Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
Tips

Integritet på Internet!

2008-09-19 23:53 #0 av: zmulan

Känner du dig trygg på internet? Tänk en extra gång på vad du delar med dig av!

Ställ inte alltför direkta frågor. Respektera varandras integritet och anonymitet genom att acceptera att andra delger den information de själva vill. Ibland svarar man utan att tänka på om man vill eller ej. Fråga då hellre privata saker via pm.

Läs gärna igenom ditt inlägg en extra gång innan du skickar iväg det. Inte bara för att se så att det är korrekt skrivet, utan också för att vara säker på att du vill svara detta om det är en privat sak eller en sak som kan röja din identitet. Alla vill ju inte att folk ska veta vem de är.

Tänk efter en extra gång om du delger personlig information. Vill du verkligen berätta? Vet du vem som sitter vid den andra datorn?

Om du publicerar bilder som du tagit på vänner och anhöriga, fråga först, dom kanske inte vill bli utlämnade på bild. Lika så gällande texter. Och vill du själv lägga ut en bild på dig, tänk då på att alla, ja alla, kan se vem du är!

Överväg med vem du diskuterar vad på Internet, alla människor är inte ärliga och snälla.

När man mår dåligt är det extra lätt att skriva av sig på nätet, då man känner sig anonym och tycker inte det är så farligt och så får man ju ofta stöd.

Men tänk efter före! I det dåliga måendet är det lätt att man "pratar" på mer än man tänkt och får ångest dagen efter. Likaså gäller om man är påverkad av alkohol eller andra droger. Försök att då inte sitta vid datorn och skriva på olika forum/bloggar då du lätt ångrar dig efteråt. Skriv hellre i ett textdokument. Läs det senare, och lägg ut det om du vill. Ibland hjälper det att bara skriva av sig för sig själv.

Detta skriver jag av egna erfarenheter. Då jag inte alltid tänker utan bara svarar eller skriver när jag mår dåligt och ångrar mig efteråt. Detta är inte på något sätt några regler utan mer en tanke som jag fick och ville att alla verkligen ska tänka efter. Internet är en stor mötesplats och alla kategorier av människor finns.

Något jag har lärt mig i livet är att sluta vara "blåögd" och jag har kommit en bit på väg!

//Anna alias Zmulan

Bilden redigerad av Anna och tagen av hennes bror

 

 

Anmäl
2008-09-20 00:48 #1 av: [aspie]

Bra "sagt" zmulan!2

Är själv alldeles för impulsiv, blåögd och idiotiskt dum!!!!Skrikandes Ångrar massor av inlägg jag gjort och borde inte hänga på forum överhuvudtaget med tanke på erfarenhet och alla dessa hemska människor som vill slita en i bitar som hungriga vargar.

Speciellt farligt är det när man är så himla skör som många av oss är. De som är friska/friskare kan köra över en fulständing utan att förstå det minsta lílla.

Sen finns det dom som säger/tycker att att man inte ska få diskrimenera olika folkgrupper, men ändå gör vissa det själva ändå, och tycker de är sååå duktiga.

Nej, tryggast är hemma utan folk och forum

Skit Piss Vademecum! som de sa förr...Flört

Anmäl
2008-09-20 01:02 #2 av: zmulan

Tack aspie Skäms. Men du kommer väl inte sluta skriva här nu bara för min artikel FörvånadSkrikandes.

Kramis på dig

Anmäl
2008-09-20 01:13 #3 av: David

Jag tycker också artikeln är jättebra. Att inte öppet lämna ut för mycket om sig själv. Är det någon man vill prata mer "privata saker" med, så finns alltid PM. Och då ska det ju helst vara någon man litar på.

