Fakta

Personlighetsstörningar

2008-08-24 23:43 #0 av: David

Personlighetsstörning är ett samlingsnamn på ett tillstånd av allvarlig känslomässig störning från tidig ålder. Dessa störningar kännetecknas av svår intensiv ångest, som kommer snabbt och den är oberäknelig.

För att hantera denna ångest skapar den drabbade en strategi som omvärlden har svårt att förstå. Strategin går ut på att lindra ångesten, men dessa sätt är oftast inadekvata och oförståliga.

En del skadar sig själva, andra missbrukar eller har svårt att vara i relationer. Självmordsfunderingar är vanligt då den intensiva ångesten leder till ett svårt lidande och många känner sig övergivna. Det kan bero på att det inte finns någon tilltro till andra då individen kan ha haft svåra, ofta traumatiska uppväxtförhållanden med övergrepp av olika slag, sexuella och misshandel. Många har inte fått den grundläggande känslomässiga plattform, tilltron till dem som man mest är beroende  av, vilket gör att den känslomässiga mognaden har stannat av och inte fått utvecklats.

Behandlingen syftar till att personen kan få möjlighet att bearbeta, tala och bli medveten om sitt lidande att tillsammans med någon annan. Att få nya redskap och möjligheter till detta kan leda till att det kan skapas förutsättningar till en känslomässigt mognare utveckling och en säkrare identitet. Behandlingen är oftast flerårig.

Läs gärna mer om de olika varianterna i länkarna nedan, och diskutera gärna!

KLUSTER A
Paranoid PS
Schizoid PS
Schizotyp PS

KLUSTER B
Antisocial
Borderline
Histrionisk
Narcissistisk

KLUSTER C
Fobisk
Osjälvständig
Tvångsmässig
Passivt-aggressiv (sätts inte längre på "nya" patienter)
Personlighetsstörning UNS (UNS = utan närmare specifikation)

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-08-24 23:52 #1 av: [aspie]

Orkar inte gå in och läsa om de olika personlighetsstörningarna igen. Men det som står här ovan stämmer bra på mig. Allt t.o.m tror jag. Fick reda på en barndomsvän för ett tag sedan att jag ofta bet mig själv så blodet rann. Själv har jag förträngt dettaObestämd 

Tja, resten i texten stämmer oxåRynkar på näsan

Anmäl
2008-08-24 23:57 #2 av: [aspie]

Fobisk länken leder till fel sida David. Har inte kollat det andra.

Läste lite i osjälvständig och det stämmer nog ganska bra in på mig, tror jagObestämd

Anmäl
2008-08-25 00:04 #3 av: David

Tack aspie! Det är ändrat nu.

Det här är "löpsedeln" för de jag la ut igår. Så det står inget nytt i länkarna...

Jag tror att många har någon form av personlighetsstörning i sig, i olika grader. Gillar den här sista "UNS", utan närmare specifikation. Den kommer jag säkert på som diagnos, känns lagom luddigt.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-08-25 00:12 #4 av: [aspie]

Jag har nog haft UNS hela livet... ha ha haSkrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.