Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
Fakta

Att drömma

2009-02-02 12:44 #0 av: [Norum]

Allt för ofta hör man hur människor vill förändra sitt liv, det kan handla om jobb, relationer, boende, mående, drömmar och allt som hör livet till. Men av någon anledning, så är det bekvämast att låta allt vara som förut.

Många kastar bort stora delar av sitt liv genom att klaga och fortsätta leva ett sådant liv som man vantrivs med, men ändå "förväntas" att leva, bara för att det är socialt korrekt enligt något gammalt, osynligt "mönster", utan att försöka göra någonting åt det som känns fel.

Att drömma och hoppas på saker i framtiden är aldrig fel. Att njuta av gamla minnen och se tillbaka på fina stunder är heller inte fel. Fortsätt jaga dina drömmar tills du lyckats fånga dem. Men lär dig en sak - tiden tar inte hänsyn till dina drömmar och förhoppningar. Lär dig även att leva i nuet.

Thomas Nilsson, berättar en verklig historia i sin senaste bok, "Hur man motiverar sig själv när allt suger":
Jag hade opererat bort blindtarmen och var snabbt på benen igen, och efter uppvakningen hamnade jag på en sal tillsammans med andra, betydligt sjukare människor. I sängen bredvid mig låg en man i 50+-åldern. Jag minns inte vad han led av, men han var rätt sliten. Han kunde inte sova och eftersom jag var både ny och yngst på avdelningen började han prata med mig. Hur ont han än hade, slutade han inte prata och trots smärtorna var han hela tiden förvånansvärt optimistisk och positiv. Han saknade inte heller drömmar, faktum är att han gärna berättade om alla dessa drömmar och projekt. När jag frågade honom varför han inte förverkligat dem tidigare under alla år som gått, ryckte han bara på axlarna och gav mig ett matt leende; - "Tja, du vet... Det är ju så mycket annat som kommer emellan hela tiden."
- "Men", fortsatte han, "så fort jag blir frisk och kommer ut härifrån, då är det slut med allt tänkande, planerande och drömmande. Då jävlar ska jag göra slag i saken". Det tyckte jag givetvis lät som en lysande idé. Det fanns bara en hake. Livet sket fullständigt i mannens beslut. Han var död dagen därpå och det gav mig en rejäl tankeställare. Jag var bara 23 år, men hela min värld fick sig en riktig jävla käftsmäll och jag var plötsligt klarvaken - mentalt klarvaken. Och jag fattade direkt - livet väntar inte på någon.

Vad kan vi dra för lärdom av ovanstående? Kanske precis det som berättelsen säger - livet väntar inte på någon! Att planera, drömma, och minnas, det ska vi absolut fortsätta med, men vi kanske ska försöka vara lite mer här och nu. Inte skjuta allt på i morgon. Varför inte agera direkt nu? Vad har du för dröm som du tänkt på länge?

Jag har haft en dröm i tio år, att flytta norröver. I mitten på februari gör jag det. Någon som antar utmaningen? Förverkliga åtminstone en av dina drömmar. Och när det är gjort, hitta direkt en ny dröm, för utan drömmar ska vi aldrig någonsin vara.

David har bett mig att publicera denna artikel, så det är han som har skrivit den. :-)

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-02-02 14:40 #1 av: flikkan77

Min dröm är att skaffa en ko! Är på rätt väg för vi flyttade till landet i somras. Sen är det bara ekonomin som spökar, men i väntat på kossan ska det införskaffas höns till våren. Läser hönsböcker just nu för att hitta en fin ras.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.