Annons:
Etikettpsykologi-fakta
Läst 11746 ggr
David
5/1/09, 6:29 PM

Självmotivation

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Var inte rädd för att göra ingenting ibland. Stäng av TV:n och mobilen, låt bli datorn, radion och stereon. Att bara sitta ensam och lära sig njuta av och utnyttja tystnaden kan vara otroligt kreativt och tillfredsställande.

Att göra ingenting behöver inte bli tråkigt!

Har du tänkt efter varför vi ofta får de allra bästa idéerna när vi går i skogen eller står i duschen eller mitt i natten? Det är för tystnaden ger dina tankar ett utrymme som de normalt annars aldrig får i vår högljudda och påträngande vardag. Det är bara när vi är helt ensamma och det är tkigt tyst runt oss som vi slipper bli distraherade. Det är bara då som världen på allvar erbjuder tankar, uppslag och idéer som vi annars inte kan höra i bruset från verkligheten. Det är bara genom att sitta helt ensam och våga möta tystnaden som vi fullt ut kan utnyttja den potential som vi ruvar på.

**Vet du varför det är så?
**För att den enda motivation vi behöver är den självmotivation som vi hämtar inifrån oss själva! Lyssna på dig själv ibland. Förväxla inte röster som du hör från radio, TV och från skvaller från människor omkring dig med vad du själv "säger" i dina tankar.

Låt ingen lura dig. Det finns inget som heter misslyckande. Att inte nå riktigt fram är en attityd, inte ett slutresultat.

När Thomas Edison efter sitt sjuhundrade försök ännu inte lyckats hitta en fungerande lösning på sin idé om elektroniskt ljus blev han intervjuad av New York Times. När reportern undrade hur det kändes efter att ha misslyckats sjuhundra gånger, svarade Edison:

- Jag har inte misslyckats sjuhundra gånger. Faktum är att jag inte har misslyckts en enda gång. Istället har jag lyckats bevisa att det finns sjuhundra sätt som inte fungerar. Nu när jag har eliminerat alla de sätt som inte fungerar, ska jag leta efter ett sätt som fungerar!

Tänk på att det är en inställning du kan ta efter. Tänk på det varje gång du tänder en lampa hemma, så sitter den attityden snart där hos dig också!

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Annons:
flikkan77
5/1/09, 7:09 PM
#1

När jag var i tonåren gick jag ibland ut i skogen mitt i natten. Satte mig på en kulle och tittade på månen. Alldeles underbart! Bara satt där och satt…

Vet inte riktigt när jag misste förmågan att göra så. Nu kan jag inte ens göra bara en sak åt gången utan gör helt 2,3,4 saker samtidigt.

"You just have to belive…"

David
5/1/09, 8:06 PM
#2

Det här är minsann en konst som tar lång tid att öva upp. Mycket av det här är en del av "medveten närvaro", att kunna vara här och nu, göra en sak i taget. Jag har tragglat med det i snart 2 år, så till en viss del klarar jag av det, men jag har väldigt långt kvar.

Kommer på mig själv att de bästa idéerna jag får är när jag kör bil, så jag fick skaffa mig ett fickminne. Sen mitt i natten, självklart, då kommer idéerna. Och i duschen, där kommer jag alltid på vad jag skulle svarat när någon kommenterat eller ställt en "ironisk" fråga till mig.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

David
5/1/09, 8:09 PM
#3

Tänkte på en till sak (titta, vilket tydligt exempel, när jag fick tänka till lite så kom en sak till).

När jag precis flyttat hit, och hälften av mina grejer inte kommit (fattas ju fortfarande lite), men hade varken tv, radio eller dator. Fasiken vad skön den veckan var. Läste tidningar, pysslade lite hemma, funderade en del. Hade inte ens hemtelefon då (har IP-telefoni).

En sådan vecka då och då kanske man skulle ta sig.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Tavar
5/2/09, 4:13 AM
#4

Jag skulle dock inte klara av det Obestämd får panik när det är helt tyst pga mitt tinitus. Men är skönt att bara ligga i sängen ibland med fåglarna kvittrandes eller radion tyst på. Brukar sitta så på balkongen ibland med :P

But there's no sense crying over every mistake.
You just keep on trying till you run out of cake.

David
5/2/09, 4:48 AM
#5

#4. Vi är visst rätt lika. Jag har också tinituss, så helt tyst får jag det aldrig. Stänger jag av allt omkring mig har jag mitt sus med mig. Men som du säger, när fåglarna kvittrar eller radion svagt på i bakgrunden, då slipper man både suset och "störande" höga ljud. Skogen fungerar utmärkt för mig också, lite naturligt sus där. Eller sitta på en sten vid älven, brusande vatten. Glad

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Tavar
5/2/09, 4:56 AM
#6

#5 Jo, låga ljud är riktigt skönt :P Det avleder lixom tjuten en del. Hör det ändå men det är inte alls lika störande eller påträngande.

Förhoppningsvis kommer de snar på ett sätt som faktiskt fungerar för att få bort tjuten

But there's no sense crying over every mistake.
You just keep on trying till you run out of cake.

Annons:
isa
5/2/09, 12:49 PM
#7

0# Åh vilken bra text!

Thomas Edisons uttalande är ju så himla bra! Jag ska skriva upp det och sätta det på mitt kylskåp! och varje gång jag tänder en lampa ska jag försöka tänka på honom om vad han sade: att han inte misslyckats 700 gånger, utan istället hittat 700 sätt på vad som inte fungerar.

Det är ju så klokt och framförallt sant!

Citronmeliss
5/2/09, 2:31 PM
#8

Jag älskar ensamheten och tystnaden! (fast riktigt tyst är det ju nästan aldrig förstås)

Den behövs för att jag överhuvudtaget ska orka med resten av vardagen!

Att "bara" få befinna mig inuti mitt eget huvud.

Att få tänka mina egna tankar fri från övriga omvärldens åsikter och eviga brus.

Fågelkvitter, titta på det stilla vattnet i ett dike eller på det framrusande, brusande i en liten fors..

Iaktaga myrorna i deras eviga strävanden för sin stacks överlevnad..

Se på molnen som inte låter sig styras av något utan bara "flyta" med i deras rörelser..

Sånt är njutbart för mig.

Välbehövlig och nödvändig "ro" för mig.

Fri från alla de 1,2,3,4 (100) saker som annars pågår, runt omkring och i huvudet på mig, samtidigt! Ungefär som du beskriver, flikkan.

Ibland, under riktigt långa perioder till och med fungerar självmotivationen alldeles utmärkt för mig, jag har ju trots allt haft 50 år att öva på!Flört

Vissa perioder fungerar det dock inte lika bra då jag under de perioderna inte klarar av att motivera mig tillräckligt!

Får undvika att se det som misslyckanden utan som tillfällen då min motivation inte fungerat!Obestämd

"700 sätt på vad som inte fungerar." Flört

Ska lägga det på minnet, tror jag behöver detTungan ute

//Citronmeliss - Psykologi iFokus
---------------------------------------------------------------
Det bästa och vackraste kan inte ses eller höras 
utan måste kännas med ditt hjärta

Upp till toppen
Annons: