Annons:
Etikettfakta
Läst 14888 ggr
David
2008-08-29 19:07

Sällskapsdjurens positiva påverkan

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Sällskapsdjur har viktiga psykologiska effekter på människor, oavsett om man är frisk eller sjuk, gammal eller ung. Djuren visar ofta tillgivenhet och kärlek till människorna vilket upplevs som mycket positivt.

Häst och barn

I en studie jämfördes ensamma äldre kattägare dels med par som hade katt, dels med personer utan katt. Studien visade att kattägarna, såväl de som levde ensamma som de som levde i par, var mer nöjda med sin hälsa, livskvalitet och det sociala stöd de kände. Dessutom såg kattägarna mer positivt på sina liv, än de personer som inte hade någon katt.

Krissituationer

Sällskapsdjuren får ofta en stor betydelse för människor som hamnar i olika krissituationer, till exempel blir ensamma, går i pension eller flyttar till vårdhem. Många gånger drabbas personen av en depression, blir ensam och passiv. Då en grupp på 40 äldre människor fick burfåglar vid flytten till ett äldreboende, minskade
andelen personer som led av depression signifikant. Sällskapsdjur i hemvården eller psykiatrin leder till färre ångestattacker, mindre uttryck för aggressivitet och till att vårdklimatet upplevs som mindre stressande för vårdgivarna.

Ibland tolererar man att djuren gör saker som inte människor får göra, till exempel när ett djur ligger väldigt nära i sängen, har dålig andedräkt eller flåsar en i ansiktet. I en undersökning visade det sig att 60 procent av kattägarna stod ut med att katten hade dålig andedräkt, men inte att deras partner hade det. Samma undersökning visade att nästan lika många, 55 procent, tolererade att katten tog upp den största platsen i sängen på natten, men inte att deras partner gjorde det. Det var till och med så att nästan hälften av alla svarade att de sov bättre med katten i sängen på natten än med sin partner!

Stress och depression

Stress och utbrändhet drabbar många människor i Sverige. En allt mindre andel av befolkningen jobbar allt mer, medan en allt större andel är arbetslösa eller deltar i olika arbetsmarknadsåtgärder. Passivisering upplevs av många människor som stressande. Det är viktigt att kunna varva ner och hantera stressen på ett bra sätt. Forskningen visar att framförallt tre faktorer är viktiga för att minska stress och stressrelaterade sjukdomar; att kunna påverka sitt eget liv, få ett bra socialt stöd och tillgång till naturen. Det räcker att titta i fem minuter på en skogsbacke eller en grönskande trädgård för att minska stressymtomen. Längre och mer aktiv kontakt med naturen ger fysiologiska förändringar på blodtryck och puls och leder till kortare vårdtider, färre komplikationer och halverad konsumtion av smärtstillande mediciner efter operation. Forskning vid SLU i Alnarp har visat att naturen i sig är ett hjälpmedel för att minska stress och öka inlärningsförmågan hos människor.

Ett sällskapsdjur är till god hjälp för att motverka stress; djuret ger sin ägare ett gott stöd, men medverkar framförallt till att det blir lättare att få kontakt med andra människor. Hund- och hästägare kommer ofta ut i naturen. Äldre människor
som har hund kommer ut mer än en timme per dag, vilket är mer än dubbelt så mycket som den miniminivå som rekommenderas.

Källa till ovanstående är föreningen Manimalis, som är en ideell fristående organisation vars syfte är att öka kännedomen om sällskapsdjurens positiva ekonomiska, psykologiska, fysiologiska och sociala effekter på den enskilda människan och samhället i stort. Med sällskapsdjur menas hästar, hundar, katter och smådjur, inklusive bruksdjur som till exempel ledarhundar och polishundar men exklusive djur som används vid trav, galopp, racing eller som har fötts upp för djurförsök.

Mer att läsa finns på deras hemsida och i Manimalisrapporten.

Diskutera gärna din erfarenhet av mående och djur i tråden Våra husdjur en form av terapi?

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Annons:
AnneN
2008-08-29 19:13
#1

Tack för en mycket bra artikel =)

_**/Mvh Anne
**~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
_Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Citronmeliss
2008-08-29 19:22
#2

Jättebra David tackar för denna artikelGlad

Tycker att husdjurens roll i vårat välbefinnande tyvärr negligeras många gånger. 

Har själv kämpat en hel del för rätten att tillåta husdjur i boenden. (och mot ev personals rättigeheter att begränsa det)

Både på äldreboenden och i andra former av boenden. Det finns ju fler former både gemensamhets boenden, även separata lägenheter där man inte självklart får bestämma över hur man vill ha det i sitt eget hem.

Ändå finns det forskning som klart påvisar den positiva inverkan som djuren leder till.

Kram!

//Citronmeliss - Psykologi iFokus
---------------------------------------------------------------
Det bästa och vackraste kan inte ses eller höras 
utan måste kännas med ditt hjärta

Yuki
2008-08-29 19:35
#3

Väldigt bra skrivet!

Veyla
2008-08-29 21:43
#4

ja bra skrivet David;) Gillade denna mycket!

parisjetaime
2008-11-15 17:50
#5

60 procent av kattägarna stod ut med att katten hade dålig andedräkt, men inte att deras partner hade det.

55 procent, tolererade att katten tog upp den största platsen i sängen på natten, men inte att deras partner gjorde det.

nästan hälften av alla svarade att de sov bättre med katten i sängen på natten än med sin partner!

SkrattandeSkrattandeSkrattande

Anders 50
2008-11-15 18:04
#6

Visst är husdjuren bra för vårt välbefinnande !

Och tänk vad många nätter man legat illa bara för att katten/katterna tagit bästa platsen.

Inte kan man skuffa undan den när den ligger så skönt och spinner ?

Hundar i all ära, men finns det nåt mer rogivande än en spinnande katt i knät eller i sängen ?

Sambon får ursäkta.   Oskyldig

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Annons:
David
2008-11-15 18:21
#7

#5 och #6. Ni är riktigt goa ni! KATT ska det vara!! Skrattande

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Zaphix
2008-11-15 21:02
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#8

Hundar är också bra att ha.. En tillgiven hund som pussar på en på morgonen så att man vaknar. Och dessutom gör så att man måste ut på promenader, även fast man inte orkar. En hon som alltid kommer glatt viftandes på svanen när man kommer hem.. Det är lycka. :)

"Slåss med drakar, befria prinsessor, döda varulvar.. Det är att leva."

Min och Dackes blogg

sighni
2008-11-15 21:11
#9

Tack för artikeln! Tyvärr är det många hinder ivägen innan djur tillåts i vården eller likn. Jag tog med mina hundar till jobbet. Jag jobbar som speciallärare och undervisar personer med utvecklingsstörning. Eleverna uppskattade hundarna men personalen i en annan verksamhet där eleverna befinner sig blev väldigt upprörda. Min chef hade inget emot att hundarna var med men ville inte ha någon konflikt så de fick inte följa med mer. Sedan har vi det här med allergi. Det är inte lätt. Men ju fler som inser nyttan desto lättare blir det kanske till gagn för många människor med olika former av funktionshinder eller olika åldrar.

Anders 50
2008-11-15 23:11
#10

Angående allergier som gunnelp nämner, vet någon om det stämmer att barn som föds i ett hem med hundar och katter är mindre drabbade av allergier ?

Har för mig att jag läst om detta någonstans.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Saga85
2008-11-15 23:22
#11

#10 Jag har också hört det. Tror min mor som var dagmamma berättade det för några år sedan. Barndomshemmet har alltid haft diverse pälsdjur och i det har sex barn växt upp helt fria från någon som helst form av allergi eller liknande. Däremot hade mitt ex en schäfer som liten, och blev senare pälsdjursallergiker - dock tålde han just schäfrar. Men det här är ju bara enstaka fall, någon som vet mer?

parisjetaime
2008-11-16 08:50
#12

#10 vissa menar på att man inte ska ha husdjur samtidigt som man har en bebis eftersom att det kan leda till allergier.

Jag har ingen aning om vad som är rätt eller fel.

Tatsja
2008-11-16 12:54
#13

#10 Många gånger beror det på ärfliga aspekter.

Fast en sak jag märkt är att oftast är pälsallergiker antingen eller. Alltså antingen katt eller hund. Har inte träffat på så många som är både och. Jag är inte allergisk mot hund,men är det mot katt.

Läser ofta vad djuren kan göra för de äldre på vårdhem. Många dementa minns inte dig, men djuret frågar de efter.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Annons:
Emelie-E
2008-11-16 13:03
#14

Min mammas kompis och hennes son är jätteallergiska mot alla pälsdjur.. Så om dem ska vara här, så får dem proppa i sig massor av tabletter.. 
Sen har även hon två döttrar som inte alls är allergiska.. Så det är lite lustigt det där..

exitingsvillemo
2008-11-17 02:00
#15

#10 vi har en hel hög med djur, hundar, katter och hästar och våran son är inte allergiska, däremot min sambos systrars barn är mer eller mindre allergiska allihopa, dom har inga djur alls.

Det stämmer att barn som växer upp med djur mer sällan utvecklar allergi. Detta kan ha att göra med att man utsätter barnen för djur-partiklar/baciller, medans dom ammas och därför har ett bra immunförsvar.

Ett barn som aldrig har träffat ett pälsdjur reagerar ju såklart när de väl träffar ett, dom har inte bildat antikroppar mot detta nya.

Djur ska det vara. Mååååånga.

Min goskatt Melker som man kan borra ner hela ansiktet i.

Och min Skrållan:

Och naturligtvis, mina voffsar. Thilda (gula) och Dexter

exitingsvillemo
2008-11-17 02:05
#16

Haha, hittade den här bilden på Melker när han bara var bäbis, vem kan motstå en sån här??

2 av hans syskon…

ursäkta bild-bombningen, men väldigt söta "antidepressiva"

Upp till toppen
Annons: