Psykiatri-fakta

Oxitycin – Lugn och rohormonet

2008-09-29 22:41 #0 av: David

Oxitycin är ett hormon som utsöndras vid kramar och annan ömsint beröring. Oxitycin är också kroppens lugn- och rohormon.

Precis som det finns en mekanism för att höja aktiviteten och öka beredskapen så finns det också ett system för att istället skapa lugn och ro. Hormonet oxitycin utsöndras och bildad i hypofysens baklob. Oxitycin är en signalsubstans, precis som Dopamin, Adrenalin, Serotonin

samliv.jpg

Oxitycin sprids också till de delar av hjärnan som stör rörelse, puls och blodtryck, temperatur och mag-tarmaktivitet. Smärtkänsligheten minskar, blodtrycket sjunker och näringsupptagningen i tarmen ökar.

Taktil massage är något som ökar kroppens produktion av oxitycin. Förutom det så ökas halterna vid samliv och beröring av erogena zoner, och för kvinnan även vid amning.

Forskning pågår om man kan använda oxitycin bättre, och hur man kan framställa det snabbare och enklare. Vissa pratar om att framställa det på kemisk väg i form av tabletter, som skulle vara lika effektiva som benzo-preparat som Stesolid, men inte vara beroendeframkallande.

 

Dopamin

Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i CNS (centrala nervsystemet). Dopamin förekommer i många olika viktiga system som reglerar muskelrörelser, vakenhet, glädje, entusiasm och kreativitet.

Serotonin

Serotonin är också en viktig signalsubstans som påverkar mycket i kroppen även påverkar det centrala nervsystemet då den skickar ut nervändar till i stort sett hela hjärnan, hjärnbarken, hippocampus, basala ganlierna, limbiska systemet, hypothalamus, lillhärnan, medulla och ryggmärgen. Serotonin är bland annat inblandat i sömn, vakenhet, aggressivitet, impulsivitet, aptit och sexuell lust. Depression, ångest och andra depressiva tillstånd beror ofta på serotoninsystemet. Det finns många läkemedel som normaliserar en del av balansen, så kallade SSRI-preparat, Selektiva serotoninåterupptagshämmare.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-09-29 22:49 #1 av: paronskrutten

Åh, jag behöver verkligen massage, har SÅ ont i axlar och nacke så jag tror jag avlider ;P Sov på en tunn madrass på golvet häromnatten, och sen dess har jag varit helt stel och öm, jäklars^^

Anmäl
2008-09-29 22:50 #2 av: David

Du vet väl om att jag är "diplomerad" kattmassör, och det fattas bara praktik för att få diplom även på taktil massage Flört. Fast det är ju inte så mycket knådande iofs...

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-09-29 23:05 #3 av: paronskrutten

Jag har märkt att liniment fungerar utmärkt att smeta lite med när man är stel^^men det knakar fortfarande i nacke och axlar, fy^^

Anmäl
2008-09-30 02:06 #4 av: David

Farmor använder alltid hästliniment innan hon går och lägger sig...

Och... för att undvika eventuella frågor, hon är inte häst. Och jag är ingen ponny Flört

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-09-30 19:54 #5 av: jagkan

Jag känner mej ibland sur och lättretad, och vet att det alltid sker när jag inte har har haft tillräcklig fysisk kontakt. Lite kramar när vi tittar på tv, och så känns allt så mycket bättre.Glad

Anmäl
2008-10-01 05:52 #6 av: David

#5. Det är faktiskt jättespännande det här med Oxitycin. Eftersom jag gått kurser i taktil massage har jag läst mycket om det. En kram kan verkligen göra stor skillnad! Mer än fysisk närhet just för stunden. Så det stämmer absolut att vi är beroende av fysisk ömhet för att må bra.

Att framställa Oxitycin kemiskt, som de forskar om, jag vet inte om det riktigt kan/bör ersätta den fysiska närheten. Visst, bättre än ett beroendeframkallande benzo-preparat, men, vi ska väl inte ta bort all glädje vi får ifrån "riktiga" saker?

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl