08. Bipolär sjukdom/Manodepression

Förklara bipolär...

2009-02-02 21:09 #0 av: Joline

Skulle nån vilja förklara bipolär depression för mig. "På  svenska"      Mvh JolineJolineJoline

Anmäl
2009-02-02 22:15 #1 av: [aspie]

Vänta tills ett proffs kommer, som t.ex Citronmeliss. Hon kan det mesta om bipolär Flört

Anmäl
2009-02-04 19:16 #2 av: Cat

Jag är inte något proffs men är bipolär och "lagd" åt de depressiva hållet.

symtom...

orkeslös, uppgiven, nedstämd, svårt att sammordna tillvaron runt omkring. Ångest, sömnsvårigheter muskel och ledvärk är ytterigare symtom man kan få av själva depressionen.

De finns så många ord att förklara de med. Men en bipolär depression tror jag inte skiljer sig från en vanlig när man gått in i väggen.

Vet inte om du blev nå klokare av detta

Anmäl
2009-02-04 19:28 #3 av: Joline

Även bröstsmärtor och andningssvårigheter?   (-av ej akut grad)

Anmäl
2009-02-04 19:43 #4 av: [aspie]

Jag har alla de symtom som ni beskriver både #2 och #3 Obestämd

Anmäl
2009-02-04 20:53 #5 av: Joline

Nån sa att det är en mildare variant av manodepressiv... Kan det stämma?

Anmäl
2009-02-04 21:08 #6 av: HannaM

#5 det är manodepressiv med ett anant ord bipolär sjukdom alltså

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-02-04 21:15 #7 av: Joline

Jaha.. Tack så mycket för att ni ville hjälpa mej, kram Joline

Anmäl
2009-02-04 23:10 #8 av: [Norum]

Det finns en sajt i detta ämne, Balans. Där finns mycket att läsa.

Inte för att det kanske säger så mycket men jag är deras konsult i godmansfrågor och jag vet ju vilket hästjobb dom lägger ner på denna sajt.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-02-05 17:59 #9 av: Joline

Mycket, och bra läsning!

Skruttis, du förstod att jag är anhörig... Men det är ju ärftligt.. undrar om det kan "börja" i vilken ålder som helst

Anmäl
2009-02-05 23:57 #10 av: [Norum]

Ja, det finns massor där! Glad
Så att jag är där med och spökar ser jag som ett riktigt förtroendeuppdrag, riktigt stolt faktiskt. Glad

Jag tror att "tecknen" kan komma rätt tidigt faktiskt.. Är dåligt insatt, skulle vilja kunna betydligt mer.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-02-06 01:56 #11 av: kerstinjo

Senixus hade ett inlägg om Bipopulärboken som är gratis att beställa.

Länken till mer info & hur man beställer: http://bipolar.forum24.se/bipolar-about4203.html

Anmäl
2009-02-06 08:09 #12 av: [aspie]

Boken går inte att beställa längre då den bara är till för de som jobbar inom vården har jag fått som svar.

Kopia på brevet jag fick då jag betällde boken:

Hej !  

Tack för ditt mail!

Vi får tyvärr inte skicka ut den boken till privatpersoner men om du arbetar inom hälso och sjukvård så ber vi dig återkomma till oss med din arbetsplatsadress,

Vänliga hälsningar

JANSSEN-CILAG AB

Tina
Customer Relations Associate

Anmäl
2009-02-06 11:47 #13 av: kerstinjo

Vad synd. Det kanske var för många som beställde?

Anmäl
2009-02-06 17:29 #14 av: Maddo

#4.Du har så rätt så med dom orden:Den som sätt människans ondska blir djurvän.  :)

Anmäl
2009-02-06 17:34 #15 av: Cat

Böcker finns gratis att hämta ut på psykiatrimottagningar också. Dom är oftast mer lättlästa också än bipolärboken.

Anmäl
2009-02-06 20:05 #16 av: [aspie]

#14 Helt rätt, visst är det så Flört

#15 menar du att man kan gå till psyk och fråga efter en bok man vill köpa? Förvånad Jag är ute efter en bok som heter "Jag avskyr ordet normal" av Malin Nordgren. Den är slut på bokhandlen och jag bara VILL HA DEN!

Anmäl
2009-03-05 17:03 #17 av: Senixus

Bipoläroboken kan inte beställas av privatperson längre nej - men man kan be sin läkare/psykolog eller samtalskontakt att beställa den åt en. Det ska funka lika bra det Flört

Anmäl
2009-04-25 21:53 #18 av: EvelynKatt

Till att börja med är bipolär sjukdom förstämningssyndrom som innebär att man pendlar mellan två poler: mani och depression. Hypomanier räknar jag till manierna.

