34. Utanför ämnet

Recept på mat och bakverk

2008-09-15 21:05 #0 av: [aspie]

Tänkte det var dags att skilja på mat, bakning och recept från allt trams nu när vi börjat få ihop lite smarriga läckra recept.

Så jag har kopierat alla fina recept ni kommit med och lagt dom här.

Bon apetit Flört

Anmäl
2008-09-15 21:14 #1 av: [aspie]

Glömda Chokladbollar/kakor

ca 60 stycken

Lätta att göra men ska stå länge i ugnen, så lättast är att göra dom tidigt på morronen eller kvällen och dom kan stå över natten. Gillar man kladdkaka, så gillar man dom här, supergoda!

Ingredienser:

200 g normalsaltat smör
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2½ dl strösocker

Gör så här:

Arbeta samman allt utom sockret med elvisp till ett smul. Strö över sockret och arbeta snabbt in det i massan.

Forma enkronestora chokladbollar och lägg dom på en bakpapperklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 50 grader i 2 timmar.

Stäng av värmen, men låt plåten stå kvar i ugnen 12 timmar.

Från mina recept på matklubben.se Flört

 

Mysan59

 

 

Anmäl
2008-09-15 21:22 #2 av: [aspie]

Enchiladas med avokado och majs.
 
1 gul lök
2-3 st vitlöksklyftor
1 halv burk jalapenos
olja/margarin för stekning
2 avakado
1 burk (ca300g) majs
1 tesked salt
2 ½ dl tomatsalsa från burk
8 tortillabröd
2 dl lätt creme fraiche
2 dl riven ost


Recept:
Skala och finhacka lök och vitlök
Fräs lök, vitlök och jalapeno i olja/margarin i några minuter.


Skala kärna ur och tärna avokadon (gärna i matberedare)Blanda ner avokado och majs i stekpannan
Ta pannan åt sidan och krydda med saltet. Rör i hälften av tomatsalsan. Fördela röran på tortillabröden. Rulla ihop och lägg rullarna med skarven nedåt i en ungssäker form.


Blanda resten av tomatsalsan med creme fraichen. Bred blandningen på tortillarullarna och strö över osten.
Gratinera mitt i ugnen i 250 grader, ca 10 minuter.
Servera med grön sallad.

 

aspie

 

 

Anmäl
2008-09-15 21:30 #3 av: [aspie]

Kopierat frårn ett annat forum

 
Tänkte på mackaronpuddingen jag gjorde. Det är busenkelt och kanon gott. Man tar bara en sats med pasta och i stället för kött  så använder man en burk krossade tomater och finstrimlad purjo och riven ost. Låt de krossade tomaterna rinna av först. Spara avrinnet till ägg och mjölk  blandningen. Krydda hur du vill.

Man kan säkert ha fetaost i oxå, eller och vitlök 

aspie

Anmäl
2008-09-15 21:34 #4 av: [aspie]

Mangokyckling
4port

 

450g lårfiéer av kyckling - delade i lagom bitar
1 rödlök - finhackad
1 klyfta vitlök - pressad
2 msk honung
3/4 dl mangobalsamvinäger
1 msk kycklingfond
1 röd paprika - finhackad
2 mango - finhackade
50 g cashewnötter - grovhackade
3 msk grädde
smör
sop*
Torkad chili om man vill.

 

Bryn kycklingen i smör. Tillsätt sedan rödlöken och vitlöken. I med honungen, vinägern och fonden. Låt detta koka upp. Det ska sjuda till kycklingen är klar, iden beror på storleken på kycklingbitarna.
Tillsätt paprikan, mangon och nötterna och låt det koka upp igen.

Smaka av med sop. ev chilin och grädden. Grädden gör smaken rundare och det blir mer sås.

 

Servera med ris.

*Sop = salt och peppar

Hera

 

Anmäl
2008-09-15 21:38 #5 av: [aspie]

Ett litet tips när man gör gratäng, Jansson och lasagne.

När ni har förberett den klart, låt den stå och vila i cirka 2 timmar. Då blir den inte så rinnande när den gräddas. Ha ugnsfolie över. Gärna i kylskåp.

För mig så hjälper det.

Kramiz

Tatsja

Anmäl
2008-09-15 21:41 #6 av: [aspie]

Idag ska vi äta RIKTIg pasta carbonara.

Det är knaperstekt bacon och kokad spegetti. På detta lägger man äggula och svartpeppar. Mycket gott!

Hera

 

Anmäl
2008-09-15 22:09 #7 av: [aspie]

Nu Hera, kommer receptet du väntade påFlört

Ananaskassler med råris (4 portioner)

  • 600 gram kassler
  • 1 liten burk annanasringar
  • 2 krm curry
  • 75 gram riven hårdost
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk koncentrerad grönsaksbuljong eller 1 buljongtärning
  • Salt och peppar
  • matolja
  • 4 dl råris
  1. Hetta upp matolja i en stekgryta och stek riset på medelvärme tills det börjat ta färg. Häll på ubbla mängden lättsaltat vatten. Låt småkoka på låg värme tills vattnet har kokat in. (ca 15 min)
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Skiva kassler. Riv ost. Varva kassler och ananas i en ugnsfast form. Salta och peppra och strö över lite curry och riven ost.
  3. Sätt in i ugnen i 5 minuter tills osten smält. Blanda grädde och fond och häll i formen. Låt kasslern stå i ytterligare 10 minuter, tills ytan fått en fin färg.

