Fakta

Nationella Hjälplinjen

2008-08-08 22:46 #0 av: David

Nationella hjälplinjen är en jourtelefon för dig eller någon närstående som är i akut psykisk kris. Du som ringer erbjuds stöd och krissamtal samt råd och hänvisning. Du kan ringa för egen del eller som närstående.

Hjälplinjen erbjuder ett begränsat antal kris- och stödsamtal samt råd och hänvisning via telefon och texttelefon.

Hjälplinjen

Man kan ringa för egen del eller som närstående. När du ringer till Nationella hjälplinjen får du tala med beteendevetare, socionomer eller mentalskötare. Hos Nationella hjälplinjen får du stöd, råd och hänvisning. Stöd i den situation du befinner dig i och råd hur du kan agera eller hantera din situation. De ger dig även hänvisning på vart du kan vända dig för ytterligare professionell hjälp.

Att prata med någon är viktigt.  Att få stöd och professionella råd är livsviktigt.

Till Hjälplinjen ringer man gratis och anonymt. (syns inte på telefonräkningen att man har ringt)

Webbplats: www.hjalplinjen.se

Jourtelefon: 020-22 00 60

Nationella hjälplinjen har varit verksam sedan 2002 och står sedan 2007 under tillsyn av Socialstyrelsen. Hjälplinjen är den enda professionella rikstäckande telefonjouren för människor i akut psykisk kris eller andra svåra livssituationer som drivs av anhörig- intresseorganisationer i samverkan. 

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-08-09 02:24 #1 av: kerstinjo

Då passar jag på att lägga in nummret till BRIS.

Barnens Hjälptelefon

Till Barnens Hjälptelefon kan alla under 18 år ringa och

prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och

ditt nummer syns inte på våra telefoner. Man kan inte

heller se på telefonräkningen att du har ringt. Du behöver

inte tala om vem du är och du bestämmer själv vad du vill

prata om. Behöver du mer hjälp av oss, be att få prata

med ett BRIS-ombud.

Om du vill kan du också mejla till vuxna på BRIS-mejlen.

Ingen kan se där heller vem du är, men du behöver

registrera dig för att kunna mejla. Gå till BRIS-mejlen.

http://www.bris.se/

Numret till Barnens Hjälptelefon är 0200-230 230 och under sommaren är den öppen:
måndag-fredag kl 15-19
lördag, söndag stängt

BRIS vuxentelefon - om barn 077-150 50 50

Anmäl
2008-08-09 02:44 #2 av: David

Du får jättegärna göra en artikel om det :)

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-08-10 00:17 #3 av: kerstinjo

OK, ska göra det när helgen är slut och jag är ledig!

Anmäl
2008-08-11 01:42 #4 av: Veyla

Åh så bra:O Jag har aldrig hört talas om Nationella Hjälplinjen innan. Men nu känner jag mig upplyst:D Tack David!

Pusskram//Veyla

Anmäl
2008-08-12 13:01 #5 av: [aspie]

Visste inte att det fanns en sån linje. Jätte bra att få veta. Det har ju hänt innan att man verkligen behövt en.

Anmäl
2008-08-12 14:55 #6 av: David

Precis. När man väl står där med paniken upp över öronen är det svårt att veta vart man ska vända sig. Nationella Hjälplinjen är ju "statlig" och kontrolleras av Socialstyrelsen och har utbildad personal, så det känns tryggt att ringa dit om man behöver.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-08-12 15:18 #7 av: [aspie]

Tack David

Värdefull information när man väl sitter i "skiten" (ursäkta uttrycket)

Anmäl
2008-08-12 17:27 #8 av: kerstinjo

 

BRIS.

Det finns många barn och tonåringar i vårt avlånga land som inte har någon vuxen att vända sig till när livet känns svårt.

Särskilt under sommarmånaderna, när kontakt med vuxna i skolan tillfälligt avbryts.

 children-holding-hands-.jpg

BRIS ser barn och ungdomar som sina uppdragsgivare och utgår från deras behov. Den kunskap BRIS får genom samtal och mejl via Barnens Hjälptelefon och BRIS-mejlen utgör viktiga medel i arbetet med att göra barn och ungdomars behov synliga för vuxna, allmänhet och beslutsfattare.

 Många tror att BRIS (Barnens Rätt I Samhället) är en statlig myndighet. Så är det inte. BRIS är en ideell organisation som lever på privatpersoners och företags goda vilja. BRIS är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som hjälper barn som far illa. FN:s konvention om Barnets rättigheter är ett viktigt riktmärke i det arbetet.

BRIS verkar som en länk mellan barn, vuxna och samhälle. Kärnan i BRIS verksamhet är Barnens Hjälptelefon 0200-230 230 och BRIS-mejlen dit barn och ungdomar upp till 18 år anonymt och kostnadsfritt kan vända sig när de behöver stöd från en vuxen.

Alltid ett barnperspektiv BRIS ska hjälpa utsatta barn och unga med råd och stöd, samt underlätta för denna grupp att föra en dialog med vuxna. BRIS framhåller ett barnperspektiv och ser barn och unga som sina uppdragsgivare - det är utifrån deras behov verksamheten planeras.

Genom BRIS Vuxentelefon - om barn 077-150 50 50 får också vuxna någon att prata med kring frågor och problem rörande barn. BRIS använder sin samlade kunskap om barns och ungdomars situation för att på olika plan informera, påverka och skapa opinion i barnrättsliga frågor.

