Viktigt

Självkänsla.

2008-08-13 11:31 #0 av: kerstinjo

Finns det någon i ditt liv som du tycker är mer värd än du själv? Då ska du läsa detta!

 

Jag har gjort den här artikeln på www.beroende.ifokus.se men tycker att den passar fint här också.

Finns det någon i ditt liv som du tycker är mer värd än du själv? Då ska du läsa detta!                                                                                QUILA.

 Quila Rose.

 

Sjävkänsla

Självbild - din inre bild

Finns det någon i ditt liv som du tycker är mer värd än du själv? Då bör du arbeta på att förstärka självkänslan. Det bör du också göra om det finns någon i ditt liv som du ser ner på och betraktar som mindre värd än du själv. Inte förrän du betraktar alla, rika som fattiga, kloka som dumma, unga som gamla, oavsett bakgrund och kön som jämbördiga varelser, även om de gör saker annorlunda än du, har du en sund självkänsla.

Din självbild är en sammanfattning av hur du ser på dig själv. Den beskriver alla delar av din personlighet och ditt sätt att förhålla dig till omvärlden. Även om du inte vill eller kan se det, även om bilden kan vara otydlig och svårfångad så har du i ditt inre en väldigt exakt bild av vilken slags person du är och vad du kan.

orättvis jämförelse

Hur du ser på dig själv beror på de positiva eller negativa reaktioner du fått av andra under livets gång. Ingen är född med en negativ självbild, våra bilder har målats på vägen genom livet. Motiven har vi främst hämtat från de tolkningar vi gjort under vår uppväxt, när vi var som mest mottagliga.

Det vanliga är att vi stirrar oss blinda på de sidor som vi uppfattar som negativa. Vi gör dessa alldeles för betydelsefulla, istället för att njuta av de sidor, egenskaper och föreställningar om oss själva som vi är helt nöjda med. Dessa är så lätta att bara ta för givet. Till råga på allt har vi en förmåga att jämföra våra negativa sidor med andras bättre, och det är ett mycket orättvist sätt att bedöma sig själv. Om vi inte tror på oss själva gör ingen annan det heller.

självförtroende

Självförtroende är en känsla av att du kan klara av något. Självförtroendet är uppfattningen som du har om din egen förmåga inom olika områden. Självförtroendet kommer med dina prestationer. Det är beroende av kompetens och framgång och att du får andras uppskattning. Du kan känna stort självförtroende i vissa situationer och inget alls i andra.

självkänsla

Självkänslan har med din känsla för dig själv att göra. Den är grunden för dina tankar om dig själv. Självkänsla är en upplevelse av identitet och egenvärde för den du är. Självkänslan växer sig stark genom att du blir sedd och bekräftad och utvecklas genom din uppfattning att du duger som du är. Den påverkas inte nämnvärt av prestationer.

God självkänsla fungerar också som ett själens immunsystem och ger motståndskraft, styrka och förmåga till återhämtning.

risk att bli stöddig?

Ett stort hinder för utveckling är problemet att inte våga och att inte våga är förknippat med dålig självkänsla. Om du bara har ditt värde i det du gör, åstadkommer, så blir ju dina misstag förskräckligt allvarliga. Då kan du inte tillåta dig att misslyckas.

Det är viktigt att du regelbundet tränar ditt självförtroende så att du vågar tro på dina resurser. Då vågar du också ha inspirerande och utmanande visioner och framtidsbilder och tror på din förmåga att förvekliga dem.

Är inte risken stor att du blir självupptagen och stöddig av ett för gott självförtroende? Nej! Självupptagenhet och stöddighet är ofta tecken på bristande självförtroende, det är för att dölja osäkerheten som stöddigheten visas. Ett gott självförtroende och en god självkänsla skapar en inre säkerhet som inte behöver demonstreras, den syns och märks ändå.

Kerstin J

Eva J

Fotograf Elin J

Anmäl
2008-08-13 14:46 #1 av: Sara

Hur gör man för att öka sin självkänsla då?

Anmäl
2008-08-13 15:54 #2 av: nelliots

Läs Mia Törnbloms "Självkänsla nu". Den är bra på riktigt och utan floskler och pekpinnar. Love it!

Anmäl
2008-08-13 16:01 #3 av: David

#2. Tycker du den är bra? Jag har inte vågat läsa den, har fått så många varningar att man bara blir arg på hennes "hurtiga" sätt. Jag är mycket för ljudböcker, och har funderat att köpa den på cd och lyssna någongång. Kanske man skulle göra det...

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-08-13 16:09 #4 av: [aspie]

#3 jag känner det så irriterande när människor är så där hurt-friska när man själv är sjuk. "Om man bara blir lika hurtfrisk själv så blir man frisk på ett kick" Suck!... så trött jag blir....

Anmäl
2008-08-13 16:26 #5 av: nelliots

#3 Jo, även jag blev väl lite störd till att börja med, men om man lyckas bortse från det och höra vad hon säger istället så är det en RIKTIGT bra bok som hjälpt mig genom tunga perioder.

 

#4 Så hurtfrisk tycker jag faktiskt inte att hon är.

