Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
06. Behandling/Medicin

Muntorrhet pga läkemedel

2010-02-05 15:43 #0 av: [Fiction]

Jag äter för tillfället två mediciner som har muntorrhet som biverkning - den ena är en antidepressiv (Sertralin) och den andra är Ritalin (centralstimulantia mot ADHD). Jag misstänker att det är främst Ritalinet som orsakar muntorrheten, för när jag bara åt mina antidepressiva upplevde jag inte att jag hade så stora problem med det.

Hur som helst, har jag nu fått svåra problem med att svälja, prata och andas. Munnen känns som klister. Jag försöker råda bot på det med fluortabletter, att tugga tuggummi och dricka vatten, men det hjälper inte tillräckligt.

Jag skall till tandläkaren på tisdag nästa vecka och kommer då att ta upp detta med muntorrheten. Jag har tidigare bara haft ett enda hål i mitt trettioåriga liv, men nu är jag ganska övertygad om att jag kommer bli tvungen att laga åtskilliga hål och det beror helt klart på mina läkemedel.

Så, nu undrar jag om någon vänlig själ kan tipsa om ngt receptbelagt medel mot muntorrhet som jag kan diskutera med min tandläkare om...? Jag har testat på ett flertal receptfria medel, men upplever tyvärr inte att de är tillräckligt effektiva. Husmorstips mot muntorrhet är också välkomna.

Anmäl
2010-02-05 16:32 #1 av: [LucyInTheSky]

Jag var jätte torr i munnen när jag åt setralin.. Jag köpte tablettaskar på apoteket som heter typ Salvin eller något liknande. Jätte goda smakar godis och får i gång dreglande =)

Anmäl
2010-02-05 18:17 #2 av: Aviendha

Jag har muntorrhet jag med pga medicin, inte så illa som du har det dock (tack och lov, detta duger mer än väl!). Salvin på apoteket, tuggummi och halstabletter har fungerat för mig, men när man har värre problem så kan ju detta vara otillräckligt. Jag har tyvärr ingen koll alls på läkemedel, men förhoppningsvis så kan din tandläkare ha lite bättre koll på den fronten. Lycka till!

Anmäl
2010-02-07 21:54 #3 av: imilija

jag har samma problem jag, har testat både tuggummi, sugtabletter och munspray mot muntorrhet, hinkar litervis av vatten men inget hjälper, dessväre är "min" läkare inte så intresserad av detta.. hoppas du lyckas bättre :D

Anmäl
2010-02-09 00:53 #4 av: Hawknestgrove

ja salivin är bra och du kan säkert få hjälp med något på recept av din tandläkare och din läkare får faktiskt lov att engagera sig i dettta. KRÄV DET!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-02-13 01:12 #5 av: Puhlo

Jag tar nånting som heter Xerodent när jag är väldigt muntorr. Det finns på apoteket och smakar gott av syrlig apelsin. De större burkarna kan tandläkaren skriva ut, om det hjälper.  Nuförtiden är jag bara det på nätterna, och har ett glas vatten vid sängen, det hjälper en del.

 

Anmäl
2010-02-13 11:20 #6 av: NaimaG

Har har Stisal. Fungerar utmärkt för mig.

 

Anmäl
2010-02-13 11:47 #7 av: isa

0# Jag har samma problem. Jag blir arg för att de inte kan komma på något riktigt bra läkemedel som fungerar ordentligt.Xerodent funkade inte för mig något bra.

Nu provar jag salvin.

Det bästa rådet hittills ( men det funkar bara tillfälligt i några minuter ) det är från Magnus Härenstam. Jag var på kurs om retorik för några år sen och de visade en video med honom. Hans tips när man är nervös och torr i munnen inför ett framträdande är att man "drar " tungan över underkäken och överkäkens tandkött några gånger, då kommer saliven igång av sig självt. Det funkar faktiskt! och det funkar bra, men bara en liten stund - det är inget man vill gå runt och göra hela tiden när det är folk runt omkring en, på arbetet t.e.x

Anmäl
2010-02-13 13:08 #8 av: Aviendha

Appropå rörelseframkallad saliv; att lyfta tungan och suga hårt får fram lite saliv för min del. Akutlösning när jag är så torr att halsen snörps ihop. Då fungerar ju knappt en sugtablett, den fastnar för ingen saliv finns :P

Anmäl
2010-02-14 00:07 #9 av: isa

#8 hi hi hi, förlåt men jag håller med dig Aviendha när man är riktigt torr i munnen så funkar inga sugtabletter för de fastnar!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.