BRIS värnar barnens rätt att vara barn. Sms:a BRIS50 till 72950 och bidra med 50 kronor. Eftersom BRIS inte är statsfinansierade behöver de ditt stöd.

De pengar de får in från dig och andra går direkt till BRIS verksamhet där Barnens Hjälptelefon och BRIS-mejlen utgör kärnan.

Anmäl
2008-08-12 18:34 #9 av: [aspie]

#8 Jätte bra att du lägger in denna info. Jag blir så oerhört ledsen av alla barn som far illa och tyvärr är det alldeles på tok vanligt. Önskar man kunde göra mer än man gör.

Anmäl
2008-08-12 21:31 #10 av: Hawknestgrove

Ja toppen.. BRIS är bara toppen,men en sak, som jag förstår, så når deras information om att de finns och hur tryggt det är att kontakta dem, inte fram. Pratar mycket med ungdomar, men får det intrycket, att de som har problem inte vågar ringa eller inte tror att de kan få hjälp.....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-08-13 17:00 #11 av: [aspie]

#10 jag ringde vuxenlinjen när problemen var som värst hemma med min dotter som har AS/DHD. Jag kom aldrig fram, det var hela tiden upptaget. Tänker då på de stackars barnen som har panik och mår jättedåligt. Hur många liv hade kunnat räddas om de hade kommit fram när de ringde?

Anmäl
2008-08-14 13:49 #12 av: Citronmeliss

Det du nämner aspie är tyvärr samma som många barn ungdomar sagt till mig. Att de när de äntligen vågat ringa ej kommer fram pga att det hela tiden är upptaget.

Det är så synd för just det samtalet kanske kunde gjort en stor skillnad, nu blir de istället ännu mer uppgivna av att inte ens där möta den stöttning de hoppats på. Få har varit motivierade nog att försöka senare efter att gång på gång bara mötts av tutututut..

Där ligger ett stort problem. De som är så illa däran att de söker akuthjälp på någon av våra hjälplinjer, hinner då att  fara ännu mer illa, skada eller i värsta fall, ta livet av sig pga att de ej kom fram till den medmänniska de så väl behövde i det ögonblicket.

Det behövs helt klart ännu fler resurser för att möta upp det stora behov som finns idag, både bland våra barn och vuxna.

Kram, Citronmeliss! 

Anmäl
2008-08-14 16:22 #13 av: David

Det låter inte alls bra att så många samtal missas. Har man äntligen fått någon att våga ringa, så är det viktigt att samtalet kommer fram.

Tyvärr är det nog allmänt så att det är underbemannat. Och framförallt i organisationer som drivs mycket av ideella krafter och gåvor. Skulle önska en statlig organisation som hade hand om alla sådana här hjälplinjer, och som hade obegränsade resurser. Det skulle spara många liv.

Varför sparas det in pengar på de områden som är viktiga? Som har med människors hälsa att göra?

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-08-14 16:38 #14 av: [aspie]

En mycket bra fråga ställd av dig David. Varför sparas det in på viktiga sakerObestämd?

Anmäl
2008-08-15 02:05 #15 av: Hawknestgrove

JA suck..... Pengar,det alltid återkommande problemet... ÖVerallt......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-08-15 03:47 #16 av: Citronmeliss

Jag anser också att detta är en statlig angelägenhet.

Det är tragiskt att vi ska behöva förlita oss i så hög grad till ideella organisationer, gåvor mm .. i stället för att avsätta ordentliga resurser till dessa akuta "hjälplinjer".

I trafiken ska vi ha en nollvision vad gäller antalet döda.
Det satsas massor av pengar för att undvika olyckor.

Självmorden i Sverige är det ingen nollvision på, det kostar väl för mycket att ens försöka? 

Det verkar som om det inte ens är lika viktigt eller angeläget med ordentliga resurser till dessa organisationer som försöker trösta, hjälpa och fånga upp de som mår dåligt, innan det hinner gå för långt...

Kan det verkligen vara så...?

Anmäl
2008-08-15 04:17 #17 av: David

Läste någon statistik för något år sedan, tror att det var i SPES (SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd) tidning, att självmord är den vanligaste dödsorsaken i Sverige, och att det kostar mycket mycket mer än trafikolyckor.

Det låter kanske finare för staten att avsätta X miljarder på nollvision i trafiken än att satsa lite på folkhälsofrågor. suck!

Västsvenska nätverket har skrivit nyss om nollvision inom psykiatrin, http://www.suicidprev.com/

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-08-15 14:22 #18 av: Citronmeliss

Ja, visst låter det finare att avsätta pengarna för nollvision i trafiken, det är inte heller lika tabubelagt att prata om..

Bra länk, David om nätverket Suicidprevention.

Men åter igen ett ideelt initiativ istället för ett krafttag från vår gemensamma statliga kassakista.. Vad är det för fel i huvudet på de styrande, frågar jag mig..Obestämd

Enligt statistiken från Karolinska institutet var antalet självmord år 2005 totalt 1516 personer.. misstänker att det dessutom finns ett stort mörkert tal.

Idag 2008 är antalet högre men några statistiska siffror har jag inte hittat (året är ju inte slut än) misstänker att de dessutom gärna "avrundas nedåt" för att det ser bättre ut i statisktiken.Rynkar på näsan

Mer pengar till folkhäloarbetet, både det förebyggande, det akuta samt till den befintliga psykiatrin önskar jag mig, NU!

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.