Tips

Berättelsen "Att döma"

2008-09-01 21:00 #0 av: David

En mycket tänkvärd berättelse från boken "Det är aldrig kört"

Det var en gång en gammal man som bodde i en by. Han var väldigt fattig, men till och med kungar avundades honom hans vita, vackra häst. Många hade erbjudit sig att köpa hästen, men mannen hade alltid nekat.

En morgon upptäckte mannen att hästen inte stod kvar i stallet. Hela byn kom och beklagade sig hos mannen. "Vilken dåre du har varit! Du kunde ha sålt hästen, så hade du nu haft lite pengar att leva för under slutet av ditt liv. Nu har hästen blivit stulen, och du har varken pengar eller häst. Vilken olycka!"

Den gamle mannen svarade: "Det kan vi inte veta. Det enda vi vet är att hästen inte står kvar i stallet. Det är det enda vi vet säkert, allt annat är bedömningar. Om det är en olycka eller välsignelse, vet vi inte än, för det vi ser är bara ett fragment av livet. Vem vet vad som händer sedan?"

Folket i byn skrattade åt mannen. Han hade alltid ansetts som lite annorlunda, lite tokig, och nu hade de fått beviset. Men femton dagar senare återvände hästen plötsligt. Han hade inte blivit stulen, han hade rymt ut i vildmarken. Nu kom han tillbaka, tillsammans med tolv andra vita hästar, lika vackra som han själv.

Folket i byn samlades förundrade. "Gamle man, du hade rätt. Det var sannerligen ingen olycka att din häst försvann. Vilken välsignelse det visade sig vara!"

Den gamle mannen svarade: "Det kan vi inte veta. Det enda vi vet är att min häst har återvänt. Om det är en olycka eller välsignelse vet vi inte än. Om du läser ett enda ord i en mening, hur kan du då bedöma hela boken?"

Den här gången skrattade byborna inte åt mannen, men inom sig visste de att han hade fel. Han hade ju nu tretton vackra hästar att glädja sig åt.

Den gamle mannens son började träna vildhästarna, men bara efter en vecka föll han av en av vildhästarna och bröt benet.

Folket i byn samlades igen. "Tänk, du hade rätt! Det var sannerligen en olycka att dessa hästar skulle komma i din väg. Nu har din ende son brutit benet, han som tjänade pengar för er båda. Nu är du fattigare än någonsin"

Den gamle mannen svarade: "Det kan vi inte veta. Det enda vi vet är att min son har brutit benet. Om det är en olycka eller en välsignelse vet vi inte än. Ett enda penselstreck är inte nog för att bedöma hela tavlan."

En månad senare blev det krig i landet, och alla unga män i byn tvingades gå med i armén. Men den gamle mannens son undslapp, eftersom hans ben var skadat.

Folket i byn samlades hos den gamle mannen. "Du hade rätt, att din son bröt benet visade sig vara allt annat än en olycka. Han är förvisso fortfarande skadad, men han är i varje fall kvar hos dig. Vilken välsignelse! Vi kanske aldrig får se våra söner igen."

Vägskäl

 

Och den gamle mannen svarade: "Det kan vi inte veta. Allt vi vet är att era söner tvingats gå ut i krig och att min son är här. Om det är en olycka eller en välsignelse vet vi inte än. Döm inte, då stelnar sinnet. Det enda vi vet är att livets väg är oändlig. En väg når sin ände, en annan väg har bara börjat. En dörr stängs, en annan öppnas. Du når toppen - det finns en högre topp någon annan stans. Livet är en resa. Vad som väntar bakom kröken vet bara den som går vidare.

 

Tack aspie för berättelsen!

Flera mycket tänkvärda berättelser finns i den här tråden.  

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-09-01 21:43 #1 av: [aspie]

Den bilden David, får mig att tänka på filmen "Crossroads". Har du sett den?  Från 80 talet tror jagObestämd

Anmäl
2008-09-03 20:24 #2 av: kerstinjo

Tack aspie för en underbar berättelse.

Jag vill gärna lägga ut den på beroende om det är OK för dig.

Anmäl
2008-09-03 23:52 #3 av: kerstinjo

Såg nu att berättelsen kommer från;

Det är aldrig kört! Samlingsvolym

Så då förstår jag att det är OK att låta

andra läsa denna underbara berättelse.

Tack för tipset aspie!

Anmäl
2008-09-04 00:09 #4 av: [aspie]

Min bok ser annorlunda utObestämd Men det finns ju en hel serie av dessa böckerFlört

Anmäl
2008-09-04 00:12 #5 av: kerstinjo

#4 Då lägger jag in den på Beroende och tackar dig för berättelsen. Är det OK?

Anmäl
2008-09-04 00:16 #6 av: [aspie]

Oh ja Kerstin! Visst ,det är helt OKFlört

*Kramiz*

Anmäl
2008-09-06 17:52 #7 av: David

Är lite sugen på den här boken. Var finns den att köpa? Var inne och tittade på cdon.com, men där fanns den inte Rynkar på näsan

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.