Detta var receptet jag följde som grund. Här kommer förändringarna jag gjorde efter det jag hade hemma.

  • 600 gram kassler (tog kyckling i bitar)
  • 1 liten burk annanasringar
  • 2 krm curry (tog extra stark curry)
  • 75 gram riven hårdost
  • 2 dl matlagningsgrädde (tog vanlig grädde. Eftersom jag inte hade tillräckligt med grädde så fyllde jag upp med mjölk och ananasspadet samt den straka marinaden från Ridderheims marinerade hot sweet garlic)
  • 2 msk koncentrerad grönsaksbuljong eller 1 buljongtärning (tog kalvfond på flaska)
  • Salt och peppar (svartpeppar grov)
  • matolja
  • 4 dl råris (tog vanligt ris)
  • lök och vitlök lade jag tillFlört

Började med att bryna lök och vitlök. Kycklingen lät jag koka med i riset. Sen följde jag i stort sett receptet. Varvade ananas med squash. 

OBSERVERA!!! Varning för känsliga! I min version är det mycket krut. För egen del hade den kunnat vara ännu starkare. he he he

Tror nog att man kan byta ut köttet till något annat om man inte äter kött. T.ex fisk eller soyabitar?

Har någon här förslag till vad man kan använta istället för kött i detta receptet? 

Tips tas emot med glädjeFlört

 

Anmäl
2008-09-16 08:36 #8 av: Hera

aspie det ska jag testa nån dag :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-09-16 10:01 #9 av: [aspie]

Så det verkar intressant Hera?Glad

Anmäl
2008-09-16 15:08 #10 av: Hera

Japp :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-09-16 21:30 #13 av: Mysan59

Vad duktig du är aspie, som har gjort den här sidan! Flört

För den som vågar, så kommer här recept på veg. makaronpudding, den ÄR god, jag lovar!

(Att jag skriver, vågar, beror på att jag känner folk som nästan verkar rädda för att prova att äta nåt som inte innehåller kött, precis som om det vore farligt på nåt sätt) Rolling Eyes

Tobbes makaronipudding med rotfrukter

För: 4-6 personer

Makaronipudding även för vegetarianer, åtminstone lakto-ovo...

Ingredienser:


5 dl snabbmakaroner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 svartrötter (ca 200 g)
2-3 morötter (ca 350 g)
1 bit rotselleri (ca 300 g)
1 kruka färsk gräslök eller persilja
1-2 dl riven ost

Äggstanning:
4 ägg
4 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar Sätt på ugnen på 200°.

Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen. Lägg dem i en stor skål när de är färdigkokta.

Skala och hacka gul lök och vitlök fint. Skala rotfrukterna och riv dem grovt. Hacka gräslök eller persilja fint.

Fräs löken i olja så den blir mjuk utan att få färg. Lägg den i skålen med makaroner.

Fräs rotfrukterna i olja så de blir mjuka utan att ta färg. Lägg dem i skålen med makaroner.

Tillsätt gräslök eller persilja och ost. Blanda väl. Lägg sedan blandningen i en smord ugnssäker form.

Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar och häll det över makaroniblandningen.

Grädda mitt i ugnen tills puddingen fått vacker färg och äggen stannat.

Servera med rårörda lingon och färsk gurka och tomat.

 

Anmäl
2008-09-16 21:32 #14 av: Mysan59

Åh nej, glömde bilden! Här kommer den...Flört

Anmäl
2008-09-17 13:01 #15 av: [aspie]

Mysan! Mums så gott detta verkar och ser ut att varaGlad

Svartrötter! är det det som är liknande pepparrot?

Förresten, jag bara fullkomligt älskar rotselleriFlört

Kanske man skulle orka göra detta ikvällObestämd

Anmäl
2008-09-17 13:07 #16 av: [aspie]

Äter just nu frukostSkäms och kom på att jag kunde dela med mig av vad.

