10. Kronisk smärta påverkar själen

att bli trodd

2009-06-09 01:09 #0 av: Bromelia

tycker det värsta med kronisk värk som inte syns är att bli trodd..

ända sen jag fick min första mens har jag haft en FRUKTANSVÄRD mensvärk, jag blev alltid liggandes i 3 dagar och var tvungen att få hjälp för att kunna gå på toa för jag kunde inte stå upprätt har vid några tillfällen oxå haft så ont så jag svimmat men så gick jag till en läkare för att få hjälp och fick bara höra att det var normalt och blev hemskickad med rådet "ta en panodil och använd en värmedyna" gick några år senare fick jag åka in på akuten pga att jag hade sån mänsvärk så att när "vågen", som jag kallar det kom så skrek jag bara rakt ut. då fick jag iaf en starkare konstig värktablett som gjorde att sedan dess har jag hart kronisk magkatarr ist. kom äntligen till en normal gyn och fick p-spruta och slapp mensen helt HALLELULJA.

några år senare började jag drabbas av mina första symptom av fibromyalgi och tänkte då att det är ju en så pass känd "Sjukdom" så det måste ju folk fatta att man har kroniskt ont men tyvärr så blev det samma strid där fast den här gången med arbetsförmedlingen och försäkringskassan då man varje gång man kom dit för att prata med nån så fick man höra "du är ju så ung så så farligt kan det ju inte vara"

nu för tiden när någon frågar hur man mår säger man att allt är bra och lider i det tysta.

men det är ändå lite skönt för min mamma har oxå fibro så vi kan sitta och diskutera vår smärta så då har man iaf nån att ventilera med annars skulle det gå åt helvete

Anmäl
2009-06-09 04:58 #1 av: Fnuha

hum, vet inte riktigt va jag ska säga mer än att de e hemskt att inte bli trodd :( *stoor kram*

Anmäl
2009-06-09 06:09 #2 av: [aspie]

Både min dotter och jag har haft hemska plågor/smärtor vid menstration- Jag fick en tablett som hjälpte, minns inte vad den heter nu men den var egentligen för reumatiker.

Det som jag börjar tänka på är att när kvinnor har såna menssmärtor så brukar det ofta ligga ett npf bakom (npf=neuropsykiatriska funktionshinder, typ ADHD eller annat)

Min dotter har Aspergers och ADHD och förmodligen jag oxå.

Anmäl
2009-06-09 12:15 #3 av: flikkan77

Blev också överlyckligt när jag kunde börja med p-spruta och slippa vara utlsagen några dagar varje månad. Fick tipset att röra mer på mig när det gjorde ont, fastän jag knappt kunde stå upp. Så jag hålle rmed dig om att det är jobbigt att inte bli trodd!

Skönt att du har din mamma att prata med!

Anmäl
2009-06-09 13:23 #4 av: Bromelia

#2 under min utredning för överrörlighet och fibro fick jag reda på att min mensvärk kunde bero på att jag är väldigt överrörlig, kommer oxå med 99% säkerhet att få besvär den dag jag blir gravid på grund av det. det var väldigt skönt att veta även om man inte kan göra något åt det men då vet man iallafall varför.

Anmäl
2009-06-09 13:53 #5 av: [aspie]

Jag var oxå överrörlig och kallades gummitjejen för att jag var så vig, men har svårt att tro min svåra värk berodde på det eftersom det är lika för min dotter och hon är inte överrörlig.

Däremot har jag även fibrodiagnos som jag misstror. Tror min värk kommer från PTSD eller så fick jag fibro pga av PTSD kanske?Obestämd

Det finns så många olika variationer och orsaker så man kan aldrig så noga veta vad allt beror på

Anmäl
2009-06-09 14:04 #6 av: Bromelia

#5

smärtor pga fibro och överrörlighet utlöses oftast av trauman eller svåra situationer i livet. har din dotter blivit kollad av läkare om hon är överrörlig eller ej?

det framkom nämligen att min mamma är överrörlig men det syns absolut inte på henne på något sätt.

Anmäl
2009-06-09 14:25 #7 av: [aspie]

#5 Hon har nog kollat upp det mesta och är ej överrörlig, men har däremot lätt scolios förutom alla andra diagnoser

Anmäl
2009-06-09 17:52 #8 av: flikkan77

Jag har överrörliga höfter och kan få som foglossning fast utan att vara gravid. Vågar inte ens tänka på hur det skulle vara med ett barn som trycker på där samtidigt.

Anmäl
2009-06-09 18:57 #9 av: Citronmeliss

Känner så väldigt väl igen mig i din berättelse Bromelia!

Inte alla tror på en .. ofta inte ens läkarna!

Långdragna blödningar från 10½ års ålder!
En PMS som nästan förstörde resten av tiden på månaden, även då blödningarna inte höll på..
Migrän, vansinnig värk främst i höfterna fick jag dessutom som en extra "bonus" Obestämd

Hemma regelbundet varje månad gynnade inte skolgången precis. Det har inte varit någon direkt "hit" på mina arbetsplatser heller och FK har inte precis gillat mig!Oskyldig

Tvingades äta P-Piller från mycket tidig ålder som ett led i att försöka lindra besvären. Tyvärr utan större framgång.

Fick problem med ämnesomsättningen efter hormonbehandlingar som hade till avsikt att lindra besvären, inte ge ännu fler..

Trösten var att jag av flera specialister fick veta att mina problem skulle försvinna eller i alla fall lindras efter att jag fått barn.

