Annons:
Etikettertipsallmäntpsykisk-ohälsahygien
Läst 181 ggr
Lona
2023-01-21 20:49

Psykisk (o)hälsa och ordning hemma

Mår man dåligt psykiskt så går det lätt ut över hemmet, allt från att man har det odiskat och en rejäl hög med smutstvätt (vilket man inte behöver må dåligt psykiskt för att ha, det kan vara fullt normalt det med) till total misär.
Jag har med åren fått till diverse lösningar och knep som åtminstone ibland funkar, fyll gärna på med egna erfarenheter och idéer!
Observera att en del av de här råden gäller inte för när man är "lite deppig" utan för när man är sjuk!

Planera!
Vet du med dig att du får återkommande svackor, depressioner eller annat som gör att du mår dåligt psykiskt så försök hitta lösningar som gör det lättare när de perioderna dyker upp.

En sådan är förvaring. Visserligen är det en viss risk att man samlar på sig ännu mer prylar om man har gott om plats men det är smått omöjligt att ha ordning i kaos om man mår dåligt och dessutom inte har någonstans att göra av alla saker.
Har man ett ordentligt utrymme för kläder, ett för ytterkläder och annat mög som man har när man går ut, ett för viktiga papper, ett för städgrejer, ett för…ja, ni fattar, så är det större chans att prylarna verkligen hamnar där.
Det kan vara en fördel att inte ha ett enda jättestort förråd eftersom allt hamnar huller om buller där utan separata utrymmen.
Man kan åtminstone försöka att stoppa in kläderna i klädutrymmet osv, även om man inte orkar vika eller hänga upp dem.

En del av det där med förvaringen är korgar eller smålådor. Det är snyggt med tomma, rena ytor och var sak undanstoppad på sin plats men klarar man inte det så kan en korg vara ett alternativ.
Jag har tex några rejäla korgar på en bänk i hallen. I en hamnar mössor, vantar och reflexer, i en annan diverse hundpryttlar, i en tredje "bra-att-ha-saker" (med andra ord, grejer jag inte riktig vet var jag skall göra av).
Vips över med en handduk/skynke för respektive korg och det ser genast prydligare ut - utan att du bara har rafsat ihop allt i en enda oreda.
Att däremot först öppna en skåpsdörr eller dra ut en låda, det blir för jobbigt.
Det finns korgar lite varstans hemma vilket kanske inte är så snyggt men någorlunda funktionellt.

Se till att du har bra städgrejor hemma, mår du dåligt så kommer du
garanterat inte gå och köpa dammsugarpåsar eller rengöringsmedel - det är större chans att du använder dem om de i alla fall finns.

Ha det lättskött hemma, utan massa mattor, dukar, prydnadsföremål och annat som står i vägen och behöver rengöras.
Ha dessutom inte alltför mycket ömtåliga grejer. Jag vet inte hur mycket prylar och annat som jag har fått slänga för att jag inte har tagit hand om det ordentligt eller att det helt enkelt har hamnat på golvet, sen i en hög och förr eller senare blivit trampat på eller hamnat under något annat. Förutom att det är en ekonomisk fråga så går jag sönder när mina grejer går sönder för att jag inte har haft ordning på dem eller klarat att vara tillräckligt aktsam.

Säg nej till reklam! En bagatell kan tyckas, men orkar man inte göra sig av med all reklam som hamnar i brevlådan så blir det snart ett helt berg.

Ha en plats där du lägger verkligt viktiga papper. Räkningar, tider för läkarbesök och så vidare. Lägg dem där direkt och försök dessutom att kolla igenom dem då och då, betala räkningarna och så vidare.
Skriv upp viktiga datum och sätt till exempel på kylskåpsdörren. (Ta då just det som är riktigt viktigt, annars drunknar det i allt annat som "kan vara bra att komma ihåg".)

Börjar det gå utför? Försök att hålla i någotsånär!
Och har du minsta möjlighet så be om hjälp! Innan det är totalt kört hemma med disk, sopor, tvätt, trasiga saker och grejer som ligger blandat mer eller mindre upp till taket.
Tyvärr så försöker man (åtminstone jag) att tänka att "jag fixar det" medan det blir mer och mer, man känner skam, mår ännu sämre och allt snurrar fortare och fortare tills man faktiskt har hamnat i den där misären och inte klarar ut det själv alls.