Jag har komponerat ihop en egen blandning av havregrynsgröt som jag tycker är så himla gott och håller magen i trimFlört

  • Havregryn
  • russin
  • torkade aprikoser och katrinplommon
  • kokos
  • linfrö eller/och psylliumfrö
  • solrosfrö

Man kan säkert ha lite vad man vill i gröten. Hade en blandning av torkad frukt i en gång, med bl.a banan och det var mumma detFlört

Anmäl
2008-09-17 17:28 #17 av: [aspie]

# 40 Ok, här kommer receptet på fluffiga kokosbollar.

Kokosrutor Ca 24 st

4,5 dl socker
0,75 dl florsocker
1 äggvita
1,5 dl kallt vatten
1,5 msk gelantinpulver ( 1 tsk är 2 gelantinblad)
1,5 dl kokande vatten

Garnering

3,5 dl kokosflingor
1-2 dl kakaopulver

Gör så här

  1. Blanda socker, florsocker, äggvita och kallt vatten i en bunke. Blanda ner gelantinpulvret i det kokheta vattnet under omrörning. Tillsätt även denna blandning i bunken.
  2. Vispa smeten i ca 30 minuter till ett fast skum. OBS!   Använd elvisp
  3. Blanda samman kokosflingor och kakaopulver så flingorna får den bruna färgen ni vill ha. Strö ut ca 1/3 av blandningen i botten på en form, ca 20 x 25 cm. Lägg gärna lite bakplåtspapper först i formen. Lättare att ta ut dem sen.
  4. Bred den färdigvispade smeten i formen och strö på ca hälften av den sparade kokosblandningen. Ställ formen i frysen för att stelna, ca 2 timmar.
  5. Skär med en kniv längs med kanten på formen och stjälp hela innehållet upp och ner. skär ut rutor och doppa snittyrorna i den överblivna kokos-blandningen.

Förvara kallt

Och David. Ät INTE upp allt innan det är klart.Flört

  

Tatsja

 

Anmäl
2008-09-17 17:50 #18 av: Citronmeliss

Åhh..så mycket godsaker ni skriver om *dreggel*

Kram

Anmäl
2008-09-17 18:16 #19 av: Yuki

Mums... eller något åt det hållet.

Anmäl
2008-09-17 18:45 #20 av: [aspie]

#18

Dregglar tebaxFlört

Anmäl
2008-09-17 18:57 #21 av: Citronmeliss

MmmmmmumsTungan ute

Anmäl
2008-09-17 19:14 #22 av: David

Yuki! Du som gillar att baka. Har du något favoritrecept?

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-09-17 19:47 #23 av: Mysan59

aspie! Svartrötter är vita när man skalar dom och smakar väl inte så jättemycket, påminner lite om morötter.

Ja men den där är god! Flört Man kan ju hitta på lite eget att ha i, det man tycker är gott...

På tal om svartrötter, så måste jag alltid tänka efter innan jag skriver eller säger det, annars blir det svartFÖTTER, så himla pinsamt! Skäms

Anmäl
2008-09-17 20:05 #24 av: Citronmeliss

Haha svartfötter..Förvånad 

Men, svartrötter är jättegott tycker jag Glad

Anmäl
2008-09-17 20:16 #25 av: [aspie]

Trodde det var svartrötter som hade smak av pepparrotFörvånad Vad är det för rotfrukt som jag tänker på? Någon som vet?

Svartrötter låter mumsigt men vet inte om svartFÖTTER gör detObestämd

Anmäl
2008-09-17 20:18 #26 av: Yuki

#22 Jo, mitt kladdkakerecept.

Anmäl
2008-09-17 21:30 #27 av: [aspie]

Men Yuki gumman! Skriv ner det vet ja, tror många skulle bli glada uav det. Ännu gladare skulle David bli om di skickade honom  smeten direktFlört

Anmäl
2008-09-17 21:34 #28 av: Mysan59

Citronmeliss, ja svartrötter är gott! Flört

Anmäl
2008-09-17 23:21 #29 av: David

Aspie & Yuki. Tycker det låter som en jättebra idé. Skriv ner receptet här och skicka mig lite provsmak på smeten Flört

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-12-13 13:15 #30 av: [aspie]

Jag testade att göra Leilas goda saffranskaka. Gissa om den var god, he he he. Den var enkel att göra oxå. Kolla in recept och bild.

 

Otroligt god saffranskaka

Kock: Leila Lindholm TV-program: Leilas jul  Datum: 2008/08/20

Knepet till att lyckas med sockerkakan är att vispa ägg och strösocker riktigt, riktigt luftigt. Man får aldrig vispa ner mjölet, då blir kakan gummiaktig i konsistensen. Mjölet ska vändas ner i smeten.

Foto: TV4

Foto: TV4

Ingredienser

 

Till 1 kaka:
3 3 st ekologiska ägg
2.5 2.5 dl strösocker
1 1 tsk vaniljsocker
50 50 g smör
1 1 dl mjölk
0.5 0.5 g saffran
1 1 msk ljus rom
3.5 3.5 dl vetemjöl
2 2 tsk bakpulver
1 1 nypa salt
smör och kokosflingor till formen
florsocker till pudring av kakan

Förberedelsetid: 15 min
Tillagningstid: 30 min
Färdigt på: 45 min

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.

3. Smält smöret tillsammans med saffran, rör i mjölk och rom, blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.

5. Smöra och bröa en sockerkaksform med smör och kokosflingor. Fyll med smeten.

6. Grädda kakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.

7. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller. Pudra över florsocker vid servering.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.