Jag har turen att ha ett sånt vanligt namn att ingen kan lista ut vem som är vem egentligen. Finns till och med två andra David Eriksson bara här i Borås. Rätt komiskt egentligen, en av de andra handlar samma kattsand som jag, i samma butik. Vi har såna här rabattkort som butiken sparar åt oss, och de har alltid problem att gissa vilket kort som tillhör vem. Glad

Det finns också en hel del luriga typer där ute i verkligheten också. Som på ytan kan verka vara något helt annat än vad de egentligen är. Så man ska nog vara lite (lagom) vaksam överallt.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-09-20 01:15 #4 av: [aspie]

#2 Kanske för ett tag gumman, vet inte. Just nu känns det bara BLÄHÄ! Ja, jag vet att du fattar precis vad jag menar. Det beror i varje fall inte på din artikelFlört

Anmäl
2008-09-20 01:22 #5 av: David

Men Aspie. Nu blir jag ju orolig. Vadan detta?? Gråter

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-09-22 23:46 #6 av: kerstinjo

Aspei, hur är det?

Anmäl
2008-09-23 00:19 #7 av: Mysan59

Jag är precis likadan som aspie, impulsiv och blåögd! Lämnar ut info, MEN om nån verkar föör nyfiken och så, då bromsar jag nog upp, hoppas jag.

Förresten aspie, du ska väl inte försvinna?! Förvånad

Fast jag känner igen det, från min space, som jag har tagit ett långt break ifrån... Tråkigt nog!

Anmäl
2008-09-23 00:21 #8 av: David

Jag har gått på många nitar, fast inte bara på Internet, utan IRL också. Har antingen för lätt att öppna upp mig, eller jättesvårt att öppna upp mig.

Många som jag öppnat upp mig för har visat sig vara helt underbara människor. Men tyvärr finns det även de som visat sig vara något helt annat. Och som då fått lite för mycket information. Men som sagt, det förekommer även IRL.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-09-23 13:08 #9 av: [aspie]

Jag är här vännerSkrattande Hade bara en riktigt djup down-period.

Blev ruggigt besviken på en grej, eller rättare sagt på en del människors idiotiska fördommarGråter

Men nu är det bättreFlört

*Kramar om*

Anmäl
2008-09-23 14:15 #10 av: kerstinjo

Kramar om dig också!

Anmäl
2008-09-23 14:30 #11 av: Citronmeliss

Jättebra Zmulisen, man kan inte nog påpeka vikten av att fundera över vad man lämnar ut om sig själv på "nätet" anser jag.Glad

Ibland är det svårt för man upplever sig ju vistas bland vänner och blir då mer "avslappnad" och benägen att prata än annars, tror jag!

Särskilt på ett forum där man befinner sig stor del av sin tid, delar mycket av sina funderingar och åsikter och knyter vänskapsband som känns viktiga.Glad

(Stora flertalet är/blir ju dessutom goda vänner som är vänligt inställda, men det kan tyvärr finnas undantag.)

Vilken lättnad att se dig skriva aspie, jag blev ju riktigt orolig när jag läste början av tråden och såg att du verkade "försvinna"..Gråter

Men nu är du här ser jag..himla tur, så glad jag blev! Skrattande

Kram!

Anmäl
2008-09-24 07:48 #12 av: [aspie]

Tack Kerstin och MelissenSkrattande

*Kramar om igen*

Anmäl
2008-09-24 07:52 #13 av: [aspie]

Förresten kerstin!

Himla söt bild du skickade med på Phu och han vänner. Blev glad av denSkrattande

*bamsekram*

Anmäl
2008-09-24 10:10 #14 av: Salladshataren

Dem personerna jag har träffat via internet har jag lärt känna under lång tid (några personer var ett undantag). Det enda jag ger ut till okända personer är bara mitt förnamn, inget mer.

 Visserligen pratar man i mail på dejtingsidor, men man ska vara försiktig med att ge ut sitt mobilnr. För man kan ju se var man bor Obestämd

Anmäl
2008-09-24 10:14 #15 av: [aspie]

Hur kan man se var du bor genom mobiltelefonen?Förvånad

Anmäl
2008-09-24 10:16 #16 av: zmulan

Omman har registrerat sittmobilnummer finns man med på eniro eller hitta.se.

Anmäl
2008-09-24 10:19 #17 av: [aspie]

Phu! Var det inte värreSkrattande Då syns inte jag på nätet, he he he

Anmäl
2008-09-24 10:20 #18 av: zmulan

#17 :)

Anmäl
2008-09-29 22:11 #19 av: David

Sverige är som en öppen bok. Vet man var man ska leta så räcker ett för- och efternamn, eller ett mobiltelefonnummer långt. Tyvärr.

