Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
06. Behandling/Medicin

medicin fråga

2009-09-16 22:49 #0 av: zmulan

Var hos en kurator igår och hon tyckte att jag behöver äta medicin igen men nu är det ju så att jag är gravid. Så jag undrar om någon här vet någon medicin som man kan äta för typ depresion som inte är skadligt för fostert. Jag är i 7 månaden nu.

Ska träffa läkare imorron men ville höra mig för lite först i alla fall.

Anmäl
2009-09-16 23:36 #1 av: evrekaw

Själv var jag livrädd att äta mediciner under graviditeterna... Men detta måste du prata med läkaren om. De är också väldigt duktiga på Apoteket. Du kan gå in på deras hemsida och se vad det står om antidepressiva och graviditet.

Anmäl
2009-09-16 23:36 #2 av: David

Det där är nog en fråga som bara en läkare kan svara på. Visst finns det läkemedel som går att äta under en graviditet, men frågan är om de sätter in långtidsverkande som SSRI i slutet av graviditeten.

Men hoppas du får hjälp av din läkare i morgon.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-09-16 23:40 #3 av: zmulan

#1 Ja jag är själv väldigt skeptisk. Slutade med med. i mars när jag fick veta att jag var gravid. Men Frågan är vad spm är bäst och vilka risker det kan medföra utan medicin. Jag är mest förvirrad känner jag!!

#2 Ja, jag vet inte hur dom har tänkt. Åt Zoloft innan och det vet jag ju inte är bra under graviditeten. Dock var det en fungerande medicin för mig. Ja vi får väl helt enkelt se vad de säger.

Läskigt känns det i alla fall.....

Anmäl
2009-09-16 23:51 #4 av: evrekaw

#3 Du måste känna själv vad du klarar och inte klarar under de två månaderna som är kvar... Finns det inga antidepressiva eller ångestdämpande som är riskfria för barnet finns inget annat val än att du lägger in dig...

Hoppas du får träffa en bra läkare imorgon. Kram//E

Anmäl
2009-09-17 15:10 #5 av: zmulan

Läkarbesöket gick bra. Hon skulle kolla upp lite mer med psyk ang. med. biten. Hon tycker oxå att jag är ibehov av med. och vill att jag ska äta zoloft igen då den funkat bra för mig. Men tror inte att jag ska börja äta den före förlossningen. Ja vi får väl se vad psykiatrin säger.

Anmäl
2009-09-17 16:14 #6 av: kerstinjo

Det är mycket möjligt att du behöver din medicin, även nu när du är gravid.

Depression och ångesttillstånd under graviditeten ökar risken för låg födelsevikt, prematuritet (för tidigt födda), dysmaturitet (för "sent" födda) och irritabilitet hos det nyfödda barnet.

Dessa förhållanden orsakas troligen av bl a en ökad stressnivå med förhöjd sekretion av kortisol hos den blivande mamman. En obehandlad depression eller ångestsjukdom kan också medföra bristfälligt intag av näringsämnen med sekundär malnutrition (tillgodogör sig ämnen felaktigt) och viktförlust. Vilket inte är bra för barnet.

Men mår man så dåligt att man i samråd med läkare tycker att det behövs antidepressiva läkemedle.  Då finns olika alternativ för dig, däribland att byta läkemedel, att minska doseringen eller att fortsätta behandlingen. Detta beror mycket på din egna personliga situation och bakgrund.

Läkarna i samråd med psykiatrin kan säkert hitta en bra lösning för dig.

Många läkare är medvetna om möjligheten att drabbas av postpartum depression (en depression som kan uppstå efter att barnet fötts). Den här risken kan vara värre för dig och ditt barn än de negativa bieffekterna av det antidepressiva läkemedlet.

Så lyssna på läkaren.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.