Psykologi-fakta

Försvarsmekanismer

2008-11-28 13:56 #0 av: parisjetaime

Inom det psykodynamiska perspektivet talar man om jagets försvarsmekanismer.

Psykodynamikerna menar att jaget, för att orka med livet och dess påfrestningar, skapar olika sätt att förhålla sig till olika problem. Dessa hjälper oss att klara av livet även i svåra stunder. Försvarsmekanismerna är omedvetna.

Bortträngning
Bortträngning är den vanligaste försvarsmekanismen där man tränger undan impulser och minnen som väcker ångest. Denna försvarsmekanism är en kortvarig lösning på problemet. Minnet trängs bort men ångesten finns kvar och individen vet således inte varför den känner ångest.

Förnekande
Förnekande betyder att man helt enkelt förnekar verkligheten. Man tränger inte bort impulser men man blundar för informationen. Ett exempel är patienten som får veta att denne har cancer och behöver operation. För att inte känna kraftig ångest försvarar sig individen med att förneka att cancern existerar.

Reaktionsbildning
När man använder sig av reaktionsbildning vänder man en impuls eller känsla till sin motsats. Försvarsmekanismer är som sagt omedvetna så det handlar inte om att man låtsas.

Rationalisering
Rationalisering innebär att man tolkar verkligheten och sig själv så att det framstår så tilltalande som möjligt. Man framställer motiv och önskningar som bättre än vad de är

Projektion
Projektion betyder att man tillskriver sina känslor på andra.

Identifikation
Detta är motsatsen till projektion. Man tar känslor som finns hos andra och tillskriver dem till sig själv. Idoldeltagaren som egentligen är tondöv men älskar Celine Dion kan identifiera sig med henne så att idoldeltagaren tror att den är lika bra på att sjunga som sin idol.

Förskjutning
När man exempelvis låter sin ilska mot chefen gå ut över sin sambo.

Självbestraffning
Motsatsen till förskjutning där man straffar sig själv istället för sambon. Man håller med chefen som skällt ut en och jobbar inte längre lika hårt för att avancera på jobbet.

Regression
Då man återgår till ett tidigare utvecklingsstadum. 4-åriga Lisa är storasyster till 1-åriga Karl. Lisa märker att hon har nya förväntningar på sig. Det är inte längre bara hon som får sitta i pappas knä osv. Lisa vill nu använda blöja igen och börjar suga på tummen.

Splitting
Man skyddar jaget från en hotande konflikt genom att hålla emot motstridiga tendenser hos sig själv. Ett ofta förekommande exempel är krigsförbrytren som älskar barn.

Anmäl
2008-11-29 11:28 #1 av: Angelclaw

Bra artikel!

(fast lite OT så tycker jag nog att exemplet med Hitler var dåligt, man kan vara både djurvän och vegetarian Glad )

Men som sagt! Mycket bra artikel.

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

Anmäl
2008-11-29 12:42 #2 av: parisjetaime

#1 det kanske var lite konstigt formulerat. Meningen var att han var djurvän och vegetarian samtidigt som han var en del av upphovet till förintelsen. Alltså, han var vänlig åt ett håll men hemsk åt det andra. Tänkte bara att det var underförstått Flört

Anmäl
2008-12-07 06:13 #3 av: sighni

#1 Jag tycker också att ex. med Hitler var illa valt. Det brukar användas mot vegetarianer/veganer och är tröttsamt. Han åt dessutom fisk sägs det så han var inte vegetarian. Fast det sägs att han var mycket fäst vid sin hund.

Anmäl
2008-12-07 06:43 #4 av: Angelclaw

#2 Haha okej! Ja jag får väl skylla på min gyllene hårman Oskyldig för jag fattade det inte så.

//Tess

Sajtvärd på Motor

Medarbetare på: nattsudd och gerbiler

 

Anmäl
2008-12-07 10:07 #5 av: parisjetaime

Nu är det borttaget för att minska förvirringen Flört

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.