Fakta

Drömmar

2008-11-14 12:17 #0 av: LiindaH

Vad är en dröm?

Drömmar är en psykisk upplevelse som oftast kommer under den så kallade REM sömnen, där den berättas i en upplevande form.
Under våran djupsömn så uppstår mental aktivitet, men då nära nog statisk.
Då rör det sig mest om situationer än historier.

Normalt sett upplevs en dröm som verklig medans den pågår, men i samma veva som den upphör glömmer vi genast bort den.
Ibland kan man ha kvar en känsla i kroppen, och några få svaga minnen.
Däremot om man väcks under drömmensgång så kommer man ihåg mera.

921939_67424146.jpg


Lucida drömmar, även känt som klardrömmar är en särskild sorts dröm.
När man har en sådan dröm är man medveten om att man drömmer, man kan också påverka vad som ska hända, i större och mindre grader.

Det är mycket ovanligare att ha dessa drömmar än dom som alla människor drömmer varje natt.
Man kan träna upp sin förmåga att få lucida drömmar, så att man kan få ett par tre lucida drömmar i veckan, men man kommer fortfarande drömma vanliga drömmar som vanligt,
(även om man oftare minns dem än vad "vanliga" människor gör).


Drömmar innehåller ofta detaljer som inte stämmer med verkligheten, och det har sedan urminnes tider varit lockande att försöka tyda dessa som en djupare innebörd eller som förutsägelser om framtiden..

Sigmund Freud gjorde omfattande drömforskning och menar att drömmar är resultatet av inre konflikter mellan omedvetna lustar (främst sexuella) och spärrarna mot att utföra dessa önskningar.
Dessa konflikter uttrycker sig i drömmarna som dold symbolik. Ett av Sigmund Freuds Verk är Die Traumdeutung vilket översätts till Drömtydning.
Die traumdeutung handlar om Sigmund Freuds drömteori.

 

En annan teori är att drömmar fungerar ungefär som "träning" för riktiga situationer. Samma som att i flygolyckor brukar den största delen av de överlevande ha läst broschyrerna om hur man ska uppträda i en flygplansolycka, vill hjärnan förbereda kroppen inför kommande händelser; som hjärnan anser vara troliga.

 

 

Anmäl
2008-11-14 19:12 #1 av: Yuki

Åh... vad intressant. Jag skulle gärna träna upp förmågan att få lucida-drömmar.

Anmäl
2008-11-14 21:31 #2 av: parisjetaime

Jag upplever, precis när jag vaknar att jag har drömt och "bestämt" vad jag ska drömma om, men bara i slutet av drömmen. Är jag halvvaken och håller mig fast vid att sova och drömma eller är det någon form av Lucidadrömmar?

Anmäl
2008-11-14 23:56 #3 av: Emelie-E

Lucida drömmar har jag faktiskt rätt ofta. Jag är mycket medveten om att jag drömmer, och ibland kan jag även styra handlingen.
Ofta är det så att jag känner att jag inte orkar drömma mer, och då tvingar jag mig själv till att vakna.

Anmäl
2008-11-15 00:02 #4 av: AnneN

De få gånger jag kommer ihåg vad jag drömt så har det varit lucidadrömmar som dessutom varit återkommande eller sanndrömmar

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-12-03 00:25 #5 av: Glada

Får ofta Lucida drömmar då jag halvsover/slummrar på dagen. Eller somnar om på morgonen...

Anmäl
2008-12-03 00:30 #6 av: paronskrutten

Jag hade lucida drömmar ofta i mina yngre år, även totala motsatsen, där jag var som i trans och kunde se mig själv från avstånd

Anmäl
2009-04-29 22:42 #7 av: LenaR

Jag läste någonstans att man inte bör träna upp sin förmåga till klardrömmar, för att det kan skada de "riktiga" drömmarna.

Jag kommer inte ihåg riktigt hur resonemanget gick, men jag tror att t.ex drömmarnas mekanism som väckarklocka när man håller på att gå bort sej i livet kunde försvinna... Obestämd

Som sagt, jag minns inte. Någon som vet mer?

Anmäl
2009-04-29 22:48 #8 av: isa

 jag kan också¨, ibland styra drömmarna. Det är jättebra när det är mardrömmar. :o) Jag ha räven haft sanndrömmar, men det är en annan historia .

#7  Jag har också läst någonstans att man inte bör träna upp sin förmåga till klardrömmarna, just för att man kan skada de andra "vanliga" drömmarna. Tyvärr så vet jag inte vart jag läst det. Och jag vet inte heller så mycket mer. Men jag känner mycket väl igen det du skrev.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.