Fakta

Identitet.

2009-01-21 14:29 #0 av: kerstinjo

Nuförtiden kan man köpa sig en identitet, man kan byta identitet och man kan ha skyddad identitet. Men vad är identitet? Kan inte det egentligen vara vad som helst?

identification.jpg 

 Ordet identitet kommer från latinets "identitas" som betyder den "samme" (Nationalencyklopedin 1992: 342).

Om vi skall försöka förstå identitet utifrån denna definition så betyder det ungefär att varje person skall vara den samme som den han eller hon var stunden eller dagen innan.

Den personliga identiteten syftar, inom filosofin, på en självmedvetande persons essens, det som gör någon till just den person som den är och som gör att personen är samma person under olika tidpunkter, trots ytliga förändringar. 

Vad själva begreppet "identitet" står för är svårt att definiera. Sociologen Erik H Erikson menar att vi har en identitet då vi vet vilka vi är, vet hur andra ser på oss och att det stämmer överens med hur vi ser på oss själva, att vi är hela personer och att vi accepterar oss själva.

Delen som handlar om att vi accepterar oss själva tror jag är väldigt viktig när det kommer till att skapa en identitet. Om man som person inser att man inte är bra på att dansa men är bra på matte och sedan accepterar detta kan dessa saker läggas till ens identitet.

Till slut så kommer man att veta att man inte kan dansa, är bra på matte, gillar att laga mat, hatar att komma sent, inte är speciellt noga när det gäller att städa osv.

Click on thumbnail to zoom in.

Vi lägger ett pussel och hittar så småningom fram till vår egna identitet.

För det första så är ett svar på frågan "vem är jag" antingen "jag är jag" eller "jag är Anton".

Men svaret på frågan "vem är du" skulle kunna vara "din mamma" eller "din närmaste vän".

I båda fallen handlar svaren om individuella identiteter som avser endast en specifik person.

Vi ser oss själva som personer med vissa egenskaper, vi känner igen oss själva. Men identiteten är långt ifrån oföränderlig, utan kan växla från en stund till en annan, även om ett visst grundmönster är bestående.

Vi har även en nationell identitet som grundar sig på språk, historia och traditioner. Ursprung, kultur och medborgarskap kan ses som centrala dimensioner av det nationella projektet.

Den nationella identiteten har alltid varit viktig i dagens samhälle men det finns också andra sätt att skapa sig en identitet.

En del människor finner sin identitet i religionen, genom yrket, i sina konsumtionsmönster eller i sitt kön och söker på så vis sin bekräftelse.

 

Click on thumbnail to zoom in.

Varför behöver vi en identitet?

Ett svar skulle kunna vara att man söker bekräftelse och trygghet i livet. Man har en tillhörighet, man är någon.

Sedan kan svaren variera enormt beroende på vilken person du frågar och vid vilket stadie i livet den personen befinner sig.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.