Fakta

Stärk din självkänsla

2009-05-20 16:47 #0 av: David

Med en högre självkänsla både mår du och presterar bättre i längden. Här kommer några tips på vägen.

Knapp - I love myself

 

1. Sluta jämföra dig med andra

Du är bra och du duger precis som du är. Istället för att ständigt låta dig bländas av andra - ge dig själv en klapp på axeln lite då och då. De egna kraven är oftast värst. Be din inre kritiker vara tyst ibland. Du kan misslyckas med vad som helst utan att vara misslyckad - se det som att du får mer livsvisdom istället.

2. Omge dig med stöttare

Säg ja till människor som ger dig värme, kraft och energi. Säg nej till sammanhang där du bromsas upp av avundsjuka eller annat onödigt. Säg "tack" när någon ger dig positiv feedback, även om du inte tycker du är "perfekt" - det är ingen.

3. Var snäll mot dig själv

Vila när du behöver vila. Motionera och ät bra mat. Unna dig en massage ibland när du känner dig sliten. När du "servar" din kropp ger du dig själv ett budskap om att du är viktig. Upprepa ofta för dig själv " jag är bra", "jag duger", "jag är värdefull", speciellt när du inte alls känner dig så. När du ser dig själv i spegeln ta ögonkontakt med dig själv och le.

4. Be om hjälp

Är din självkänsla mycket låg kan det ta längre tid att bryta dina negativa tankemönster men det går även om det är tufft. Ge inte upp på vägen. Be om professionell hjälp om det blir för tufft, all förändring kräver tålamod. Fira alla små framsteg!

5. Släpp offerrollen

Ju mer du tar ansvar för ditt eget liv och sätter upp egna mål, desto större chans att det blir som du vill. Du kan påverka mer än du tror.

6. Säg ja till dig själv

När du vet vad du vill är det bara att börja prioritera din tid. Att säga nej ibland är en förutsättning för att du ska kunna säga ja till dig själv.

7. Fira små framgångar

Att förverkliga saker tar tid. Ge dig själv en klapp på axeln för varje liten framgång. Ta ut lite lycka i förskott, så är det lättare att behålla motivationen.

8. Välj din omgivning

Umgås mycket med människor som också vill något, som vågar och som inspirerar dig. Peppa varandra att nå ännu högre höjder.

9. Lär dig av misslyckanden

Alla gör missar ibland - det är en naturlig del av läroprocessen och ger insikter som är nödvändiga för att vi ska kunna växa som människor. Skaka av dig de negativa känslorna och jobba vidare.

10. Tänk stort

Det mesta är möjligt så ta på dig din visionshatt när du planerar stordåd. Sen blir det kanske inte exakt som du drömt men det blir i alla fall mycket mer än om du aldrig vågar lämna din trygga hamn.

11. Be om hjälp

Det är svårt att nå sina mål helt på egen hand. Be om hjälp med det du behöver så underlättas hela processen. Hjälp själv andra så blir alla nöjda och glada.

12. Visualisera din målbild

Skapa dig en inre mental bild över hur du känner dig och hur det ser ut när du redan nått dina mål. Gör denna bilden så verklig du kan och upplev gärna känslan med alla dina sinnen. Låt den bilden bli din följeslagare så ska du se att det du vill kommer att hända - kanske snabbare än du anar.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-05-20 17:01 #1 av: Hawknestgrove

Tack David! Denna artikel är väldigt bra!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-05-20 18:15 #2 av: isa

Tack för många kloka ord i denna artikel.

Anmäl
2009-05-20 18:49 #3 av: David

Fast egentligen är jag nog helt fel person att skriva den här... Vet inte om ett enda påstående egentligen stämmer på mig! Skäms

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-05-20 22:04 #4 av: Mysan59

Hade jag haft en skrivare skulle jag nog ha skrivit ut det där och satt upp nånstans så man kunde se det varje dag...

Anmäl
2009-05-20 23:22 #5 av: Hawknestgrove

David, hur är det man säger...

Gör som jag säger, inte som jag gör...

 

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-05-21 00:52 #6 av: kerstinjo

Helt underbart, en artikel helt i min stil! Att jobba med sin självkänsla är så oerhört viktigt och man lär sig så mycket om sig själv under resans gång. Poängen med det hela är att det går och man växer oerhörts som människa.

Ingenting är omöjligt

Anmäl
2009-05-21 15:31 #7 av: intressant

att övertala sig att man är bra när man egentligen känner sig värdelös

är rätt värdelöst.....

affirmationer är new age akigt och flummigt och funkar icke....

 

 

Anmäl
2009-05-21 16:25 #8 av: kerstinjo

#7 En släng av negativt tänkande? Glad

Anmäl
2009-05-22 06:55 #13 av: Link-

Tänk om man läste artikeln och gick vidare med stark självkänsla, det skulle vara härligt Glad.

Men är det inte så att hjärnen tar in informationen om man tex sätter upp artikeln på kylen och ser den varje dag? Och tvärt om, om man ser "Du är sämre än alla andra" så fångas det upp och man mår sämre?

#6 Haha Cool (bilden)

Anmäl
2009-05-22 17:48 #14 av: isa

Så, nu har jag skrivit ut det. Får rensa lite på kylskåpet. För upp ska den!

#6 din får också vara med för den är klockren! så himla bra!

Anmäl
2009-05-23 17:12 #15 av: Thyra4

Affirmationer funkar!! Har själv hållit på med negativa så´na i många år och visst blir det som man tänker, Men NU gör jag tvärt om och visst går det långsamt, men framåt i positiv riktning.

Anmäl
2009-05-25 22:53 #16 av: rolnor

Gillar idèn att se sej själv i ögonen i en spegel och le, när jag gör det blir jag ofta förvånad; Vad trevlig jag ser ut!!!

Anmäl
2009-05-25 23:41 #17 av: LenaR

#13 Har du hört det där med att hjärnan inte förstår ordet inte? Så det är viktigt att alltid formulera sig positivt. "Tappa inte balansen" får bli "Håll balansen" t.ex.

#15 Haha, precis så har jag gjort! Hållit mej nere med negativa affirmationer. Men jag har också bytt till positiva, och de fungerar, sakta men säkert!

#6 Skrattande Sparar den där!

Anmäl
2009-05-26 00:28 #18 av: kerstinjo

# 13, 14 och 17.

Jag kopierade den på jobbet för många år sedan och tycker att den är så klockren.

#17 Tänk bara på små barn och ordet "inte". Säger du "Det är inte farligt" så hör bara barnen farligt. De missar helt ordet "inte".

Positiva affirmationer och positivt tänkande fungerar. Om jag inte hade ägnat mig åt det så hade jag antagligen varit en sur gammal käring!

Det är mycket roligare att se det positiva än att fokusera på de negativa och livet är för kort för att vi ska skapa oss mer negativism än nödvändigt.

Vad är det för nöje att gå omkring att vara sur för både det ena och det andra? Inte mår jag bättre av det.

Anmäl
2009-05-26 17:05 #19 av: rolnor

#18 Att fokusera på det negativa kan vara ett sätt att hålla andra, ännu jobbigare skaer i skack, tidig kränkning t.ex. så funkar det även med självskador, svåra saker att komma tillrätta med, sen är det viktigt att inte skuldbelägga sej själv för att man tänker negativt, då blir det dubbel börda...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.