Sedan jag böt till hemliga nummer ger jag bara ut dem till väldigt få speciellt utvalda som jag verkligen kan lita på. Iofs, jag har ju fördelen med att ha ett otroligt vanligt namn...

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-09-30 00:36 #20 av: Tatsja

Jag har både hemligt hemnummer och mobilnummer. Eftersom mobilen är kontantkort, så kan jag byta när jag tycker att det blir obehagliga samtal. Ger ut bara till vissa personer. Likaså med min adress. Fast jag är rätt så orädd av mig.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-09-30 18:26 #21 av: ANNIA

För min del så har jag ett ovanligt efternamn, så jag är väldigt petnoga med att inte lämna ut det. Däremot så mitt förnamn är väldigt vanligt.

Och jag har sett så mycket "skräp" på nätet att jag är väldigt återhållsam med vad jag lämnar ut.

Om man går tillbaka säg 10 år så var ju nätet en harmlös plats där man kunde mötas och diskutera och även lämna ut sig ganska mycket utan att det hände nåt. Men idag så är det en helt annan femma.

Inte bara att det finns knäppgökar som inte kan skilja på diskussioner på nätet och se att det ska stanna där utan dom tar reda på tex telefonnr och ringer hem. (inte hänt mig än tack och lov, men vet andra som råkat ur för det) Numera är ju även nätet en plats där kriminella "jagar" så jag har blivit än mer aktsam om vad jag lämnar ut om mig.

Därför blir jag lite (vet inte vad jag ska kalla det) ledsen ibland, men nog mest lite arg när jag ser uppmaningar att man ska skriva presentation för att tas på allvar. Dyker upp då och då på ifokus men inte bara på ifokus utan även på andra forum.

Visst jag vet att man inte ska skriva namnet i presen utan bara lite om sig själv. Men dom som inte vet utan kanske skriver mer än vad som är nyttigt bara för att dom vill in i gemenskapen och inte ses som troll.

En sak när det gäller ifokus som jag kan hålla med i uppmaningarna, gäller åldern. Ifokus har ju ingen åldersgräns så det kan ibland vara bra på vissa sajter att veta om man diskuterar med en tonåring eller en 50 åring.

 

A Minute to learn, never a master.
That´s life.

 

Anmäl
2008-09-30 18:44 #22 av: David

Kommer ihåg på stenåldern... Nä, men 1995 började väl Internet bli allmänt. Då blev jag uppkopplad första gången. Oj så spännande det var. Kommer ihåg på ett nationellt prov i högstadiet där frågan var något i stil med "Vad heter det världsomfattande datornätverket?". 

Hur som helst, tillbaka till tråden. Då kunde man lägga ut och lämna ut vilken information som helst. Var totalt orädd, även fast jag var rätt mycket yngre än nu. Alla var ärliga kändes det som. Men, jag tycker också att samhället var ärligare då. Internet är en del av det oärliga samhället idag. Jag lämnar ogärna ut uppgifter om mig själv till personer IRL som jag inte vet vem de är.

Att jag har skyddade telefonnummer beror mest på att jag inte tycker om att prata i telefon utan att vara förberedd, och att jag #%¤"#¤ telefonförsäljare. Min adress kan man lätt lista ut om man tänker ett steg längre (egen firma... fax... osv).

Nej, iFokus har ingen åldersgräns, vilket jag tycker är berikande också, att kunna prata med alla åldrar med olika erfarenheter. Jag tror att man kan fylla i födelsedatumet så åldern kommer upp på den personliga sajten, men man kan fylla i vad som helst egentligen där. Vissa forum har obligatorisk personnummerkoll innan man blir medlem, finns väl för- och nackdelar med det också.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-09-30 19:11 #23 av: ANNIA

Håller med dig DavidE när det gäller samhället av idag och förr. Jag tycker också det var mer ärligt förr mot idag och det avspeglar sig ju även på nätet. Eller om det är tvärtom att nätet fått avspeglingar på vanliga samhället. Förr så löpte man ingen större risk om man så gick ut mitt i natten. Idag så ja, då kan man råka ut för vad som helst.