Logiskt sett så borde det vara betydligt mindre jobbigt att be om hjälp när disken börjar hopa sig och man börjar tappa greppet - men till och med det är jäkligt svårt.
Kanske har du möjlighet till boendestöd? Det är socialtjänsten i din kommun som har hand om den biten. För mig kändes det som ett stort misslyckande, att jag inte ens kunde ta hand om min egen vardag, men jag fick faktiskt jättebra hjälp. Jämför man med hemtjänst (som inte alls är samma typ av hjälp) så var boendestöd väldigt lätt att få (eller så var saker ännu mer kaosartade än vad jag insåg själv).

Orkar du inte göra så mycket så prioritera!
Börja med att plocka ihop sopor. Nu menar jag inte diverse skräp, tomma toarullar och annat utan just sopor. Matförpackningar med matrester i, diverse gammal mat som man hittar lite varstans och om du har andra saker som är rent ohygieniska.
Steg två är att slänga soporna vilket kan vara mer eller mindre oöverstigligt. Har du katt eller andra djur så se till att få slängt även deras avfall såsom burströ, kattlåderens och annat. Det är lätt hänt att det hopar sig soppåsar med sånt också, man har gjort rent hos djuren men sen gick det inte längre.

Sen kan det vara läge att samla ihop disk. Orkar du inte diska så försök i alla fall att skrapa av matrester och annat som blir äckligt. Intorkat kaffe och brödsmulor är inget man dör av, däremot är mögel och ruttna grejer inte bra. Med andra ord, se till att bli av med sånt som har hög äckelpotential.
Har du diskmaskin så är det samma sak som med tvättmaskinen, du måste inte fylla den för att köra en omgång. Ser du bara till att öppna luckan efteråt så kan disken dessutom stå kvar.
Kanske kan du annars diska en grej? Har man väl gjort en så kan det funka med två också. Att däremot ge sig i kast med ett helt berg av disk är rätt kört.
(Det är även kört att "se till att det inte blir så mycket disk". Det blir massa disk, så är det bara.)

Hålla rent
Se som sagt till att ha bra städgrejor - och ha dem tillgängliga. Ha städtrasor och rengöringsmedel där de behövs, tex på toan. Det är större chans att du torkar av toan eller handfatet om du i alla fall har grejorna där. Städservetter kan också vara jättebra! En servett, ett drag med den och du har helt plötsligt en liten bit rent badrum.
Samma sak i köket eller på andra ställen där det behövs just torkas av.
Kanske på matbordet eller soffbordet om du brukar äta sittandes i soffan eller i sängen?
En liten papperskorg kan också vara bra att ha vid soffan, sängen eller var du brukar få diverse skräp.
Att dammsuga kan vara skitjobbigt. Investera i en rejäl sopborste med långt skaft. Den behöver inte kosta mycket, faktiskt inte mer än ett par förpackningar med dammsugarpåsar.
Ta ett soptag med borsten om du inte klarar mer (och se till att samla upp det hopsopade!).

Smutstvätt
Hamnar tvätten i en hög mitt på golvet? Ställ tvättkorgen där, även om det är lite underligt att ha den mitt i sovrummet.
Kanske har du möjlighet att ha en stol (eller en stor korg!) och lägga använda men rena kläder på/i? Såna som egentligen borde hängas in i garderoben alternativt fortsätta användas men som inte är tvätt?

Att tvätta kan vara skitjobbigt. Om du bor i lägenhet och har svårt för att gå ner till en allmän tvättstuga så kolla upp om det finns möjlighet att ha en egen tvättmaskin hemma.
Många hyresvärdar erbjuder tillval i någon form, annars kanske du kan köpa en. Med lite is i magen kan man få tag på rätt billiga maskiner, antingen på någon outlet eller sådana som tex varit visningsexemplar eller fått mindre yttre skador under transport. Det är ju skit samma om den är lite skavd!

Det handlar inte bara om att sortera och stoppa i tvätten, den ska ju hängas på tork också. Om du inte kommer att orka hänga en hel maskin tvätt, kör inte en hel då! Det var faktiskt först när jag skrev detta som jag insåg att man måste inte köra en full maskin.
Det är miljövänligt, ja, men om man är sjuk så får man ändra prioriteringarna.
Tvätta alltså så pass som du klarar att hänga på tork. (Torktumling är guld i såna lägen.)
Anpassa dina kläder! Mår du dåligt så går du sannolikt hemma mycket, skaffa kläder som går att köra ihop, eller i två olika omgångar. Inte femtioelva olika kulörer i massa olika temperaturer!
Passar det så ha två olika papperskassar el dyl som du kan lägga ljust respektive mörkt i med en gång.
Eller släng in ena sortens tvätt i maskinen direkt så slipper du ett moment när du måste tvätta - tvätten är redan på plats. (Observera att du inte kan ha luckan stängd med tvätt i!)
Satsa dessutom på sånt som inte behöver strykas och definitivt ingen specialtvätt. (Sannolikheten är väl inte så stor att man använder den typen av kläder när man mår dåligt iofs.)
Kanske någon kan hjälpa dig med åtminstone "stortvätt" som sängkläder, handdukar med mera? Lite mindre pinsamt än att skicka iväg underkläder och annat, i synnerhet om man inte har hållit sig så fräsch.
För en del funkar det dock bättre att samla på sig tvätt, stålsätta sig och ta ett rejält pass i en allmän tvättstuga. Fördelen är förstås att du får all tvätt fixad, torr och klar - och om du klarar av det så passa på att städa hemma medan tvätten går.

