11. Neuropsykiatriskt

adhd-syndrom

2009-01-09 15:52 #0 av: TriciaJohansson

Jag har ADHD-syndrom, vilket är en väldigt underskattad sjukdom, många tror det enbart handlar om hyperaktiva ungjävlar som stället till problem. Det trodde mina föräldrar också, tills den dagen deras dotter fick diagnosen som svar på alla problem, med impulsivitet, all kontrollbehov, att allt måste va på ett visst sätt, och även (tro det eller ej) var diagnosen ett svar på varför jag var så mycket långsammare än andra. I mitt fall har de som sagt inte bara med hyperaktivitet att göra. Min styvbror har också adhd, och han är underaktiv! Hans symptom är inget jag ska dra upp, men det är faktiskt jobbigare än man tror att ha denna sjukdomen, och då utgår jag från mig själv. Det jobbigaste är nog när folk tror att man är dum för att man råkar ha en neuropsykologisk sjukdom. Jag har igenomsnitt över det nornala när jag gjort intelligenstester, och fick ca 140 i logiskt tänkande. Dessutom är jag en riktig bokmal, och pratar väldigt vuxet, och gillar att resonera! Jag tycker folket ska sluta kategorisera människor ("den är dum", "den är smart", "den är onormal", "den är normal") och för guds skull inte ha förutfattade meningar om olika sjukdomar! Som om personen i fråga inte redan mår dåligt pga av alla vistelser på psykiatrin, och atta mediciner, så ska man inte behöva få massa förutfattade åsikter om sin sjukdom också. Är det någon som håller med?

Anmäl
2009-01-09 17:30 #1 av: flikkan77

Tycker det var bra skrivet. Det finns alldeles för mycket förutfattade meningar i vårt samhälle.

Anmäl
2009-01-09 18:56 #2 av: [aspie]

Ja, jag håller med. har förmodligen ADHD själv samt att min dotter har ADHD. Men det är ingen sjukdom utan ett medfött funktionshinder Flört

Anmäl
2009-01-09 20:24 #3 av: isa

Jättebra skrivet! Det sista man behöver är korkade åsikter och ifrågasättande om sin sjukdom som folk ändå inte förstår sig på!

Anmäl
2009-01-09 22:35 #4 av: TriciaJohansson

aspie, enligt min läkare samt källor jag läst är adhd en kronisk sjukdom.

Anmäl
2009-01-10 09:11 #5 av: [aspie]

Inte enligt de läkare och de sjukvårds-sidor jag har läst. Den förklaring jag har fått är ett medfött fel i hjärnan. Men jag ska ta och kolla upp det igen för säkerhets skull Flört

Anmäl
2009-01-10 09:18 #6 av: [aspie]

Här har du en bra sajt med mycket info om ADHD...

http://user.tninet.se/~fxg297r/nep_adhd_intro.htm

Här kan du oxå läsa och fråga på bokstavsfolk iFokus

http://bokstavsfolk.ifokus.se/Articles/Read.aspx?MessageId=b5905878-4dc4-4936-aa49-1dea3676df2b&GroupType=Se.iFokus.Community.Board.ForumGroup

 

Anmäl
2009-01-10 09:26 #7 av: [aspie]

Här finns mer att läsa.....

http://www.attention-riks.se/index.php/adhd-damp-/fakta-om-adhddamp.html

 

Som t.ex detta...

Orsaker

Forskare som är insatta i området är numera överens om att ADHD är ett neurobiologiskt funktionshinder. All tillgänglig seriös forskning tyder på att biologiska faktorer är avgörande för uppkomsten av ADHD och att ärftlighet spelar en stor roll i detta sammanhang. Olika riskfaktorer och påfrestningar under graviditet och förlossning kan också spela roll. Vetenskapliga studier har visat att man kan se olika avvikelser i hjärnans funktion hos personer med ADHD. Den gemensamma nämnaren är störningar i impulsöverföringen i de delar som styr uppmärksamhet, aktivitetsreglering och impulskontroll. Biokemiska förklaringsmodeller till detta, som framförallt handlar om dopaminförsörjningen i hjärnan, är de för närvarande mest aktuella. Detta stämmer väl med de neuropsykologiska förklaringsmodeller som på senare tid lanserats. Man antar där att svårigheterna kan förklaras som brister i exekutiva funktioner, det vill säga de processer i hjärnan som svarar för planering, organisation, samordning, impulsreglering m.m.

Också brister i det så kallade arbetsminnet hör hit. Arbetsminnet svarar, enkelt uttryckt, för förmågan att hålla flera saker i huvudet samtidigt och att kunna använda tidigare erfarenheter för att förstå nya situationer som vägledning för handlandet. Det finns inga belägg för att psykosociala faktorer såsom dålig uppfostran, brister i familjefunktion, stress, traumatiska händelser, miljöfaktorer eller dylikt skulle kunna förklara uppkomsten av ADHD. Däremot har sådana faktorer stor betydelse för hur allvarliga konsekvenser funktionshindret får. En förstående, anpassad och stödjande omgivning kan förhindra att funktionshindret utvecklas till ett allvarligt handikapp.

Anmäl
2009-01-11 14:13 #8 av: TriciaJohansson

Okej, tack aspie. Men fenomenet "diagnos" ges när man har en slags "sjukdom", det spelar ingen roll om det är medfött eller ej. Jag följer helt vad min läkare säger, han är ju trots allt utbildad ;)

Anmäl
2009-01-11 14:45 #9 av: [aspie]

Ja, det är ju klart din läkare är utbildad. Det är mina med Flört Trots det så tycker inte alla läkare samma. En del läkare verker inte ens ha samma utbildning Obestämd

Anmäl
2009-01-13 13:51 #10 av: [aspie]

#8 Förresten, eftersom du har ADHD så kan jag rekommendera  dig att kolla in Bokstavsfolk iFokus.

