Tips

Bryt mönster - fokusera på lycka

2008-08-19 22:38 #0 av: David

Vi har alltid ett val oavsett vad det gäller i livet, även om vi kanske inte alltid är medveten om det. Jag kommer på mig själv emellanåt med att fokusera på fel saker när jag istället kan och borde välja något annat.

Det handlar om att bryta mönster. Tre nyckelord framträder tydligare än andra: fokus, fysiologi och kommunikation.

FOKUS: Där du sätter fokus, där flödar energin. Tänk bara på hur mycket du har att göra - just nu. Eller istället på hur trevligt du hade i påskhelgen. Direkt kommer din hjärna ge dig annat att tänka på. Hjärnan ger dig helt enkelt det du ber den om.

Övning:
Ställ den korta frågan till dig själv: När skrattade jag senast? Och hjärnan börjar leta efter ett svar...


Eller gör den enkla övningen:

  • Tre saker du är tacksam över - just nu.
  • Tre saker du är stolt över - just nu.
  • Tre bra saker du gjort hittintills idag.

Och du har som i ett trollslag ändrat fokus.

FYSIOLOGI: Kroppen avslöjar lätt hur du mår och var tankarna befinner sig. Din hållning ger signaler till dig själv och andra. Och det är också genom att ändra i din hållning, din fysilogi, som du snabbast kan ändra på vad du fokuserar på.

Övning
Kanske kan det vara så enkelt som att ändra kroppställning. Troligen sitter du ned just nu. Res dig i så fall upp och notera skillnaden: Hur känns det nu?

Sätt dig ned om du går omkring. Eller bara gå ut på trappan, ut i friska luften och ta några djupa andetag. Eller en tur till toaletten när du kört fast, eller ett snack med kollegan - på stående fot. Själv är jag för ståbord och "spontana" mötesplatser i korridorer och annat. Att sitta på långa möten i tråkiga konferensrum främjar inte lyckan... (och redan har du fått andra tankar i huvudet, eller hur?)

KOMMUNIKATION: Det du har fokus på påverkar vad du säger och hur du säger det, både med ord, röst och kropp. Att lära sig ställa intelligenta frågor till dig själv och använda positiva, aktiva ord är något av det viktigaste du kan lära dig. Hjälp hjärna att fokusera på rätt saker, annars kanske den stjälper dig. För de är ständigt aktiv.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-08-19 22:41 #1 av: Hawknestgrove

Så bra, David! Det får en att ändra uppfattning!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-08-20 14:13 #2 av: Citronmeliss

Att byta fokus på det sätt som du beskriver är jätteviktigt.

Att vara medveten om att vi alltid har ett val, det är tyvärr inte alla som tänker så! Det är lätt att låsa sig och man ser kanske inte alltid så lätt att det finns alternativa sätt att tänka på. Att det finns ytterligare val än de man tar för givna.

Ett alternativ kan dessutom vara att aktivt välja att inte göra ett val, dvs avstå..

Det är också ett val! Jag väljer ibland den vägen!
Vid de tillfällena får det med andra ord, bli som det blir, istället för att välja mellan pest och kolera som det ibland kan kännas vid vissa val..

Oavsett vad vi gör för val i livet så får man ta konsekvenserna av just det valet... bra som dåligt, men valet är vårat eget ansvar.

Att göra sina egna val i livet är för mig en självklarhet och en möjlighet att själv styra mitt liv i önskvärd riktning.

Om man inte är medveten om vikten av att aktivt göra sina val för att påverka sitt liv, riskerar man lätt att hamna i situationer där man ser sig själv som ett offer för olika omständigheter istället. Där man tyvärr ser sig helt låst och oförmögen att göra något åt situationen. Det är synd.

David, jag sträckte mig genast lite extra mycket framför datorn när jag läste.. Tänk, fastän jag vet så är det mycket lätt att "sjunka" tillbaka, ryckas med i negativa känslor.

Jag kan ibland tom komma på mig själv med att sitta på ett helt annat sätt efter jag läst lite "ledsamma" inlägg, än vad jag gjorde innan jag började läsa..

Att därför ha i tanken att skifta från ett läge till ett annant, resa sig, sätta sig osv ..är mycket bra tips att ha i bakhuvudet för att byta fokus. (inte bara framför datorn utan i stort)

Skrattar gör jag väldigt ofta. Galghumor ibland, men ändå, skrattet är förlösande och höjer genast stämningen.
Förflyttar genast fokus till då och till den positiva upplevelsen som skrattet gav mig vid det aktuella tillfället, eller vid den roliga händelsen jag visualiserar!

Jag tycker därför om att se roliga "klipp" ibland, små korta olika snuttar som är lätta att tänka tillbaka på och som då utlöser samma härliga känsla, när jag behöver det..jättebra för att komma på andra tankar, nya tankebanor! 

Kommunikationen slutligen är många gånger A & O i hur vi själva och andra uppfattar oss! Det påverkar långt mer än vad vi anar..

"Det du har fokus på påverkar vad du säger och hur du säger det, både med ord, röst och kropp. Att lära sig ställa intelligenta frågor till dig själv och använda positiva, aktiva ord är något av det viktigaste du kan lära dig. Hjälp hjärna att fokusera på rätt saker, annars kanske den stjälper dig. För de är ständigt aktiv."

Detta är något att lägga på minnet för det har stor betydelse!

Mycket tänkvärt och nyttigt att ta till sig, tack David!

Kram, Citronmeliss!

 

Anmäl
2008-08-20 14:17 #3 av: kerstinjo

Mycket av 12-stegsprogrammet lyfter fram just de sakerna. Det är viktigt att bryta ett negativt livsmönster och det ger otroligt mycket tillbaks.

Tack David!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.