Dela upp
Det spelar egentligen inte så stor roll vad du gör (mer än möjligen rent ohygieniska saker som matrester mm), huvudsaken är att du gör något.
Se inte allt som ett jätteprojekt och inte som miljontals småsysslor heller utan som att du ska göra en grej. Ta upp ett tappat föremål från golvet, lägg en smutsig T-shirt i tvätten, diska av en tallrik. Har du väl tagit en sak så kanske du kan ta två eller till och med tre.
För en del hjälper det med listor. Se då till att inte vara för överambitiös eller att tänka för mycket. Jag kan planera, planera om, börja på något men tänka att det är bättre att göra på ett annat sätt och så får jag inte gjort ett smack.
Gör det bara, utan att fundera över om det är rätt strategi!

Har du haft kaos och börjar komma ikapp så kanske någon kan hjälpa dig att ta en sväng till tippen? Det här får man väl inte skriva, men om du inte fixar att ta hand om återvinningen av vanliga hushållsförpackningar så släng allt brännbart i en säck och lämpa av i rätt container på återvinningscentralen. Det är i alla fall bättre än att slänga det som hushållssopor för att inte tala om att dumpa det någonstans.

Och, kanske främst av allt: Skäms inte!
Det är inte du som är "äcklig", som "inte kan hålla rent", som "inte kan ta hand om dina saker eller ditt hem", det är din sjukdom! Och du är långt, långt ifrån ensam. Det är egentligen ganska skrämmande men det är många fler som lever med det här än vad de flesta tror.

Hur löser ni sånt här när ni mår dåligt?


"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok: www.raskva.wordpress.com

  • Redigerat 2023-01-21 20:51 av Lona
Annons:
Tarotstollan
2023-01-21 21:25
#1

Så bra skrivet!👍

Jag försöker plocka lite varje dag med olika saker. Bättre 5 minuter än inget!
Storstädning orkar jag aldrig med, min rygg strejkar direkt om jag försöker göra mer än jag planerat.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Zadeira
2023-01-21 21:41
#2

Jag har (tyvärr genom erfarenhet) lärt mig att det finns bara TVÅ saker man (eller i alla fall jag) måste sköta, om så allt annat fallerar. Det är matsopor (rester, tomma matförpackningar, gammal mat i kylen mm) och disk.

Det första är världens härd för bland annat bakterier, mögel och all möjlig form av äckliga larver och kryp. När det plötsligt börjar krypa stora, vidriga baggar över en när man sitter vid datorn och råkar flytta tangentbordet vet man att det är ett helvete att sanera och gått för långt.

Disk har lite med matsoporna att göra. Själv är disken mitt sämsta område, men när jag sist pga att jag låtit disk stå i hon fick stopp i avloppet bestämde jag mig för att om det så innebär att jag ska äta på engångstallrikar vid en svacka så är det bättre än att låta disken stå så länge att den inte blir ren trots flera omgångar diskande och dessutom blir stopp i avloppet.

För mig är allt annat sekundärt. Om det blir stökigt med grejer eller damm som far runt kan jag acceptera, men att det gått så långt som det gjorde med min disk och matsopor när det var som värst var en riktig ögonöppnare för mig.

Mandra
2023-04-04 09:18
#3

#0: jättebra råd.
man ska också komma ihåg att massvis med stök också gör att man mår sämre.
jag har/har haft mkt grejor på vinden (massvis med arvegods)…men när jag rensar där så känns det som om även mitt eget inre blir rensat…samma sak händer när jag rensar ogräs…men man får ju inte ta i för mkt förstås. :)

Draken
2023-04-05 10:40
#4

Jättebra skrivet.

När jag går ner i en svacka så har jag vissa prioriteringar. Prio ett är barnen (särskillt när de var små) och hundarna, prio två disk och sopor, prio tre badrummet.

Jag har olika förvaringar, både lådor och skåp där jag lätt kan få undan det värsta

Mvh./ Draken

VENI VIDI VICI

Upp till toppen
Annons: