Fakta

Bättre än medicin!

2009-01-25 13:45 #0 av: [Norum]

Ett vänligt samtal med en medmänniska är oftast bättre än att få gå hem med en påse fylld med mediciner!

Efter en sjukhusvistelse skulle jag på remisskonsultation hos en läkare på akutpsykiatrin. Givetvis hade de missat att boka in rätt tid, och rätt läkare åt mig, men det är en annan historia. Konsultationen, som jag inte riktigt vet varför den skulle ske, handlade mest om läkemedel.

 Det som hjälpte mig, och som gjorde att jag var på bra humör, och mådde bra resten av kvällen när jag åkt hem, var den halvtimmes "skitsnack" som jag och sköterskorna som var i tjänst den kvällen hade. Fanns inga andra patienter där, för ovanlighetens skull, och alla tre kände igen mig sedan tidigare, antingen via telefon, eller att jag träffat dem vid andra besök. Det blev att pratas om katter, om hur sjukvården fungerar (eller inte fungerar), om min flytt osv. Rent allmänt prat och en hel del skratt. Min lilla påse med extra läkemedel behövde jag inte ens ta när jag kom hem, för jag mådde redan så bra när jag kom hem, egentligen bara snackat "skit" med andra.

 Jag kanske har det lite mer förspänt än många andra, som kanske inte får den här chansen, eftersom de inte släpps in i de rum där sköterskorna finns mellan patienterna. Ihop med medicinskåp och allt annat. Men jag har fått den här möjligheten, eftersom alla vet vem jag är, och kanske också för att jag är "mer än en patient" som min läkare sa en gång. Det är väldigt (okej, otroligt) sällan en läkare inom psykiatrin får ett julkort ifrån en patient. Och det är väldigt sällsynt att en patient själv begär ut loggutskrifter från sin journal. Eller ens känner till vad det är. Så, jag kanske har kommit ett steg längre, än att "bara" vara patient. Men det är kanske det steget som hjälper mig bäst, istället för ytterliggare ett recept på apoteket.

 En halvtimmes påfyllning av energi. I möte med andra människor, som ger energi. Tyvärr finns det många som gärna tar av din energi, men är väldigt dåliga med att dela med sig av sin energi. Energitjuvar tror jag någon skrivit om i en tråd här.

 I boken "Hur du motiverar dig själv när allt suger", Thomas Nilsson, bokförlaget EGO, (kommer skriva en recension av den senare), finns bland annat 10 sanningar om livet. En av sanningarna lyder:

Lär dig att vara egoistisk ibland! Var tuff och sortera bland vänner och bekanta. Sluta nmfghm.jpgoroa dig för vad andra människor tycker och tänker om dig. Livet är för kort för att slösas bort på människor som bara gnäller, klagar och aldrig gör någonting. Tro inte att du måste tillfredsställa andras behov före dina egna för att du ska bli omtyckt, älskad, respekterad och accepterad. Skit samma om en del blir sura eller arga för att du gör som du vill istället för som de vill. Passar inte den skon, kapa trossarna och gå vidare. Sådana människor mår du bättre utan. De kan skaffa nya, mer lättdresserade vänner på annat håll!

 

Avslutar med att hälsa så gott till Er alla! Och är riktigt jätteglad att sajten lever. Jag har inte glömt någon, och I´ll be back!

 

EDIT: David har skrivit detta och ville att jag skulle publieradet.
Så nu har jag gjort det! :-)

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-01-30 01:00 #1 av: kerstinjo

Framför allt, försök att göra det Du mår bra på. Lär dig att säga Nej.

Två små enkla saker som du mår bra på.

Anmäl
2009-01-30 02:50 #2 av: [Tassy]

Kanonbra artikel och ack så sant!


Anmäl
2009-01-30 09:51 #3 av: kerstinjo

Det påminner mig om ett av Sveriges finaste demensboende i min närhet. Där förekommer inga lugnande medeciner till de dementa utan personalen är utbildad för att jobba med närhet, mjuka ord, aldrig höja rösten, att inte säga "nej" till en dement som vill köpa snus t.ex.

Det härliga är att det fungerar jättebra!

Anmäl
2009-01-30 14:36 #4 av: [lanns]

Oj så bra och så glad jag blev av att läsa denna artikel!
Håller med om att kravlöst prat med medmänniskor är guld värt!
Detta vet ju läkarvetenskapen eller vad jag ska kalla det.
Varför inte se till att det finns tillräckligt med olika slags "prat"-människor att skriva ut på recept i stället för tabletter.

Vid min vårdcentral finns en kurator (guld) som jobbar 2 dagar i veckan. Har förmånen att få komma till henne just nu. Skulle vilja besöka henne minst 1 gång per vecka men nu är det en gång per månad. Hon kan inte ta emot oftare eftersom hon vill ta emot så många som möjligt.

Kan läkemedelsindustrin ha något med detta att göra?
Att det är lönsammare att skriva ut piller än prat?

Utdraget ur Thomas Nilssons bok.
Lär dig att vara egoistisk ibland! Detta är precis vad jag behöver lära mig och precis vad jag brottas med just nu!
Dessa ord var bra att få ögonen på idag!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.