Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (4) Senaste inläggen

01. Akuta situationer 02. Allmän psykiatri 03. Allmän psykologi 04. Personliga berättelser 05. Anhöriga 06. Behandling/Medicin 07. Beroende 08. Bipolär sjukdom/Manodepression 09. Depression/Ångest 10. Kronisk smärta påverkar själen 11. Neuropsykiatriskt 12. Personlighetsstörningar 13. Psykoser 14. Schizofreni 15. Stress/Tvångstankar 16. Sömnproblem 17. Tvångsvård/Rättsligt 18. Ätstörningar 20. Dagens fråga 21. Självtester 22. Stödorganisationer 23. Tänkvärt 24. Undersökningar 30. Bok/Filmtips 31. I Media 32. Positiva/Negativa 33. Skratta är nyttigt 34. Utanför ämnet 35. Om sajten/Om iFokus
12. Personlighetsstörningar

Osjälvständig personlighetsstörning

2008-08-22 16:51 #0 av: David

Ett genomgående och påtagligt starkt behov av att bli omhändertagen, vilket leder till ett undergivet och klängigt beteende samt rädsla för separation. Störningen visar sig i ett flertal olika situationer och sammanhang från tidig vuxenålder och tar sig minst fem av följande uttryck:

(1) har svårt att fatta vardagliga beslut utan ett övermått av goda råd och uppmuntran från andra

(2) har behov av att andra ansvarar för de flesta viktiga områden i hans eller hennes tillvaro

(3) har svårt att visa sig oenig med andra av rädsla för att mista deras stöd eller gillande. Obs: Inkludera inte fall av välgrundad rädsla för vedergällning.

(4) har svårt att starta projekt eller göra saker på egen hand (vilket beror på bristande tilltro till det egna omdömet eller förmågan snarare än på bristande motivation eller energi)

(5) går till ytterligheter när det gäller att få stöd och uppmuntran från andra, såsom att frivilligt åta sig att utföra sådant som är obehagligt

(6) känner sig obekväm eller hjälplös på egen hand på grund av överdriven rädsla för att inte kunna ta vara på sig själv

(7) söker genast etablera en ny relation som skall ge omsorg och stöd när ett nära förhållande tar slut

(8) är orimligt upptagen av rädsla för att bli övergiven och behöva ta hand om sig själv

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-08-22 18:45 #1 av: Ayena

Mycket intressant!

Det finns ett par stycken i min bekantskapskrets, inte vänkrets eftersom dessa människor omedelbart skapar konflikt.

Anmäl
2008-08-22 21:11 #2 av: Sara

Jag fick denna diagnos efter 1 ½ timmes utredningssamtal med en psykolog, något jag starkt motsatte mig mot.

Kan säga att inget ovanstående stämmer in på mig.

Anmäl
2008-08-25 20:04 #3 av: Yuki

Stämmer inte in på mig. Är väldigt självständig faktiskt.

Anmäl
2008-08-26 19:57 #4 av: Mysan59

Aj då, mycket som stämmer in på mig, fast jag har diagnosen ADHD och det ganska är därför jag är som jag är... Obestämd Glad

 

#1 Jag skapar inga konflikter dock

Anmäl
2008-08-26 21:00 #5 av: David

Jag tror att många har vissa av de här dragen i sig, då och då i allafall. För mig så går det upp och ner, när jag mår sämre blir jag mer osjälvständig än när jag mår bättre.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-08-30 16:20 #6 av: [lanns]

#5 Håller med. 
Vissa drag stämmer in på mig de dagar jag mår som sämst.

 

Anmäl
2008-12-01 23:05 #7 av: Fallen

En vanlig diagnos för dem som har vuxit upp i och under fysisk som psykisk misshandel. Rädsla för detta sitter kvar och man är behov av bekräftelse ifrån andra att detta inte återkommer.

Man liter inte på sig själv eller tro att man kan. Utan det kan vara en små sak som "Passar jag i rött?" Då en fråga som återkommer varje gång personen har rött på sig. Man ringer varje gång något större beslut ska tas. Då bekräftelse frågan "Gör jag rätt nu?" "Hur ska jag göra nu?" Då för alla dagliga beslut stora som små...

Fast det klassiska är nog när man ringer tryggpersonen. Oftast är det inte alla personer kring en som man söker bekräftelsen att man gör rätt.

Konfliker är något som man inte utsätter sig för utan man frågar i stället om man gör rätt nu... Låter den andra vinna och man sväljer konflikten. Fast detta går mera in i fobisk personlighetstörning. Fast dessa ligger som sagt i samma kluster och då går de in i varndra väldigt mycket.

Osjälvständig personlighetstörning kan ses som en storts tvångshandling kring "Gör jag rätt nu?" "Tar jag rätt beslut nu?"och bekräftelse sökande över beslut och andra liknade situationer.

Själv blev jag medveten om min osjälvständiga personlighetstörning när jag ringde min särbo och frågade om mitt barn skulle få en röd eller blå overall... Är idag "frisk" ifrån den. Fick total förbud under min terapi tid att överhuvudtaget söka bekräftelse från andra och därigenom lägga märke till alla dessa situationer. Det var väldigt många. Oskyldig

Fast utåt kan personen verka vara en helt annan. Just för man har sina tryggperson som man vänder sig till. Oftast de/den som har misshandlat en i sin barndom.

 

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.