra. De har också fått skriftliga beslut efter besöken. Senast 2010 ska Socialstyrelsen följa upp att förbättringar har genomförts vid de enheter som hade de största bristerna.

Socialstyrelsen fortsätter att följa upp vården inom BUP genom att varje regional tillsynsenhet inspekterar minst två kliniker per år under ett antal år framåt.

Rapporten Barn och ungdomspsykiatri - vård på olika villkor finns i sin helhet på Socialstyrelsens webbplats www.socialstyrelsen.se

Källa: Socialstyrelsens pressmeddelande 3/6-09

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Annons:
Citronmeliss
6/3/09, 3:22 PM
#1

Jag anser att barn och ungdomspsykiatrin är under all kritik på vissa ställen!

Bristen på läkare gör knappast det hela bättre då det är i stort sett omöjligt att få en tid när det behövs. De gånger man har tur och det finns en läkare är det risk för att man råkar ut för en trött, luttrad läkare som tappat glöden och engagemanget i paitientens bästa.

Jag har sett detta lite för ofta nu för att tro att det beror på tillfälligheter eller enstaka mottagningars brister!

"Kvaliteten på den specialiserade barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) skiftar så mycket över landet att den inte kan sägas uppfylla hälso- och sjukvårdslagens krav om vård på lika villkor."

Det är bra att detta uppmärksammas, tragiskt bara för de som redan drabbats och det kommer väl knappast att ske någon förbättring inom den snaraste framtiden, är jag rädd för!

//Citronmeliss - Psykologi iFokus
---------------------------------------------------------------
Det bästa och vackraste kan inte ses eller höras 
utan måste kännas med ditt hjärta

cillaj
7/4/09, 3:11 PM
#2

Jag gick med min dotter i 2 års tid utan resultat, det slutade med att dom tyckte att jag kunde ta hand om problemet själv, för dom kom ingen vart med henne.

Är det rätt att överlämna ett problem när man söker vård? Nej självklart inte, att ge upp är ju ett tecken på dålig utbildning och erfarenhet anser jag.

Att säga att " vi kan inte nå in i henne" är väldig dålig psykologi enligt min mening.

Barn som far illa måste man jobba länge och djupt med.

Tavar
7/4/09, 4:07 PM
#3

Jag tycker mest BUP bara är en förvaring, man går dit för man måste men då ingen bryr sig får man ingen hjälp. Har varit på flera ställen med flera olika psykologer, kuratorer etc och alla känns som gammla kassörskor som hatar sitt jobb och tar ut det genom att bitcha med kunderna oÓ Har fått vänta med mina problem tills nu när jag kommer in till vuxenpsyk innan någon ens orkar lyssna för när man är liten kan man tydligen inte ha vissa problem.
Tänk om folk hade fått den hjälpen när de var 14-15 år istället för när man enligt samhället ska klara sig själv, då skulle många klarat skolan mycket bättre tex, haft bättre socialla kunskaper, sluppit utveckla problem pga mobbing eller störda föräldrar osv. Tycker det är sjukt att ingen bryr som om andra under den perioden då man formas som mest till den man blir!

But there's no sense crying over every mistake.
You just keep on trying till you run out of cake.

David
7/4/09, 4:34 PM
#4

Efter allt vad jag läst och hört så är jag väldigt glad att skolpsykologen inte remitterade mig till BUP, utan att jag själv stretade emot allt sådant, tills det inte höll, och då hade jag precis passerat 18-årsgränsen, och tillhörde vuxenpsykiatrin.

Vore väldigt intressant att höra om någon har positivt att säga om bup.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Tavar
7/6/09, 3:18 AM
#5

#4 Vet tyvärr inte om någon med possitiva erfarenheter av BUP -_-'' Borde vara något de skulle tänka över på, då alla hatar att gå dit utan tvingar sig själva då de inte har några bra minnen

But there's no sense crying over every mistake.
You just keep on trying till you run out of cake.

Upp till toppen
Annons: