09. Depression/Ångest

Hjälp! Får bara sjukpenning 4 v. för panikattacker

2009-06-04 17:32 #0 av: LillaNilla

Hej!

Jag skulle vilja be om hjälp inför kontakten med min husläkare och Försäkringskassan. Jag har varit sjukskriven snart 2 månader för panikattacker, som utlöstes av att jag hade det stressigt på jobbet, men som med största sannolikhet har sin grundorsak i att jag tidigare i livet blivit utsatt för sexuella övergrepp, rån och hot, och därmed troligen har PTSD, Posttraumatiskt stressyndrom. Det min husläkare skrivit på mina sjukintyg är dock bara "Panikattacker" med ångest, oro och sömnstörningar. Hon hade bedömt att jag från min inledande sjukskrivning på heltid ska kunna gå upp och arbeta heltid inom ca 3 månader och att jag under den perioden börjar arbeta mer stegvis. Just nu tycker jag det känns rimligt, men det får man väl se efterhand när man börjat jobba hur det känns...

Nu är problemet att jag fått besked från Försäkringskassan att de överväger att bara betala ut sjukpenning för de första 4 veckorna. "Uppvisat medicinskt underlag styrker inte att din arbetsförmåga är nedsatt under längre tid än under fyra veckor. Därefter bedöms du kunna arbeta trots dina besvär." Självfallet fick jag en panikångestattack efter att de ringt och meddelat detta.... Dessutom var min husläkare på semester denna vecka, men fick en annan läkare att skriva ett intyg om att hon har semester så jag kan få lite längre tid på mig att skicka in nytt sjukintyg.

Nu till min fråga: Vad ska man be sin husläkare skriva på sjukintyget för att Försäkringskassan ska gå med på att man behöver längre sjukskrivning än 4 veckor?

Som jag skrev ovan är min diagnos just nu "Panikattacker" men tror ni att det skulle underlätta om man istället får diagnosen PTSD eller utmattningsdepression på pränt? Skulle nog kunna få det, men då måste ju nån ställa diagnosen också... Har börjat gå hos psykmottagning för bedömning där, men det verkar ta kanske 4-5 veckor innan jag får något besked därifrån om vad jag får för diagnos och ev. behandling.

Tacksam för snabbt svar så oron och ångesten kan lugna sig lite....
Anmäl
2009-06-04 17:42 #1 av: David

Får du diagnosen PTSD eller utmattningsdepression underlättar det troligtvis Försäkringskassans bedömning. Men tiden tills man får diagnosen kan vara lite besvärlig, och jag har inget bra svar på hur man ska göra för att få ersättning under tiden när utredningen pågår. För jag antar att du inte är i form att arbeta utan bör vara sjukskriven för att inte få ett förvärrat mående.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-06-04 17:43 #2 av: [aspie]

Säger bara: Förb... FK. En husläkare kanske inte är så betrodd heller hos FK. En specialist på psykiatrin är nog det bästa. Jag har oxå PTSD men när jag får det nerpräntat på papper till FK vet man aldrig. Mår du så dåligt att du inte kan vänta på din psykiatriker så ta dig till akutpsyk och berätta hur illa läget är. De kan sjukskriva dig därifrån oxå.

Hoppas det löser sig till det bästa för dig. Man måste vara stark och frisk för att orka vara sjuk tyvärr.

Kram

 

Anmäl
2009-06-04 18:01 #3 av: Veyla

Hur utlöses din PTSD på jobbet? Vilka situationer?

Fundera på hur du ska undvika triggers för FK vägen är ingen du behöver, tro mig! Att jobba är skönt och underbart på alla sätt och vis jämfört med att brottas med FK hela tiden.

Anmäl
2009-06-04 18:08 #4 av: David

Kom och tänka på en sak, om det var ditt arbete som var utlösande för din sjukskrivning kan säkert ditt fackförbund hjälpa dig.

Eventuellt kan man kanske klassa det som en arbetsskada. Men fackförbundet och deras skyddsombud bör kunna hjälpa dig.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-06-04 18:20 #5 av: LillaNilla

Tack för svar, men fortsätter gärna få fler tips!

Jag har tid hos en terapeut på psykmottagningen imorgon. Han har redan antytt att jag verkar ha PTSD, men kan ju fråga honom om när och hur jag skulle kunna få det på pränt om det nu underlättar hos FK.

Kanske ska kontakta fackförbundet också. Har dålig koll på vad det är för skillnad på att få en sjukdom klassad som arbetsskada och inte. Att PTSD:n utlöstes på jobbet tror jag beror på en allmänt stressig situation med arbetstuppgifter som hade kunnat räcka till för 2-3 heltider... och då hade jag en spärr mot att be om hjälp och visa mig sårbar eftersom det var en person som jag var i stark beroendeställning till som utnyttjade mig för ett par år sen...