Finns inte en chans att jag skulle lämna ut mitt personnr på nåt forum med tanke på att sidor på nätet kan bli hackade. Dessutom så går det ju inte att kolla att det är jag i alla fall. Det går att kolla att det finns en person med det nr men inte att det verkligen är jag. Kan ju skrivit i någon annans. Då ska man ringa hem till vederbörande och fråga om den reggat sig på det forumet under det nicket.

Och din del där du skriver att du inte lämnar ut uppgifter IRL det gör inte jag heller. Och så är det nog för de flesta, men ändå finns det dom på nätet som inte lämnar ut IRL men ändå vill att andra ska lämna ut på nätet. Blev lite rörigt det där sista men hoppas det gick att förstå.

När det gäller åldersgränsen så har jag inga problem med det. Utan just det att vissa sajter kan vara bra att veta åldern för hur det än är så vissa saker förklarar man på olika vis beroende på åldern.

A Minute to learn, never a master.
That´s life.

 

Anmäl
2008-09-30 19:15 #24 av: David

Precis din tanke om personnummer har jag också. Vilket syfte fyller det egentligen? Jag kan på ett par sekunder via vanliga offentliga sidor få tag på ett personnummer som kan tillhöra vem som helst och ange.

De personer som lämnat ut uppgifter till mig, hoppas jag känner sig trygga med det. Jag tror de flesta av dem också har motsvarande uppgifter om mig Glad

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-09-30 19:46 #25 av: Anders 50

Jag blir också retad av att alla vill ha personnumret ifyllt. Ofta finns det en markerad rad med plats för varje siffra och där skriver jag:

B  E  H  Ö  V  S  -  I  N  T  E      Bara för att reta dom.

Samma antal bokstäver som siffror i pers. numret.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2008-09-30 20:34 #26 av: jagkan

Hej!

Jag är helt ny här, och har bara varit aktiv (bara lite) på ett annat forum under det senaste halvåret, så jag är ganska "oskuld" Flört vad gäller kontakt med främmande mäniskor via internet.

Min förhoppning är att få en angenäm kontakt med andra medmäniskor, men jag får väl kanske se upp lite...

Fast det känns lite fel att vara misstänksam, vill gärna ha tro på att det är goda mäniskor jag möter Skäms

Hoppfull

Anmäl
2008-09-30 21:19 #27 av: ANNIA

#26 jagkan. Tror inte det är fel att vara lite misstänksam till en början när man är ny nånstans eftersom man inte känner "personerna" än. Och dom allra flesta du kommer möta på forum är goda människor.

Utan du kan ju tänka hur du skulle bete dig i vanliga livet om du tex står i en busskö eller för den delen sitter på en buss som ska ta dig nånstans.
Normalt sett så börjar man inte med att säga. Jag heter för/efternamn och bor på adressen och har telefonr. Utan normalt sett så börjar man prata om väder och vind och lite andra allmänna grejer. Sen när man lärt känna personen så lämnar man ut lite mer av sig och då oftast privat.

#25 890-3 bra tips. Ska komma ihåg det nästa gång jag råkar på sån där ruta om personnr.

#24 DavidE och det gäller inte bara personnr. Utan allt som skrivs i tex en pres kan ju vara lögn det vet ju bara den som skrivit det vad som är sant eller inte. För finns ju ingen som kan kontrollera att det är riktigt. Även om jag dock tror att 99,99% är ärliga i sin pres.

A Minute to learn, never a master.
That´s life.

 

Anmäl
2008-09-30 22:25 #28 av: David

#26. Du är så välkommen så. Efter ett tag så brukar man, allafall jag, genomskåda lögner. Lite misstänksam i början, men sen släpper det om det känns rätt.

#27. Precis. Går att skriva precis vad som helst, eller kopiera någon annans identitet till punkt och pricka. Men, det som står i min presentation stämmer, till 100% Någon som tvivlar? Köp senaste numret av "Våra katter", finns till och med på bild där Rynkar på näsan

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.