Är man deprimerad har man normalt sett samma symptom som en icke-bipolär person med depression. Däremot ser behandlingen annorlunda ut. Att behandla en bipolär person med antidepressiva kan trigga manier. Det är inte helt ovanligt att manierna följs av en depression...osv. Istället använder man stämningsstabiliserande som litium, lamictal...
Har man problem med depressioner, snarare än förhöjt stämningsläge, så är lamictal ett bra läkemedel, men ger inget maniskydd. Litium är det läkemedel som det finns mest dokumentation om, och det är även det enda läkemedel som visat sig ha effekt på både mani och depression.

#5 Bipolär (affektiv) sjukdom är ett "nytt" namn på manodepressivitet.
Bipolär sjukdom delas upp i olika grupper, där 1 och 2 är de som oftast talas om.
Bipo 1 innebär manier och depressioner, den klassiska manodepressiviteten. Här är manin så stark att vardagslivet påverkas, och man behöver inte helt sällan bli inlagd. Psykotiska symptom kan förekomma.
Bipo 2 innebär att man har depressioner och hypomanier. Hypomanier innebär att stämningsläget är höjt, men att man fungerar någorlunda normalt. Man behöver generellt sett inte bli inlagd och man fungerar fortfarande.

För ett par år sedan så talade man om "bipolär light" och syftade till bipo 2. Det är felaktigt. Det är ingen light-version av det. Däremot kan man bli olika sjuk. Det finns människor som går omedicinerade och ändå bara får en mani eller depression var femte år. Det finns människor som inte kan stå utan stämningsstabiliserande läkemedel i mer än tre månader utan att bli deprimerade eller hypomana, och eftersom hypomanier ofta följs av depressioner så är det inte så lyckat.

Anmäl
2009-04-25 23:57 #19 av: Veyla

EvelynKatt #18 har en bra enkel förklaring.
"Till att börja med är bipolär sjukdom förstämningssyndrom som innebär att man pendlar mellan två poler: mani och depression."

Det finns så mycket på nätet att läsa och jag antar att du har en bra anledning till att fråga istället för att använda sökmotorn. Så jag skulle rekomendera detta enkla svar. Vissa med bipolär har dock inte lika kraftiga manier då dem mest utspelar sig inombords.

Du kanske nu undrar efter en enkel förklaring på vad en mani respektive en depression är. Depression är den lättare att förklara. I mångt och mycket är symtom för depression orkeslöshet uppgivenhet/hopplöshet. Mani är desto svårare. Jag kanske inte är rätt man att tala om det men jag kan göra ett försök att få det till en enkel slutsats. Mani är när du helt plötsligt får massor av energi och blir på gott humör. Du blir forserad och allt flyger genom huvudet. Du har hundratals ideér och du hinner knappt påbörja ett projekt innan du kommer på ett nytt. Men det faliga med det är att vad du än gör så känns det helt rätt.

Så slutsumman är enkelt förklarat: Ibland är du djupt depremerad och vet inte varför du lever. Du kan vara så depremerad att du inte ens kontrolerar dig själv, din kropp verkar göra det som är nödvändigt för att kunna ta sig igenom en dag för du bryr dig inte. Sen en dag så mer eller mindre flyger du upp ur sängen och får för dig att börja läsa i skola eller skaffar massa djur. Kanske ett nytt jobb eller angagerar dig politiskt. Sen blir allt helt kasst igen. Men nu sitter du där med Djur, skola och politiska angagemang. (jag tror även att det finns en "normal" period emellan episoderna)

Snälla rätta mig någon om jag har fel. Och om detta inte var svenska så kan jag försöka förklara igen på ett annat sätt ;)

Anmäl
2009-04-26 00:21 #20 av: David

Kan bara lite kort säga att bipolära sjukdomar är det som en gång i tiden kallades för manodepression. Numer finns det 5 framforskade typer av bipolaritet, lite beroende på hur svängningarna mellan det maniska och det depressiva ser ut.

Bipolär 5 har inget maniskt alls i sig, utan är olika typer av svängningar av depression. Ofta är bipolär 5 och emotionell instabil personlighetsstörning väldigt närbesläktade, och svårt att bestämma vad som är vad.

Jag var en av de som fick bipolärboken. Vet inte om det var för att jag använde en mailadress som jag egentligen inte skulle ha fortsatt tillgång till, en som slutar på vgregion.se Flört. Men det är helt rätt, läkaren man har kan, om det är en bra läkare, beställa boken. Jag gillar att läsa på samma typ av forskning som läkare läser, känns skönt att kunna föreslå och förstå bättre vad de menar, men det är långt ifrån alla som vill ha den kunskapen, eller som det ens passar för. Om man läser för mycket om olika diagnoser tror man tillslut att man har alla, för det finns alltid något som passar och stämmer in.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-04-26 00:23 #21 av: Veyla

Devid, s vitt jag vet finns det bara typ 1 och 2 som är godkända här i sverige. Annars finns det massor av olika sätt forskare använder sig av. Eller?

