02. Allmän psykiatri

Ädelreformen.

2010-04-10 22:55 #0 av: kerstinjo

Har ni hört talas om Ädelreformen?

Ädelreformen

Ädelreformen genomfördes år 1992. Den kom att bli en av de mest omfattande strukturförändringar som genomförts inom vården och omsorgen.

Utgångspunkten var en helhetssyn på människan. Sociala och medicinska behov skulle tillgodoses på ett sammanhållet sätt.

Institutionstänkandet övergavs och många långtidsinlagda patienter med psykiska problem, slussades ut i samhället.

Ur ett historiskt perspektiv har personer med funktionshinder, psykiska/fysiska ofta varit diskriminerade och utestängda från samhället. De har blivit utsatta för segregation och institutionstänkande. 

Men, blev detta nytänkande lyckat i alla situationer?

De "gamla" s.k. mentalsjukhusen nästan avfolkades och patienterna fick eget boende. Ett eget boende som de inte behärskade. De for ännu mer illa efter Ädelreformen.

Det har gått 18 år och många kroniskt sjuka personer, som innan 1992, hade levt sitt liv på olika instutioner har haft det ännu svårare än de hade innan.

Vad har du för idéer om det ultimata vårdsättet?

Anmäl
2010-04-10 23:04 #1 av: Bergspuman

Oerhört svårt att svara på. Men jag tänker mig något som liknar servicehus för äldre. Ett boende där man både har sin egen lägenhet och har tillgång till vård och medicinsk omsorg.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.