Anmäl
2008-08-13 16:32 #6 av: [aspie]

#5 Jag vet inte vem människan är och har inte läst boken heller. Jag menade bara allmänt om man så sägerFlört

Anmäl
2008-08-13 16:51 #7 av: nelliots

#6 Jo, det förstod jag, så det var det jag menade, att hon inte är SÅ hurtig.

Anmäl
2008-08-13 16:57 #8 av: kerstinjo

Jag hörde så mycket om Mias böcker att jag köpte båda om självkänsla på rean.

Fylld av förväntningar började jag läsa den första. Jag kunde snabbt konstatera att det gav mig absolut ingenting. Så nu ligger de, nästan olästa, i bokhyllan och skräpar.

Anmäl
2008-08-29 13:39 #9 av: Yuki

Jag vet många saker som är mer värt än mig.

Anmäl
2008-08-31 02:06 #10 av: Kia

Jag gillar Mia Törnbloms böcker men jag tror att man ska läsa hennes självbiografi "Så dumt" så förstår man att man inte blir frisk på ett kick och även inte hon. Att hon är hurtfrisk, tja det tyckte jag med men jag tror hon har hittat tillbaka till ett liv som för henne har blivit bra efter många års missbruk av Heroin bland annat.

Hennes historia är rörande och hon har definitivt fått kämpa för att bli det friska jag hon är idag...

Anmäl
2008-08-31 02:11 #11 av: David

Jag läste en lång intervju med henne i någon tidning här i veckan. Måste säga att efter att ha läst den så fick jag en helt annan bild av henne, så böckerna kanske är värda att läsa. Hon verkar ju verkligen ha egen erfarenhet av livets olika sidor...

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-08-31 11:42 #12 av: Sovgott

Jag kan också rekommendera Mias böcker. Har läst både Självkänsla nu! och Mera självkänsla. Sen om de har hjälpt mig, vet jag inte... Ibland. Ibland inte. Men så har jag inte gjort hennes övningar heller. Inte på allvar. Jag kanske ska läsa om böckerna... Självkänsla är ju som kondition. Man måste underhålla den och jobba med den hela tiden!

Anmäl
2008-09-05 22:48 #13 av: intressant

har hört att självkänsla och självförtroende föder varandra....Louise Hay skriver så....

men självkänsla har här inget med självförtroende att göra

 

*förvirrad*

Anmäl
2008-09-06 00:16 #14 av: Cat

Kanske är lite ego men för mig finns ingenting som är mer värt än mig själv.

Hur ska jag utan mig själv kunna uppskatta och värdesätta andra och annat i min omgivning?

Utan mig tappar allt runt mig sitt värde, de har ingen mening längre om jag inte är viktig.

Därimot har jag riktigt dåligt självförtroende.

Någon som förstår vad jag menar?

Anmäl
2008-09-06 17:42 #15 av: David

#14. Du har kanske bra självkänsla, men dåligt självförtroende? Kan det stämma?

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-09-06 19:45 #16 av: intressant

Självkänsla är lite flummigt ..........

I guess

Anmäl
2008-09-07 00:59 #17 av: Cat

#15 Att jag har dåligt självförtroende är de ingen snack om saken.

Jag tror jag tänker lite att om jag inte finns finns ingenting, inte vad jag vet om då iaf.

Jag känner inte att jag har allmänt större värde än någon annan, att jag skulle vara bättre på något sätt.

Men just för mig är jag mest värd lika som att jag räknar med att för andra människor är dom mest värda.

Anmäl
2008-09-07 14:36 #18 av: Hawknestgrove

det hjälper ycket, att varje morgon säga till sig själv i spegeln, kanske lite tyst och försynt till en början:

JAg är bra. Jag är unik. Till slut så tror du på det, vilket var meningen!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-09-07 16:57 #19 av: Cat

#18 Ja man ska inte vara blyg att ge sig själv beröm. För när dagen är slut och ingen annan finns till hands är de ditt eget beröm som väger mestGlad

Anmäl
2008-09-08 00:38 #20 av: MariannE11

Mias böcker är fantastiskt bra tycker jag...stör mej inte alls på det hurtiga ( kanske för att jag själv försöker vara hurtig?).. skulle tycka det vore värre med en släpig, monoton röst i ett stenansikte...

Anmäl
2008-09-08 03:20 #21 av: intressant

motsägelsefullt självkänsla kommer av bli sedd skriver ni

om man inte blir sedd då da????


flummigt som sagt var

Anmäl
2008-11-20 00:58 #22 av: [Tassy]

Här är en till med bra självkänsla men katastrofalt dåligt självförtroende. Obestämd Har tidigare trott att mitt självförtroende var kluvet på något vis, men nu insåg jag ju att det är två faktorer Skäms


Anmäl
2008-11-20 10:44 #23 av: kerstinjo

# 22

Från början hade jag heller ingen aning om att man skilde på dessa saker. Men när man läser artikeln så är det ganska självklart att självkänsla och självförtroende är två vitt skilda saker.

Anmäl
2008-11-20 15:18 #24 av: [aspie]

När jag var på neuropsyk förra veckan så fick jag reda på att jag har extremt dålig självkänslaRynkar på näsan

Anmäl
2008-11-20 22:47 #25 av: neworion

väldigt bra beskrivning av själv-känsla .vi är alla lika mycket värda

oavsett ålder kön ellr utbildnig ,med eller utan handikapp.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.