Anmäl
2009-04-26 00:33 #22 av: David

Veyla - Alla fem är godkända i Sverige enligt samtliga kriteriböcker. Det som forskas på, sex och sju, är däremot inte godkända i Sverige, eller nästan ingenstans alls.

Men börjar du prata om bipolär 5 med en svensk läkare, ber han dig ofta komma tillbaka nästa gång, så han har hunnit läsa på lite. Är rätt okända varianter av det bipolära, och behandlingen är rätt knepig att hitta rätt. Men många läkare som är specialiserade inom affektiva sjukdomar, och är intresserade, har kunskaper.

Sen ska man väl i ärlighetens namn tillägga att den mesta forskningen sker av läkemedelsföretag. Bipolärboken är utgiven av ett läkemedelsföretag.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-04-26 00:34 #23 av: [aspie]

Jag har hört på ett forum för bipolära att det t.o.m finns 7 olika bipolära typer.

Anmäl
2009-04-26 00:36 #24 av: David

Yes Aspie! Tror du kom med ditt inlägg i samma sekund som jag la ut mitt! Flört. Sex och sju forskar de förfullt om, men inget som finns med i kriterieböckerna än. Ska bli spännande och se hur de kommer att "se ut".

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-04-26 00:51 #25 av: EvelynKatt

#22 Man får nästan inga pengar att forska inom psykiatrin, varpå den mesta forskningen bedrivs av läkemedelsföretag.

Jag vill se studier på människor med rapid cycling och blandepisoder! De tillstånden, eller versionerna av bipolär sjukdom är intressanta... och kan vara livsfarliga.

Mani.
En läkare förklarade skillnaden mellan mani och hypomani med att är man manisk har allting gått för långt, man kan inte sköta vardagen. Vid hypomani kan man ofta arbeta och göra allting annat också, man bara... gör allting fortare, är mer rastlös, tänker fortare, sover mindre. Bara inte lika extremt som vid mani. Hypo betyder trots allt under.

Jag känner ingen med euforisk mani. Ingen som haft i varje fall. Mani kommer i många former och alla har olika symptom:
Jag blir sömnlös (inte för att jag behöver sova, jag är ju aldrig trött! och sova är tråkigt, det har jag inte tid med... jag ska göra alla de här andra sakerna), slutar äta (vadå äta? jag behöver inte äta! jag har inte tid att äta!), irriterad ("hallåååå, fattar du inte?! du försöker bara hindra mig från att göra så att allting blir bra för alla! du är bara AVUNDSJUK! du vill bara se mig ledsen och deprimerad! jag får aldrig vara glad för dig!"), och ångesten. Ångesten blir outhärdlig och jag är mer benägen att skada mig själv vid mani än vid depression.

Anmäl
2009-05-18 21:28 #26 av: vanillafling

Orfiril long + Anafranil   är en mkt bra kombination mot Bipolär sjukdom.

 

orfirilen slipper man att gå o testa halten av litium tex...

 

En fråga att diskutera med sin läkare med...

 

Kramis..

Anmäl
2009-05-18 22:02 #27 av: EvelynKatt

#26 Orifil long är ett ypperligt stämningsstabiliserande läkemedel som framförallt är maniförebyggande. Att Anafranil är super, nja. Antidepressiva ska vid bipolär sjukdom anvädas mycket restriktivt.

Litium är förstahands valet för att det stabiliserar både uppifrån och nedifrån - ett skydd mot både mani och depression. Seroquel är det enda läkemedel som är godkänt vid både toppar och dalar, om man bortser från litium.

Anmäl
2009-05-18 22:09 #28 av: [aspie]

#25

Mani.
En läkare förklarade skillnaden mellan mani och hypomani med att är man manisk har allting gått för långt, man kan inte sköta vardagen. Vid hypomani kan man ofta arbeta och göra allting annat också, man bara... gör allting fortare, är mer rastlös, tänker fortare, sover mindre. Bara inte lika extremt som vid mani. Hypo betyder trots allt under.

Det där känner jag igen mig själv i. Har ju haft mina funderingar hmm.

Men vid beskrivningen kan det lika gärna låta som en med ADHD

Anmäl
2009-05-18 22:25 #29 av: EvelynKatt

#28

Det är inte helt sällan så att man har båda. Hypomani är däremot övergående.

Anmäl
2009-05-18 22:45 #30 av: [aspie]

#29

Jo, jag har förstått att man ofta kan ha båda delar. (Det är ju så för mitt barn)

Det är så frustrerande att bara gå och vänta och vänta på sin utredning när man vill veta vad som är fel.

Jag läser , lyssnar och lär under tiden. Det är bra med mycket kunskap så de inte kan sopa en under mattan sen Flört

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.