Bevare mig.. foglossning i varenda led inte bara i höfterna gjorde mig till invalid. (något som jag fortfarande lider av från och till)

Var sjukskriven hela första graviditeten. Läkaren trodde först att jag drabbats av någon form av ledsjukdom, men icke..

Jag är också kraftigt överrörlig, kommer från en familj med överrörlighet.

Ingen hade dock påtalat risken för att jag skulle kunna bli så dålig i samband med graviditet som nu blev fallet.

Min kropp blev aldrig återställd och med åren har värken, främst i bäckenregionen blivit svårare och svårare.

Vid ägglossning och fram till, samt under mensen är det bara att bita ihop och "gilla läget" fastän jag helst skulle vija köra huvudet rakt i väggen och aldrig vakna mer!Gråter

Har också vid några tillfällen fått åka in till sjukhuset "fastän" det bara är "vanlig mens".

Att ligga inne för att man har blödningar och behöver skrapningar, utan att egentligen vara "sjuk" är i andras ögon lite lätt suspekt. 

Det gör att man knappast blir trodd på samma sätt som om man hade en faktisk "åkomma".

(undra om hon igger inne för abort, visk visk..)

När jag var 38 satte jag mot läkarens inrådan, pga tidigare bakslag med hormoner, in en hormonspiral.

Trots att jag blödde oavbrutet i över ett halvår och gick upp ordentligt i vikt så var det värt det för problemen lindrades, även om de inte försvann helt.

En annan sak som faktiskt har lindrat min värk till viss del är faktiskt SSRI preparaten, när jag åt dem.

Tyvärr kan jag inte äta dem längre på grund av att min bipolära sjukdom försämras av dem.

Funderar över att jag aldrig har fått göra någon överrörlighetsutredning , hur kommer det sig att ni fått det, visste inte ens att det gjordes sådana?

Nu har jag visst skrivit mest om mig själv i din tråd Bromelia. Skäms Men, avsikten var att visa att du inte är ensam utan att det finns "vi" som förstår!

Anmäl
2009-06-09 19:29 #10 av: Bromelia

#9

ja du förstår precis vad jag pratar om och det är det som jag tycker är så fruktansvärt skönt med er alla att det finns någon som förstår.

det är som du skriver att det är ju bara "vanlig mens" i folks ögon och åker man in till akuten för "lite" mensvärk så får man bara kommentaren "men det var väl lite överdrivet det är ju bara mensvärk" att något så naturligt kan förstöra så fruktansvärt mycket hade oxå väldiga problem när jag gick i skolan för man målades ju upp som skolkare och tyvärr så blev jag förbisedd när det gällde jobb oxå eftersom jag var hemma så mycket.

Jag hade ren bondtur när jag fick en utredning för min överrörlighet. jag skadade min vänstra arm när jag var liten och efter det blev resultatet att jag bara har ca 60% styrka i den armen jämfört med min högra arm. och jag kan böja armen nästan lika långt ifrån kroppen som mot den.

pga av detta "handikapp" krävde arbetsförmedlingen att jag skulle skaffa ett läkarintyg och jag hamnade hos den underbaraste läkaren i världen och fick verkligen hjälp och förklaringar så det visade sig att det var väldigt mycket som hängde ihop med min överrörlighet.

genom honom så fick jag oxå en remiss till smärtkliniken där jag började med sjukgymnastik för att lära mig att sitta, ligga, stå, sova, laga mat m.m m.m på ett helt annat sätt och det har faktiskt lindrat lite av min värk men det där att lära sig sova på ett annat sätt gav jag upp ganska fort.

men jag tycker att du ska kontakta din läkare och begära en utredning för det kan bara göra gott.

 

 

Anmäl
2009-06-09 19:36 #11 av: Citronmeliss

Åh, där ser man! Jag som inte ens fått tid till sjukgymnasten här!

Härligt att höra om hur väl behandlad du blivit.

Tack för tipset Bromelia! Jag får bestämt tjata på läkaren igen!Flört

Ja, visst är det skönt med ett forum där man kan dela erfarenheter och utbyta tankar! Glad

Anmäl
2009-06-09 19:44 #12 av: Bromelia

#11

har haft ont i armen i många år och gått till bla skolsköterskan som ryckt på axlarna opch sagt "du är ju bara lite överrörlig" då tror man ju att inget är fel men men....

kan oxå råda dig till att sök reda på så mycket information om överrörlighet du kan, skriv ut den, markera det du känner igen dig på och ta med papprena till läkaren

hoppas det går bra för dig jag håller tummarna.

Anmäl
2009-06-09 19:50 #13 av: Citronmeliss

Tack igen, det var ett bra förslag och tack för snälla tummar! Glad

 

 

Anmäl
2009-06-09 21:31 #14 av: isa

Kraftig mensvärk har jag haft i hela mitt liv. och det där med värk som inte syns utanpå känner jag igen alltför väl. Särskilt när värken och smärtar varierar från olika dagar, från timma till timma.Folk kan vara väldigt oförstående, men de är de oftast inte för att vara elaka i alla fall.De förstår bara inte helt enkelt, och då kan de "haspla ur sig " kommentarer som jag uppfattar på ett helt annat sätt , än vad de egentligen kanske menade.

Sen jag fick min diagnos mycket svår Endometrios, så fattar de lite bättre i alla fall.

Jag har skrivit en tråd om just det här. Där jag fick ett bra svar av en tjej. Ska se om jag kan hitta den tråden.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.