Hur mycket och länge har ni andra med PTSD varit sjukskrivna?

Det är så galet att man måste vara så frisk för att vara sjuk... Tills vidare fortsätter jag vara hemma 75% som min läkare rekommenderat i sjukskrivningen, men vet inte om det är dumt om nu FK tycker annat...

Anmäl
2009-06-04 18:28 #6 av: Veyla

#5 Lyssna aldrig någonsin på vad FK tycker! Dem kör sitt egna spel efter helt egna regler och lyssnar inte ens på sina egna läkare! Det enda dem är intresserade av är att ta din sjukpening ifrån dig så dem kan redovisa en bra statistik. Har du inte hört på nyheterna att de är rekordlåga sjukskrivningar i sverige nu?

Det är för att FK har nekat oerhört många sjukpening och hänvisat dem till sociala. På så sätt får man en fin och snygg statistik och ännu fler självmordsbenägna medborgare.

Jag tycker du ska lyssna på din riktiga läkare vad han tycker. Och om du har fått den lyxen att vara sjuk 75% så sätt inte dem på spel. Det är mer än vad många får. Så får du helt enkelt fråga om du kan gå terapi för PTSD, även om du inte har det så kvarstår problemen. Om du har en bra läkare borde denne inse det.

 

Anmäl
2009-06-04 18:47 #7 av: David

#5. Tyvärr brukar FK inte bry sig om vad en psykolog eller annan person säger/tycker, utan går endast efter vad en läkare skriver. Supertråkigt, och jobbigt, när det är sådan läkarbrist att man ibland får vänta länge på att få träffa en läkare.

Som Aspie skrev i #2 kan akutpsyk vara ett alternativ, där får du träffa en läkare snabbare.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-06-04 20:12 #8 av: kerstinjo

Be din läkare att vara mer utförlig/beskrivande och ta med bakomliggande orsaken och att det troligtvis rör sig om PTSD.

Jättevikigt är också att det finns en behandlingsplan nedskriven, ej enbart medecinsk behandling.

Anmäl
2009-06-04 20:36 #9 av: [aspie]

En sak till slog mig. Du blev utsatt för sexuella övergerpp när du var liten. Det som utlöste din PTSD på jobbet kan vara sådant som påminner om övergreppet, medvetet eller omedvetet. Det kan bero på hur en person låter eller ser ut och det kan oxå bero på sättet de/någon uppför sig på som ger PTSD en skjuts rakt in i PTSD-helvetet.

Fundera över detta och ta i så fall upp det med din läkare, för du ska inte behöva utsättas för sånt nu.

Själv påminndes jag dagligen på jobbet om saker/ord/människor som triggade igång min PTSD. Idag är jag utbränd. PTSD har jag formodligen haft sen mycket unga år, men har först nu fått reda på att det är detta jag har. Har heller inget om detta på papper ännu. Allt tar sm sagt tid inom psykiatrin

Att få det som arbetskada är väl näst intill omöjligt tyvärr. Själv har jag varit sjukskriven till och från i flera år. Mest helt sen några år tillbaka

 

Anmäl
2009-06-05 00:25 #10 av: evrekaw

FK kan vara hemska... De gav sig inte ang. att jag inte klarar heltid förrän jag brakat ihop aldeles... Idag med facit i handen, och efter vetskapen att jag fick spendera ett halvår på "pippidrullavdelningen" med Elchocker varannan dag, så önskar jag att jag varit klokare.

Försökte vara så duktig... Nä, man borde brakat ihop tidigare än när man faktiskt gjorde det... Nu har jag förtidspenison för deltid och det går jättebra att jobba så som jag gör idag. Men det tog mig nästan 3 år att komma på fötter igen...

Trots detta försökte de få mig att arbetspröva för heltid. Nää, de är inte kloka...

Anmäl
2009-06-05 04:00 #11 av: David

Det som var utlösande för mig var att arbetssituationen blev alldeles för pressande, ungefär som du också beskriver.

Jag blev helt enkelt sittandes på stolen på arbetet utan att kunna ta mig någonstans. Blev en sjukresa hem och direkt besök på akutpsyk som sjukskrev mig. Sedan började allt undersökas och rullas igång.

HTF (eller Unionen som de heter nu) var med i början för att hålla koll på arbetsgivaren, som inte riktigt skötte sig i början, "glömde" bort att anmäla sjukfrånvaron till FK osv. Vi funderade på att göra en arbetsskadeanmälan, men eftersom jag hade en privat försäkring också, som inte gick att kombinera.

Har fortfarande facket bakom mig, för ibland kommer det små tjuvsmällar (har fortfarande kvar den heltidsanställningen som jag blev sjukskriven ifrån, som säkerhet inför framtiden).

Nu blir det lite off-topic, men jag har bra erfarenhet av TCO-facken när det gäller att hjälpa sina medlemmar vid sjukdom, även långtidssjukskrivningar.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.