Fakta

Paniksyndrom

2009-05-30 00:40 #0 av: David

Personer som lider av paniksyndrom/panikångest drabbas av panikattacker kombinerat med förväntansångest, vilket innebär att man hamnar i ett konstant spänningstillstånd.

Panikattacker

De första panikattackerna behöver inte bero på någon särskild yttre anledning och kan inträffa under en period av stress som exempelvis hög arbetsbelastning, dödsfall inom familjen, sjukdom, olycka, barnfödsel, skilsmässa eller giftermål. Panikattackerna har också en tendens att "dyka upp" då man börjat varva ner efter en pressad period.

En panikattack innebär att kroppen vid upplevd eller förväntad fara/hot reagerar med att utsöndra adrenalin och noradrenalin. Personen kan uppleva hjärtklappningar, andnöd, lufthunger, yrsel, svimningskänslor, svindel, svettningar/frysningar, illamående, domningar och dödsångest. Detta är då vad man kallar en panikattack.

Så småningom återställs kroppen till det normala läget men det kan ta en stund innan känslorna är i balans igen. Viktigt att veta är att man aldrig kan bli fast i en panikattack, det skulle kroppen aldrig orka och sätter därför stopp för de fysiska symtomen.

En del personer drabbas enbart av en eller några få panikattacker i samband med en stressig livsperiod. Andra drabbas av flera panikattacker inom några dagar eller veckor och problematiken utvecklas då till ett egentligt paniksyndrom. Det i sin tur gör att den drabbade börjar frukta nya panikattacker och går omkring i ett konstant tillstånd av oro och ängslan.

Det kan leda till att personen får hjärtklappning, orolig mage eller yrsel och reagerar med att bli ångestfylld. Oron i sin tur ökar ångesten och leder till olika katastroftankar. Personen kan ha tankar som "Jag har fått en hjärtinfarkt" eller "Jag håller på att bli tokig" och får ångest inför ångesten, även kallat förväntansångest.

Läs mer om paniksyndrom
http://www.angestsyndrom.com/
http://www.sps.nu/

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-05-30 00:57 #1 av: isa

Tack för värdefull läsning igen! Det är alltid bra att påminnas !! Man glömmer bort mycket av sånt här när man är mitt uppe i attackerna!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.