Flört

Anmäl
2009-01-13 14:38 #11 av: HannaM

Så länge jag slipper kalla det syndrom så känns det bra för mig, sjukdom eller funktionshinder spelar ingen roll, huvudsaken är att jag och människor jag umgås med vet vad det är och hur jag fungerar.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-01-13 15:33 #12 av: TriciaJohansson

jag håller med HannaM, vi kan vara överens om att adhd är ett syndrom. Om det är funktionshinder, sjukdom.. vad spelar det för roll? Och aspie: Tack för tipset, men mina symptom innebär inte att jag har problem med inlärning, stavning, skolarbeten, och liknande svårigheter, utan impulsivitet, underaktivitet, kontrollbehov, osv. Adhd innebär inte bara att man automatiskt är en av bokstavsfolket, det finns ju olika sorter, precis som att det finns olika sorters cancer (bara ett exempel)..

Anmäl
2009-01-13 15:48 #13 av: HannaM

#12 Namnet bokstavsfolk har sidan fått på grund av diagnosernas namn såsom ADHD, DAMP och liknande, att diagnoserna helt enkelt ofta är en bokstavskombination. På sidan finns människor med asperger och adhd främst men även dyslektiker och föräldrar till barn med dessa problem. Många delar dom svårigheter du har, andra har andra svårigheter. Jag kan också rekomendera sidan det finns mycket stöd och mycket att känna igen sig i. jag har liksom du inga som helst problem med stavning eller ord på det sätter. Däremot problem med att komma igång (vilket försvårar skolarbete) impulsivitet och att läsa av folk.

Sen råkade du missuppfatta mig, jag vill inte kalla det för syndrom, jag gillar inte det ordet utan föredrar sjukdom eller funktionshinder men vilket av dom två spelar ingen roll.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-01-13 17:34 #14 av: [aspie]

Jag har heller inga svårigheter med stavning och ord m.m och jag föredrar att kalla ADHD, AS och alla andra bokstavsdiagnoser för funktionshinder, för det är precis vad det är Flört

Anmäl
2009-01-14 15:56 #15 av: TriciaJohansson

Jag föredrar att kalla det för en medicinisk diagnos, eftersom det är precis det det är. Men syndrom är ju ett ord för "tillstånd", och det tycker jag också är ett bra ord. Dock gillar jag inte ordet funktionshinder, eller sjukdom (även ifall jag själv sagt "sjukdom"), då det känns som om ordet funktionshinder betyder ett HINDER (för mig) vilket adhd inte nödvändigtvis behöver vara om man vet hur man hanterar det. Och jag är över normalbegåvning, sattsar på pluggandet och jobbet/praktiken, och är ambitiös, vilket får mig att tycka att funktionshinder inte är rätt ord för mig.

 

#13 Oj, förlåt. Jag missuppfattade nog dig.

Anmäl
2009-01-14 15:58 #16 av: TriciaJohansson

Och en sak till: ordet Bokstavsfolk, och i synnerhet bokstavsbarn tycker jag inte alls om! Det är som ett skällsord tycker jag. Precis som cpbarn, eller dampbarn :S

Anmäl
2009-01-14 18:13 #17 av: hus-musen

#16 Varför är det fel att säga bokstavsbarn? Använder visserligen inte det ordet själv, men jag tycker inte att det är ett skällsord. Egentligen så kan alla beskrivande ord mer eller mindre användas som skällsord beroende på sammanhang och personen som uttalar dem.

Anmäl
2009-01-14 18:17 #18 av: HannaM

#16 Olika människor tycker olika saker om olika ord, för min del är ordet bokstavsfolk inget problem men det är ju upp till var och en hur man väljer att uppfatta ord.

Däremot tycker jag inte att du ska missa chansen att få dela med dig av dina upplevelser som kan hjälpa andra när det går så bra för dig som det gör bara för att sidan heter vad den gör, det kan sporra unga människor så dom själva kan se att en adhd diagnos inte är slutet på livet.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-01-14 23:20 #19 av: Sara

Enligt socialstyrelsen heter det nu mera funktionsnedsättning istället för funktionshinder.

Anmäl
2009-01-15 18:01 #20 av: [aspie]

#19 Ja, så är det nog Skrattande TACK!

Anmäl
2009-01-17 21:29 #21 av: TriciaJohansson

#17 Inget illa mot just dig, men varför måste folk alltid ifrågasätta det man tycker om saker och ting? Jag tycker att bokstavsbarn låter som att man försöker se ner på en person med ett problem, då ordet låter väldigt nedlåtande, - iaf i mina öron!

#18 Tack, men nej tack. Jag väljer själv vilka forum jag går med i, och om jag får säja min mening - hur löjligt du än må tycka att det låter - så ger namnet på ett forum det första intrycket till mig.

 

Till er båda: Jag är ingen människa som jämt är ute efter att fajtas, (många ser mig dessvärre som en sådan person), dock vill jag vara tydlig med det jag tycker :)

Ha en jättetrevlig dag!
/Tricia

Anmäl
2010-10-07 14:55 #22 av: Acedia

Jag började blogga för att försöka sprida lite medvetenhet kring ADHD.

Titta gärna förbi!

http://adhdsystern.bloggsida.se

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.