Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
08. Bipolär sjukdom/Manodepression

Är jag bipolär?

2009-05-11 18:39 #0 av: indaa

hej, jag skulle vilja ha hjälp med en sak, många i min närhet har sedan länge misstänkt att jag är manodepressiv.. (bipolär) , men min psykolog ser inte det. Jag känner att jag kanske borde lita lite mer på min psykolog som är kunnig, men det känns så svårt när hon säger att jag är frisk när jag känner såhär.

Så jag tänkte beskriva mej själv lite, de vore jättesnällt om nån hade nån tanke elr åsikt om de kan vara nånting, för jag tror jag får fel medicinering och jag vill inte ta mediciner i onödan osv..

 

Men jag har varit deprimerad i stort sett hela mitt liv, har haft mkt problem med allt möjligt, alkohol, droger, självskadebeteende inom hela familjen/släkten. När jag några år yngre var det många som upplevde mej som olika personer, eftersom jag kunde vara på ett sätt några veckor, och sen ett annat sätt ett tag. Det var oftast så att jag var fruktansvärt deprimerad några veckor, och låg bara i min säng och stirrade och planerade mina självmord. Sen plötsligt blev jag så glad att jag gjorde allt möjligt kul, jag pratade med alla människor jag såg, jag köpte upp alla mina pengar jag hade sparat, jag bråkade me folk, jag sov nästan ingenting, jag åt nästan ingenting. Ja, jag var som en helt annan människa. Sen vände det igen och jag blev sådär hemskt nere igen.

Min psykolog& läkare bestämde sej till slut för 4 månader sen att lägga in mig på akutpsyk eftersom jag var i en väldigt väldigt jobbig neråt period. Och dom ansåg mej farlig för mej själv, sen fick jag börja med antidepressiva. Det var då det värsta började, som jag är inne i nu! Mina svängningar ökade kraftigt och nu kan det ändras på bara en minut, jag kan vakna upp glad som fan och hoppa runt hela huset o skratta för mig själv, sen plötsligt sjunker jag ihop o ligger o storbölar, äter som en åsna, sover hela tiden...

Nu undrar jag bara, är det en vanlig depression som min läkare säger eller är det något annat? För det känns som antidepressiva är HELT fel för mig..

 

Edit: Har redigerat rubriken för att du ska få mer svar // David, sajtvärd

Anmäl
2009-05-11 19:03 #1 av: rolnor

Körde med Zoloft ett tag, blev deffinitivt bipolär, känner igen mej, din terapeut är ingen gud, kan ha fel...

Känner för dej, jobbigt..

Anmäl
2009-05-12 00:17 #2 av: EvelynKatt

Visst kan du vara bipolär, men det är inte din terapeut som ska ställa den diagnosen. Ta upp det med din läkare! Din läkare är den som ska begära en utredning hos en psykolog (eller göra den själv, faktiskt).

Anmäl
2009-05-14 19:24 #3 av: AndersR

Tack för din öppenhet. Du skriver: "Men jag har varit deprimerad i stort sett hela mitt liv, har haft mkt problem med allt möjligt, alkohol, droger, självskadebeteende inom hela familjen/släkten."

I mina öron låter det som att du besitter en stor självinsikt. Upplever, eller vet du, om din familj/släkt var/är dysfunktionell?

Lika bra jag säger det direkt: Jag anser att det är åt helvete för mycket medicinerande för att försöka bota djupt mänskliga och existensiella problem. Det sker, som jag ser det, av ekonomiska orsaker, men även för att inom psykiatrin har det blivit en stark trend sedan ett antal år att se biologiskt på psykisk ohälsa.

Med det vill jag uppmuntra dig att få hjälp med din situation och sjävbild genom samtal med kloka och förstående personer. Behöver kanske inte nödvändigtvis vara bara teraupeter.

Vänliga hälsningar

Anders R Östlund

 

Anmäl
2009-05-15 11:44 #4 av: Tavar

Om du värkligen känner att din psykolog inte lyssnar, så be om att få träffa en annan. Jag har tex fått hoppa runt en massa för att äntligen hitta någon som lyssnar. Kan du inte säga det till sin psykolog, säg det till läkaren eller i reseptionen.

Annars kan du skriva ett brev som förklarar hur du har det, skulle kunna vara ett komunikationsproblem som du och din psykolog har och det är därför ni inte förstår varandra. Be psykologen förklara varför hon/han tycker att du inte är bipolär och be honom/henne förklara varför du då känner dig så här och tala om på en gång att medicinerna gör allt värre. Som du säkert själv förstår är det både dyrt och dumt att äta en massa mediciner som inte hjälper.

Anmäl
2009-06-16 13:22 #5 av: Senixus

Hej indaa

Jag har (i Torsdags) fått min diagnos. Jag krävde att få komma till en affektiv mottagning och göra en 'riktig' koll. Jag kände att min Psykolog svammlade i nattmössan.

Han visste typ inget om Bipolär. Han satt med en bok & bockade av symtomen. Därefter sa han 'Ja jag får nog sätta Cyklotymi på dig'. Cyklotymi är en form av Bipolär... en jag inte kände igen mig i riktigt.

Så jag tjatade på & gjorde mig nog rätt osams med honom MEN jag fick komma till Affektiva. Nu har jag min diagnos. Det visade sig vara Bipolär 1 (och det är en sju-jäkla skillnad mellan 1.an och Cyklotymi).

Så mitt råd.. be om ett andra utlåtande från någon som jobbat mer med Bipolära & har mer kunskap. Och om de inte vill ge dig rätt hjälp... tjata tjata tjata.

Orsaken till att han ville ge mig fel diagnos.. jag hade fått medecin mot Panikångest som fick in mig i Snabbpendling från helvetet (känns det igen). Så visst hade han väl lite rätt.. men samtidigt hade jag ju redan varit Bipolär innan Så det blev fel ändå.

Tjata till dig en riktig utredning... det är du värd *KRAM*

Anmäl
2009-06-16 21:41 #6 av: evrekaw

Du ska kontakta affektiva enheten där du bor, det är där de har psykiatriker som är kunninga inom detta.

Men jag skulle också ställa frågan... är dina depressioner orsaksrelaterade eller inte... Det vill säga, är du bara deprimerad utan att ha en aning varför egentligen...

Eller har du många skäl att må så dåligt som du gör?

Anmäl
2009-06-17 10:45 #7 av: [aspie]

#6

Jag har aldrig vetat om att det finns något som heter affektiv enhet. Brukar den finnas hos den vanliga psykiatrin eller måste man söka någon annan stans?

Jag har ju själv lite misstänkar om att kanske vara bipo. Är det avgörande hur man är deprimerad då?

Som du skriver; Är de olycksrelaterade aller är du deprimerad utan att ha en aning varför.

Hur vet jag säkert om det är en depression eller "bara" tung nedstämnhet?

Ska ju förhoppningsvis få komma till en specialist nu på torsdag, men vet inte om jag ska våga fråga henne (om hon är fel slags doktor) för de andra läkarna har likspm bara "viftat bort" mina misstänkar.

Men å andra sidan trodde de läkarna att när man är bipo så är man som bipo I. De verkar inte veta att det finns flera olika.

Känner mig alldeles förvirrad av allt och hela vårdsystemet. Vet bara att "något är FEL"

Anmäl
2009-06-17 12:37 #8 av: Senixus

Vet såväl kännslan för er som som står med era funderingar på Bipolär.

Det finns 2 viktiga saker. 1. Läs allt du hittar på Google 2. Känner du dig fortfarande säker på att det kan vara Bipolär... Tjata Tjata Tjata om en utredning. Till sist blir tjatet för mycket och man får det man vet att man behöver. Så blev det iaf för mig. Och under tiden så fortsatte jag läsa massor om Bipolär på nätet.

En sida där man kan ställa alla möjliga & omöjliga frågor (förutom här) & där man även kan fastna i timmar när man är i 'rätt' läge för det är ju Bipolärforumet.  Där har 'kronan trillat ned' mer än en gång så att säga. Jag har fått mer förståelse för varför jag är som jag är många gånger.

Bipolärforum

Anmäl
2011-03-09 13:53 #9 av: [rattmor]

Jag tycker det är ganska uppenbart att du är bipolär, jag känner igen mig jättemycket i det du skriver. Det märks inte bara på ens beteende, utan även på hur man reagerar på olika mediciner. Jag har också ätit antidepp enbart och det spårade ur, svängarna blev ännu större än innan. Det är en vanlig reaktion för bipolära och därför måste man alltid kombinera det med någon medicin som stabiliserar humöret också (man mår verkligen mycket bättre då, tro mig) Jag litar inte på vårdcentraler. Dom har inte förstått problematiken alls och ger ofta fel behandling och fel medicinering. Det slutade nästan på kyrkogården för min del. Mitt liv blev inte bättre förrän jag fick kontakt med en specialist-läkare som jobbar med bipolära, först då fick jag rätt behandling och jag fick tillbaka mitt liv, kan man väl säga. Sedan tror jag att din familj, dina vänner och andra i din omgivning har en mer objektiv bild av dig, dom som har kännt dig längre och sett dig i dina olika perioder, än en läkare som bara träffat dig som hastigast på sitt kontor. Jag tycker du ska lyssna på dom som känner dig påriktigt.

Anmäl
2011-03-09 14:04 #10 av: Evilcopyninja

Besök en Läkare när du är som mest nere, När allt är hopplöst. Då går det lättare för dem att ställa en diagnos, och eventuelt ge dig en remis till en psykatrisk motagning där dom kan kartlägga allt.  Hoppas du får din diagnos och hjälp /Bipolär,borderline m.m Nicke ;)

Anmäl
2011-03-09 19:46 #11 av: freudiana

En psykolog är inte en läkare och det behövs utlåtande från många fler än bara EN person för att kunna vara säker på rätt diagnos.

De snabba humörsvängningar du beskriver kan vara en effekt av medicinen du tar. Vissa mediciner kan framkalla maniskt beteende, eller förstärka polariteten hos bipolära personer. Själv har jag långa depressiva perioder och när jag väl är frisk kan jag ibland överkompensera för all tid jag varit sjuk och njuta av att vara glad och (relativt) bekymmersfri. "Fånga dagen" eller "leva i nuet", för att jag vet hur värdefull tiden är för mig när jag mår bra -men det är inte mani!

Om du känner att är "uppåt", tappar kontrollen över dig själv och gör saker som du ångrar och i vanliga fall inte skulle göra -då är ditt beteende kanske maniskt. Mitt råd är att få utlåtande från så många håll som möjligt, och att seriöst överväga att sluta med medicinen om du inte känner att du får positiv effekt av den. Jag tog själv Cipramil som tonåring och det slog helt fel, jag blev väldigt självdestruktiv och samtidigt känslomässigt avtrubbad.

Anmäl
2011-03-21 15:23 #12 av: ch2o

Alla psyiatriläkare är mycket väl medvetna om att det finns många olika former av bipolär sjukdom. Det många av de som så starkt strävar efter att "få en diagnos" inte vet är att Bipolär sjukdom är en obotlig sjukdom. Har du en gång fått ett utbrott av bipolär sjukdom så kan du aldrig bli frisk utan endast dämpa symptomen med mediciner.

Undrar plötsligt när Bipolär sjukdom blev lika vanligt som en förskyldning då det verkar som det finns en slags längtan efter att kunna säga att man har en Bipolär diagnos.

Konstigt?

 

 

Anmäl
2011-03-25 13:13 #13 av: rolnor

Det där tror jag inte på, att det skulle vara obotligt, det finns ju många terapiformer som gör att man kan hitta sej själv och lämna sin diagnos bakom sej????Obestämd

Anmäl
2011-03-29 23:09 #14 av: Kiyona

Bipolär sjukdom behandlas inte och aldrig med terapi då det inte är en störning eller sjukdom som på sikt skulle kunna vara övergående. Man medicinerar endast och enbart för att lindra eller förebygga kommande maniska, hypomana eller depressiva tillstånd.

För att göra sväningarna mellan polerna så små de kan bli och försöka upprätthålla "normaltillståndet".

Min specialistläkare (arbetar även som forskare inom bipolär sjukdom) konstaterade klart och tydligt för mig att någon som lider av Bipolär sjukdom klarar mer eller mindre inte av att leva ett normalt liv utan rätt medicinering.

Såkallade diagnoser såsom "Bipolär light" existerar inte då vi ALLA svänger mellan dessa poler, det är normalt som människa att må dåligt ibland eller att vara extra uppåt, det finns dock en gräns där svängningarna blir sjukliga, DÅ talar man om en bipolär SJUKDOM och det är en skjukdom i den bemärkelsen som att exempelvis autism inte är botligt.

Det forskas hejvilt om varför man drabbas av bipolär sjukdom och hur man skulle kunna bota sjukdomen, men än så länge finns det inga svar på frågorna, utan endast riktlinjer man kan följa, men svaret kanske finns i framtiden. Vi får se.

Snöfall - Caught between what happened and what could never beGilla Snöfalls Djuringar på facebook!.

Snöfalls Lejonhuvade Dvärgvädurar har upphört förtillfället men återkommer efter att alla studier är klara och körkort är fixat!

Mvh//Andrea

Anmäl
2011-03-30 10:08 #15 av: Maria

#14 Mycket bra beskrivetGlad

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.